Seregi Zoltán

Az Arany János Emlékév záróünnepe alkalmából „Éget és világít lelkemben leveled címmel ünnepi költői estet tartottak a Békéscsabai Jókai Színházban. A műsort Szente Éva állította össze és Seregi Zoltán álmodta színpadra.

Idén ünnepeltük a 200 éve született magyar irodalom kiemelkedő alakját, Arany Jánost. Ebből az alkalomból a Békéscsabai Jókai Színház is számos programot szervezett. Műsorra tűzték a Bolond Istókot, valamint rendhagyó irodalom órákat tartottak a megye több iskolájában is. A záróünnep keretében egy irodalmi estet tűztek műsorra a színházban, melyet Szente Éva színművész állított össze.

Az „Éget és világít lelkemben leveled…” című ünnepi költői estet Seregi Zoltán álmodta színpadra. Arany János műveiből az ÚJ Színház és a Békéscsabai Jókai Színház művészei adtak elő egy kis műsort a különleges irodalmi csemege nézőinek.

A műsorral méltón tisztelegtek Arany János halhatatlan művészete előtt, valamint egy emlékezetes élményt varázsoltak a záróünnep nézőinek.

A Békéscsabai Jókai Színház műsortervének összeállításánál a legfőbb szempont idén is a társulat tehetségének, illetve a nézők sokszínű ízlésének a kiszolgálása volt. Mint azt Seregi Zoltán, a teátrum igazgatója elmondta, emellett nagy figyelmet fordítanak a magyar darabok bemutatására és az ifjúság megszólítására is.

Mint kiemelten támogatott teátrumnak, a Békéscsabai Jókai Színháznak meg kell felelni a kategória követelményeinek. Ez az előadó-művészeti törvénynek megfelelő számú új bemutatóval, előadással és nézőszámmal jár.

A direktor hozzátette, hogy igyekeznek azokat a darabokat is műsoron tartani, amiket bérletes előadás keretében játszottak már, de a közönség szerette és folyamatosan igényli.

A Balassi Táncegyüttes és a Jókai Színház korábban már több produkcióban is együtt dolgoztak. Seregi Zoltán színházigazgató szerint, ha egy ilyen táncegyüttes van a városban, mint a Balassi, akkor azzal érdemes együtt dolgozni és közösen létrehozni egy új produkciót.

 

A cél az volt, hogy olyan történetet vigyenek színpadra, ami a kicsiknek szól, amit ők is megértenek. Így jött létre az Állat(i) mese, mely igazából egy emberi történet, csak mi hajlamosak vagyunk az állatokra kivetíteni a saját tulajdonságainkat.

 

Ifj. Mlinár Pál rendező-koreográfus elmondta: 

„Régen, már egy éve kipattant ez az ötlet, de hogy pontosan honnan indult arra már nem igazán emlékszem. De valami olyasmi volt, hogy gondolkoztunk azon, hogy mi lehet az a téma, ami a gyerekeknek megfogható és ebből a szempontból az állatvilágba való belépés az egy nagyon hálás szerepkör, hiszen a gyerekek nagyon szeretik az állatokat. És az által, hogy emberi történet van egy ilyen állat köntösbe bújtatva a gyerekek számára sokkal szerethetőbbé válik az egész történet.”

 

Egy német-magyar kooperációban készült zenés mesejátékot - a Széttáncolt cipellőket mutatják be a békéscsabai Jókai Színház színpadán szeptember 16-án. Az eseményről a rendező, Szalma Dorotty és a színházigazgató, Seregi Zoltán tartott tájékoztatót.

Grimm meséje szolgál alapot a békéscsabai Jókai Színház 2016/2017-es évadjának első zenés mesejátékának, a Széttáncolt cipellőknek. A színpadi előadást Slawek Kerstin írta, a zenét Gulyás Levente szerezte. A rendező, Szalma Dorotty beszélt arról, hogyan került Magyarországra ez a vicces krimi.

A mesék általánosan sikeresek, de ez olyan nagy siker lett, negyvenkét teljesen eladott előadás lett belőle, a gyerekek, a szülők ezeket a dalokat éneklik a mai napig. Így jött az ötlet, hogy hozzuk el Magyarországra, hiszen félig magyar. - mondta el Szalma Dorotty rendező

Megtartotta évadnyitó ülését a Békéscsabai Jókai Színház társulata. Seregi Zoltán, a teátrum igazgatója és a színészek is nagy izgalommal várják ezt az évadot, melyben 17 bemutatót láthatnak majd a színházkedvelők.

Az évadnyitó ülésen Seregi Zoltán színházigazgató mutatta be a társulat számára a leendő bemutatókat, valamint a jegyeladások alakulását és persze a nyári előadásokat is értékelte.

Fantasztikus volt, több szempontból, rengeteg vendégjátékunk volt. Nagyon sokfelé dolgoztak a színészeink nem csak saját produkcióinkban és ami nagyon nagy dolog ezt a közönség talán nem tudja úgy értékelni: tudtunk egy hónap szabadságot adni amire már régen nem volt példa.

-mondta el Seregi Zoltán igazgató Békéscsabai Jókai Színház

Címkék:

Oldalak