Almásy-kastély

Lilába borult a gyulai Almásy-kastély a koraszülöttek világnapja alkalmából rendezett programon, amely a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány, és a Korábban Érkeztem Alapítvány összefogásából jött létre.

November 17-e a koraszülöttek világnapja. Ez alkalomból Gyulán is egy rendezvénnyel kapcsolódtak a kezdeményezéshez, mely során a résztvevők a világórától átsétáltak az Almássy Kastélyhoz.

Ezután a látogatóközpont lila fénybe borult, ahol különböző műsorokkal és meleg teával várták a kilátogatókat. Az alapítvány elnökét kérdeztük a nap jelentőségéről.

Fontos felhívni a figyelmet a koraszülöttekre, mivel évente rengeteg gyermeket érint ez a probléma.

Annak ellenére, hogy a szakemberek szerint a koraszülés népbetegségnek tekinthető, a társadalom keveset tud annak hátteréről, kockázatairól és a megelőzéséről, ezért a szervezők ennek fontosságára szeretnék ráirányítani a figyelmet.

Százötvenezredik látogatóját köszöntötte a gyulai Almásy-kastély. A felújított műemléket két év alatt tekintették meg ilyen sokan, a helyiek mellett többségükben a fürdővárosba érkező turisták.

Egy Füzesgyarmaton üdülő, Budapesten élő pár és kisfia volt a szerencsés, százötvenezredik látogató a gyulai Almásy-kastélyban, akiket Dombi Ildikó ügyvezető igazgató gyulai kolbászt, pálinkát és lekvárt is tartalmazó ajándékcsomaggal köszöntött. A fiatal pár, szállásukon az internetet böngészve talált rá a kastélyra.

Gyula Város Önkormányzata 2011-ben vagyonkezelésbe vette az állami tulajdonú kastélyt. A főszárnyra és a kastélypark megmaradt részére 2012-ben benyújtott sikeres EU-s turisztikai vonzerő-fejlesztési pályázat keretében 2014-15-ben – a műemléki elveknek megfelelő módon – az épület teljes körűen helyreállításra került. Az egykori grófi rezidenciában 2016-ban nyílt meg a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont.

Egy hét múlva véget ér a gyulai Almásy-kastély nyári rendezvénysorozata. A záró produkció a debreceni Kodály Filharmonikusok - Közelebb a csillagokhoz elnevezésű szabadtéri koncertje lesz augusztus 26-án.

Az Almásy-kastély környezete nem csak a kilátogatók számára biztosít felejthetetlen élményt, hanem a színpadon fellépő művészeknek is. Ezt Somogyi-Tóth Dániel, a Debreczeni Kodály Filharmónikusok művészeti vezetője is kiemelte az esemény sajtótájékoztatóján.

Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere elmondta, hogy az Almásy-kastély állandó programjai mellett nagyon fontos szerepet kapnak az ilyen és ehhez hasonló események.

A kastélypark látványa és a Debreceni filharmonikusok tehetsége valószínűleg felejthetetlen élményt nyújt majd a zenekedvelőknek, augusztus 26-án az Almássy-kastélyban.

Címkék:

A gyulai Almásy-kastély iránt - megnyitása óta - folyamatosan nagy az érdeklődés. Nemcsak a helyiek, hanem az ország más pontjain élők is szívesen látgatnak ide. Ezt bizonyítja az is, hogy már a huszonötezredik vendéget köszönthették a kastélyban.

A gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont március 18-i megnyitása óta már huszonötezren látogatták meg az egykori főúri lakot és a kastélypark is közkedvelt helyszínné vált a város életében.

Úgy tűnik, hogy az érdeklődés töretlen, hiszen nem csak a nyitás után érkeztek rengetegen, hanem a Múzeumok éjszakáján és hát azért lehet látni itt a kastély parkjában, hogy folyamatosan érkeznek a látogatók, gyerekek felnőttek, sőt ami külön öröm számunkra, hogy a Gyulaiak még mindig jönnek a kastélyba. - mondta el Dombi Ildikó ügyvezető igazgató Erkel Ferenc Nonprofit Kft. 

Sikert aratott az első látogatók körében az Almásy-kastély. A két év alatt felújított épületet és a benne kiállított állandó kiállítást a gyulaiak nézhetik meg ezekben a napokban; a hétvégére azonban már elfogytak  a szabad helyek.

Ötszáznegyvenhatan járták be a március közepén átadásra kerülő Gyulai Almásy-kastély. Látogatóközpontot a március 4-9. közötti időszakra hirdetett próbaüzem első napján. A lehetőséget a