Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

Fehér György aranykoszorús cukrászmester

A grillázskészítés fortélyai címmel nyílt kiállítás a Békéscsabai Ipartestület székházában. A tárlattal egybekötve Fehér György aranykoszorús cukrászmester előadást is tartott a megjelenteknek a grillázskészítés munkafolyamatáról, a tervezés fázisától - a késztermékig.

A grillázs egy cukorból készített, törött darabokból álló édesség. Főleg cukorból áll, de sokan diót, mogyorót, pekándiót, vagy mandulát is adnak hozzá. Egyes közel-keleti tájakon pisztáciát, számos ázsiai országban pedig szezámmagot is tesznek bele. Magyarországon a leggyakrabban használt alapanyag a dió és a földimogyoró. Fehér György aranykoszorús cukrászmester művészi módon készíti ezt a különleges édességet.

A grillázshoz Fehér György elsősorban dióbelet használ, hazánkban ez a legelterjedtebb alapanyag. Az édesség megalkotásához a cukrászmester többféle anyagot is használ, ezeknél különböző eljárásokat alkalmaz.

Nem mindennapi kiállítás nyílt a Békéscsabai Ipartestületben. „Hagyományos mézeskalács” címmel nyitotta meg kapuit Fehér György aranykoszorús cukrászmester tárlata.

A megnyitót Lukoviczky György, a Békéscsabai Ipartestület elnöke nyitotta meg, majd Feigl Miklósné aranykoszorús kézműves könyvkötőmester avatta be az érdeklődőket a mézeskalács történelmébe.

Lukoviczky György elmondta, hogy nagyon nagy dolog, hogy Fehér György aranykoszorús cukrászmester ebben a világban ezt az ősi mesterséget gyakorolja és oktatja. A mester több mint 50 tanulót nevelt ki ebben az ínséges szakmunkás időkben.

- Gyuri bácsi az ipartestület elődjének is aktív résztvevője volt. Utána az átalakulás során az Ipartestületnél folytatta tevékenységét. Számtalan díjjal lett már elismerve tevékenysége. A mai napon is az Országos Ipartestülettől kapott díjat, ez is méltatja azt a munkát, amit ő végzett 40 év alatt. Egyszerűen nincs olyan rendezvény, ne legyen itt. – mondta el Lukoviczky György, a Békéscsabai Ipartestület elnöke