évforduló

140 éves lett a Békéscsabai Jókai Színház épülete. Az évforduló alkalmából a színház előtt tartottak köszöntő ünnepséget, melyen az intézmény igazgatója, Seregi Zoltán emlékezett meg a színház történelméről.

1879-ben, a kőszínházak között csaknem elsőként épült meg a Békéscsabai Jókai Színház épülete. Akkor a Vigardában tartották meg a nyitó ünnepséget, idén pedig a színház előtt emlékeztek meg az épület 140. születésnapjáról. Ez alkalomból Seregi Zoltán, a színház igazgatója mondott beszédet, melyben többek között sorra vette, hogy az épület használata miként változott az évek során.

A program keretében Bartus Gyula, Jászai Mari-díjas színművész egy verssel keltette fel az arra járók figyelmét. Ezt követően páros színházjegyeket sorsoltak ki azok között, akik korábban részt vettek egy online vetélkedőn. A sorsoláshoz az igazgató, Békéscsaba polgármesterét, Szarvas Pétert hívta segítségül.

Az eseményt a színház növendékei zárták, akik születésnapi köszöntővel kívántak még hosszú éveket a Békéscsabai Jókai Színháznak.

Ahogy országszerte, Békéscsabán is megemlékezéseket tartottak az 1956-os szabadságharc és forradalom kitörésének évfordulóján. A délelőtti ünnepség és koszorúzás után a Csabagyöngye Kulturális Központban adtak ünnepi műsort a Színistúdió növendékei.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc, Magyarország népének sztálinista terror elleni forradalma és a szovjet megszállás ellen folytatott szabadságharca, amely a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt. A forradalom a budapesti diákok egyetemekről kiinduló békés tüntetésével kezdődött 1956. október 23-án és a fegyveres felkelők ellenállásának felmorzsolásával fejeződött be Csepelen november 11-én. Évtizedekig tabu téma volt a forradalom, azonban a rendszerváltás után 1989. október 23-án, a forradalom kirobbanásának napján kiáltották ki a köztársaságot, majd egy évvel később ezt a napot már nemzeti ünneppé iktatták.

A békéscsabai megemlékezések a Pheadra teremben kezdődtek, ahol Vantara Gyula országgyűlési képviselő beszéde után a békéscsabai Színistúdió növendékei adták elő ünnepi műsorukat.

Az eseményt, a volt miniszterelnök és társai kivégzésének 59.-, valamint újratemetésük 28. évfordulója alkalmából rendezték.

Irinyi János születésének 200. évfordulója alkalmából nyílt egy különleges gyufásdobozgyűjtemény-kiállítás a Békéscsabai Turisztikai Főpályaudvaron.

A Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar térzenéjével kezdődött a városi ünnepség. Ezt követően a program részeként a város vezetői, a civil szervezetek, valamint az egyesületek és a politikai pártok képviselői helyezték el Kossuth Lajos szobránál az emlékezés virágait.

 

1848. március 15-én a bécsi forradalom híre Magyarországra is eljutott, a fiatalok a cselekvés útjára léptek. A tömeg egy emberként vonult fel Budapest utcáin. Az ő emléküket, a szabadság harcosait és az akkori szellemiséget idézte az ünnepi díszmenet is. A márciusi ifjak és a kis forradalmárok egy-egy szekérrel hajtottak keresztül a Szent István téren, akiket lovasok és a viharsarok néptáncosai kísértek a körmenetben.

 

A felvonulást követően az ünnepélyes zászlófelvonás következett, katonai tiszteletadással a Városháza előtt.

Szarvas Péter polgármester március 15-i, múltidéző gondolatait hallgathatták meg a térre kiérkezők. Városunk vezetője kiemelte, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc a hozzánk hasonló köznapi emberek bátorságának állít szent emléket és nemzetünk szabadságszeretetét üzeni még 169 év távlatából is.

Seregi Zoltán színházigazgatóhoz nagyon közel állnak az Arany János művek. Szerinte Ő az egyik legnagyobb költője a magyarságnak. Ezért egy olyan művet keresett, ami egyedi, és amit eddig még nem állítottak színpadra. Így esett a választás a Bolond Istók című elbeszélő költeményre, melynek szövegét Zalán Tibor álmodta színpadra.

A Jókai Színház minden évben kiválaszt egy, az iskolai tananyaghoz kapcsolódó alkotást, melyben a Színitanház hallgatói is megmutathatják színpadi rátermettségüket, ugyanis a tanulmányaik fontos része a színpadi gyakorlat.

A Bolond Istók című darabot Árkosi Árpád, Jászai-díjas rendező állítja színpadra. Az olvasópróbák már elkezdődtek, a bemutató pedig április 19-én lesz a Jókai Színházban.

 

 

 

 

2014 óta ünneplik február 19-én, Kossuth Zsuzsanna születésének évfordulóján a Magyar Ápolók Napját. Az idei alkalom különlegessége, hogy ez a dátum születésének 200. évfordulója. Így a 2017- es év, egyben emlékév is.

Az ápolónők és a különböző szakdolgozók igen fontos elemei az egészségügynek. Ők azok, akik a nap 24 órájában végzik a betegek ellátását. Segítik a kezelőorvosok munkáját, amíg ők egyéb tevékenységeik miatt nem tudnak egy adott beteggel foglalkozni. Ápolói szakmunka nélkül az orvosi ellátás nem működhetne megfelelően. A munkájuk megbecsülésének jeléül, már évtizedek óta ünneplik az Ápolók Nemzetközi Napját, 2014 óta pedig a Magyar Ápolók Napja egy újabb jeles dátumként erősíti a szakdolgozók megbecsülését.  Az eseményt minden év február 19-én, Kossuth Zsuzsanna születésnapján rendezik meg, az idei év viszont különlegesnek számít a rendezvény tekintetében.

Munkácsy Mihály születésének 173. évfordulója alkalmából megkoszorúzták a festőművész szobrát Békéscsabán a Munkácsy Mihály Múzeum kertjében.

Munkácsy Mihály 1844. február 20-án született. Szüleit korán elvesztette, majd ezt követően Békéscsabára került anyai nagybátyjához, Reök Istvánhoz. Itt asztalos inasként dolgozott, és itt ismerkedett meg a festészet szépségeivel is.

- Ezer szálal, kötődik Békéscsabához, hisz itt a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum előtt állunk, ahol rengeteg relikvia, festménye található Munkácsy Mihálynak. Ezelőtt 3 évvel volt a 170. évfordulója, a születésének a 170. évfordulója, akkor a város egy nagyszabású rendezvény sorozatot szervezett egész éven keresztül. Az-az év az Munkácsyról szólt. Nagy kiállítások, nagy rendezvények, festők kint a téren festettek, tehát akkor találtuk ki, hogy legyen a város tortája a Munkácsy torta, amit azóta tovább vittünk és minden évben augusztus 20-án kínálgatjuk az új Munkácsy tortát a város lakóinak. – mondta el Kiss Tibor, Békéscsaba Megyei Jogú Város alpolgármestere

Oldalak