kunágota

A vidéki élet nem csak kaland! Ezt tapasztalhatják meg azok a városi fiatalok, akik egy-egy hetet töltenek el fiatal gazdák által irányított gazdaságokban az ország különböző pontjain. Békés megyében Kunágotára látogatott el egy önkéntes kalandor, ahol a dinnyetermeléssel ismerkedett meg.

Tikkasztó hőségben, bokáig érő sárban szedték a dinnyét az egyik kunágotai termőföldön. A munkások már hozzászoktak a nagy meleghez, azonban a fővárosi kalandor nehezen birkózik meg a szélsőséges időjárással. Az önkéntes, öt napos vidéki kalandja alatt egy alföldi termelőnél ismerkedik meg a dinnyetermeléssel, és a gyümölcs betakarításához kapcsolódó munkafolyamatokkal. Ezekben a napokban azokkal a tényezőkkel ismerkedik meg, amiből majd otthon is felismeri az érett, jó minőségű dinnyét. A nehézségek ellenére a vendég mindent feladatot elvégzett, amit kijelölnek neki. Ha kellett, akkor a szántóföldi gyümölcsszedésben segített, de a pucolásból és a kóstolásból is kiveszi a részét.    

Kunágotán, Nagykamaráson és Almáskamaráson véget ért a szennyvízelvezetés és szennyvíztisztítás II. üteme. Az 1,3 milliárd forintos beruházásban a korábbi szennyvíz-tisztítótelep rekonstrukciója és a már meglévő csatornahálózat bővítése valósult meg Európai Uniós támogatásból.

Három Békés megyei település 1,3 milliárd forintos szennyvízprojektje ért véget.

Befejeződött a Kunágota, Nagykamarás Almáskamarás szennyvízelvezetés és szennyvíztisztítás elnevezésű projekt 2. üteme. A beruházásban a korábbi szennyvíztisztítótelep rekonstrukciója és a már meglévő csatornahálózat bővítése valósult meg. A három településen a mostani fejlesztésnek köszönhetően a csatornázottság a korábbi 25 %-ról 80 %-osra emelkedett. A fejlesztés kiemelt jelentőséggel bír a térségben, hiszen amellett, hogy a szennyvíz nem rontja tovább a talaj minőségét, a településeken élők életszínvonalát is emeli.