színház

Csütörtöktől már második alkalommal rendezi meg az Erdélyi Hetet a Gyulai Várszínház, ahol a határon túli színházak legjobb előadásaiból válogathatnak a nézők kedvükre.

Tavaly nagy sikere volt az egy hetes erdélyi színházakat bemutató előadássorozatnak. Ezen a nyomon elindulva idén is várják a határon túli színjátszás iránt érdeklődőket. Balogh Tibor, a határon túli színházak alapos ismerője jó előadásait jó szívvel ajánlja.

Tavaly elsősorban a két nemzet – magyarok, románok együttélése, ennek a témának a körbenjárásán volt a hangsúly.

Az egy hét alatt 9 előadást tekinthetünk meg a legkülönfélébb műfajokban és a legkülönfélébb korosztályoknak ajánlva.

A héten még főleg a táncé volt a főszerep a Gyulai Várszínházban. Jövő héten pedig már a XIV. Shakespeare Fesztivál kínál számtalan izgalmas programot egy héten át a fürdővárosba látogatóknak.

A hét leglátványosabb előadása a Pécsi balett Carmen előadása volt a Tószínpadon, majd ezt egy improvizációs színházi előadás követte a kamarateremben. Az Itt és most társulat nevettette meg, mozgatta meg rögtönzött jeleneteivel a nézők fantáziáját. Pénteken pedig már a jövő heti Shakespeare fesztivál részleteiről tájékozódhattunk. A 14. alkalommal megrendezendő fesztivál középpontjába idén a Hamlet kerül. Egész héten e köré szerveződnek majd a színházi előadások, filmek, beszélgetések,a workshop. Igazi nemzetközi kavalkád lesz, több külföldi előadással. A nyitónapon, hétfőn egy olasz társulat előadását láthatjuk a  Tószínpadon.

A sziget folyamatosan változó térként jelenik majd meg, amely hajóról óceánra, partról erkélyre, barlangból, várrá változik és mindezt egy látványos videokivetítő is segíti majd a rendező elmondása szerint.

Impro fesztivált rendezett a Magyar Színjátékos Szövetség Békéscsabán a Csabagyöngye Kulturális Központban. A fesztivál egy országos színész verseny, melynek a területi döntője Békéscsabán és még négy városban valósul meg februárban.

A békéscsabai Féling Színház, együttműködve a Csabagyöngye Kulturális Központtal és a Magyar Szín-Játékos Szövetséggel idén is megrendezte improvizációs fesztiválját. A rendezvényre diák- és felnőtt színjátszók 4-4 fős csapatainak jelentkezését várták határainkon innen és túlról is.

Számos helyről érkeztek versenyzők Békéscsabára. A helyi színjátszók mellett Orosházáról, Gyuláról, valamint más megyékből, de még a határon túlról is az „Impro fesztivál” miatt keltek útra.

Az „Impro” fesztiválon a legjobban teljesítő csapatok márciusban egy országos döntőn mérkőznek meg egymással.

Harmadik alkalommal rendezték meg a vidéki amatőr színjátszó hagyományok újraélesztését támogató Pajtaszínházi Szemlét Budapesten, a Nemzeti Színházban. A kétnapos programhoz az ország mind a 19 megyéjéből csatlakoztak lelkes amatőr társulatok.

2017 őszén már harmadik alkalommal indította útjára a Pajtaszínház programot az NMI Művelődési Intézet, a Magyar Teátrumi Társaság szakmai támogatásával. A kétnapos program megnyitó ünnepségén köszöntőt mondott Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának, kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára is, aki a Pajtaszínházi program célkitűzéseit méltatta.

A Pajtaszínházi program során az ország 19 megyéjében, rendszerint 5000 fő alatti településeken alakulnak társulatok, akik hónapokon át tartó lelkes és kitartó munka után a Nemzeti Színházban mutathatják be előadásaikat. Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke és a Nemzeti Színház vezérigazgatója megnyitó beszédében kiemelte, fontos, hogy a vidék is magáénak érezze a nemzet színházát.

Együttműködési megállapodást kötött a Békéscsabai Szakképzési Centrum és a Békéscsabai Jókai Színház. Ezentúl a közös kapcsolat lehetővé teszi, hogy a különböző szakmát tanulók munkájukkal, együtt tudjanak működni a színházzal, akár egy szakmai gyakorlat keretében is.

A szerződés minden, a Szakképzési Centrumhoz tartozó diákra és annak dolgozójára érvényes. A szakácsok, a felszolgálók, esetlegesen a cukrászok területén is napi szintű együttműködés valósul meg a színházzal, az ott lévő rendezvényeken, előadásokon, díszbemutatókon.

A Jókai Színház oldaláról való együttműködésben szerepel az, hogy rendhagyó magyar órákat tartanak az iskolákban és a „Színház házhoz megy” programon belül darabokat is elvisznek a különböző intézményekbe.

A rendhagyó irodalom órák abban segíthetik a diákokat, hogy élményszerűbben tudjanak közeledni bármilyen irodalmi alkotáshoz, hiszen ezeken az órákon színészek adják majd elő a történeteket.

Az évad első mesejátékának a bemutatójára készül a Békéscsabai Jókai Színház. Hedry Mária, A Bűvös patkó című meséjét Juhász Róza állítja színpadra a színház legfiatalabb közönségének.

Az erdő lakói a több ezer éves Világfa születésnapjára készülődnek egy vidám ünnepséggel, amikor a tisztáson megjelenik a gonosz varázsló, akinek más tervei vannak az erdő csodafájával.  Juhász Róza, a darab rendezője a mesejáték szereplőit mutatta be a főpróbát megelőzően.

A mese főszereplője Bumburi, a vidám bohóc, aki a darabban a művészetet képviseli, és akinek a vezetésével az erdő lakói összefognak a gonosz ellen.

A mesejátékban a jó és a rossz harca zajlik a természet szépségéért, ami elérhetetlen az összefogás, a szeretet és a művészet ereje nélkül.

Már nyolcadik alkalommal rendezik meg az Ádámok és Évák ünnepét a Békéscsabai Jókai Színházban, melyen a középiskolások és az általános iskolák 7-8. osztályosai próbálhatják ki magukat a színház világában. Az idei évad témája a Világ Meséi lesznek.

A Szolnoki Színház ötletéből indult az Ádámok és Évák ünnepsorozat, mely az idei évben kiegészült egy új kezdeményezéssel – bevonva az általános iskola 7-8. osztályos tanulóit is. Így egyre több fiatal tanulhatja meg, hogyan kell színházat csinálni és ismerheti meg a színház belső világát.

Idén összesen 18 csapat vesz részt ezen a megmérettetésen, mely rekordnak számít a Jókai Színház életében. 6 általános iskola és 10 középiskola diákjai kezdi meg hamarosan a Világ Meséi előadás próbafolyamatát.

A színház egy-egy mentort biztosít minden csapat számára, akik havonta egyszer-kétszer ellátogatnak hozzájuk, hogy segítsék a diákok munkáját és csiszolják a készülő előadást. A bemutató április végén lesz Békéscsabai Jókai Színházban.

Gogol remekművének, az Egy őrült naplója című darabjának monodráma változata kerül a Békéscsabai Jókai Színház színpadára. A darabot Köllő Miklós rendezi, a főszerepben pedig Katkó Ferenc látható. 

A „Neked Munka, Nekem Álom!” program segítségével Békés megyében 18 fogyatékkal élő ember próbálhatta ki álmai munkáját, akik betekintést nyerhettek például a Békéscsabai Jókai Színház- és a Békés Megyei Kormányhivatal munkájába is.

Idén is megrendezték a „Jankay a színházban” elnevezésű gálaműsort a Békéscsabai Jókai Színházban, ahol a Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tanulói mutathatták be tehetségüket.

Oldalak