Gyula

A román-magyar határokon átnyúló együttműködést szimbolizálja az a gömbakác fasor, amelyet Gyulán a Temesvári út mentén ültettek és hivatalosan kedd délelőtt adtak át.

Az eseményen a két ország képviselőinek részéről többször is elhangzott, hogy a Románia és Magyarország közötti határokon átnyúló program részeként a 2014/20-as ciklusban Európai Uniós forrásból már számos fejlesztés és projekt megvalósult, illetve van folyamatban, a mostani „Zöld kezdeményezésekkel” pedig a hosszú távú fenntartható akciók támogatására összpontosítanak.

A „Zöld kezdeményezés” részeként, míg hétfőn Arad megyében, addig kedden, Gyulán ültették el azt a fasort, amely a program során kiválasztott és finanszírozott pályázatokat és projekteket szimbolizálja.

Gyula város polgármestere, Dr. Görgényi Ernő elmondta, hogy örömmel fogadták a megkeresést, hiszen a városban nagyon fontosnak tartják, hogy a város számos zöld területe mellett tovább gyarapodjon a faállomány.

Csütörtöktől már második alkalommal rendezi meg az Erdélyi Hetet a Gyulai Várszínház, ahol a határon túli színházak legjobb előadásaiból válogathatnak a nézők kedvükre.

Tavaly nagy sikere volt az egy hetes erdélyi színházakat bemutató előadássorozatnak. Ezen a nyomon elindulva idén is várják a határon túli színjátszás iránt érdeklődőket. Balogh Tibor, a határon túli színházak alapos ismerője jó előadásait jó szívvel ajánlja.

Tavaly elsősorban a két nemzet – magyarok, románok együttélése, ennek a témának a körbenjárásán volt a hangsúly.

Az egy hét alatt 9 előadást tekinthetünk meg a legkülönfélébb műfajokban és a legkülönfélébb korosztályoknak ajánlva.

Idén július 26-a és 28-a között rendezték meg a Gyulai Végvári Napokat, ahol most is a török kori Gyula hangulata került előtérbe. A három nap alatt korabeli viseleteket, fegyverzeteket és korhű csatákat is megtekinthettek a kilátogatók.

A már hagyománnyá vált Gyulai Végvári Napokon idén is megelevenedett a török kori Gyula hangulata. A látogatók megismerhették a végvári vitézek életét, a csatajeleneteken keresztül pedig felidézhették a kor harci szellemét. A Végvári napok egyik kiemelt programja a gyulai vár ostromának, majd visszafoglalásának bemutatója volt, melyen több ezer érdeklődő tisztelgett az 1566-os év hősei előtt.

A rendezvényt színesítették a Várkertben táborozó hazai katonai hagyományőrző egyesületek, és a hagyományőrségek egész napos korhű bemutatói a korabeli viseletekről és fegyverzetekről.

A résztvevő hagyományőrző egyesületek elmondása szerint a várostrom nem csak a külső szemlélőknek nyújt élményt, hanem a benne szereplőknek is.

Ernest Hemingway: Az öreg halász és a tenger című regényéből írt színpadi játék ősbemutatójára került sor csütörtökön a Gyulai Várszínház Tószínpadán.

Árkosi Árpád rendezőt a Gyulai Vár melletti tó adottságai, a környék ihlette meg, hogy az irodalmi Nobel-díjas regény adaptációját színpadra vigye. A vízpart adott volt ugyan, de a helyi szokásokhoz, körülményekhez igazodni kellett.

Santiago, az öreg halász küzdelmes szerepére a nagykanizsai színművészt, Bicskei Istvánt, többszöri találkozás után kérte fel a rendező az öreg halász szerepére.

A szerep igazi jutalomjáték a színművész számára, hiszen majdnem egyedül tölti meg tartalommal az egyedi elgondolású színdarabot, melyet - bízunk benne -, kőszínházi adaptációban is viszontláthatunk majd.

Felavatták Gyulán Erkel Ferenc teljes alakos bronz szobrát. Az alkotással a Himnusz megzenésítésére és a Hunyadi László című opera 175. évfordulójára emlékezünk.

Három évtizede júniusban különböző rendezvényekkel tisztelegnek Erkel Ferenc emléke előtt. Idén ennek megkoronázása volt a zeneszerző egész alakos bronz szobrának felavatása a Gyulai Várfürdő parkjában. Az alkotás a himnusz megzenésítésének és a Hunyadi László című opera 175. évfordulójának is emléket állít.

Gyula - mint a zeneszerző szülővárosa - meghatározó szerepet játszott Erkel Ferenc életében. Ez a megállapítás viszont fordítva is igaz. A város több ponton emléket állított a művésznek. A szobor elhelyezése is egy ilyen pont, melynek helyszínét az ihlette, hogy a Várfürdő 60 éves fennállását ünnepli.

Az eseményen Áchim Erzsébet orgonaművész mellett közreműködött a Gyulai Erkel Ferenc Vegyeskar is. Az ünnepi avatáson Bánk Bán bordalával emlékeztek a zeneszerzőre.

Az 1956-os forradalom utáni megtorlás vidéki áldozataira emlékeztek Gyulán a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban. Az érdeklődők hét előadást hallgathattak meg a témában.

1956 kapcsán leginkább mindig a budapesti események kerülnek a megemlékezések, előadások fókuszába. A Gyulai rendezvényen ez másképp volt és a békés megyei forradalmi szituációról hallgathattak meg érdekes előadásokat az érdeklődők.

A forradalmi pillanatok és az 56-os megmozdulások leverése után a megtorlás természetesen a vidéki városokban élő mozgalmi vezetőket, tagokat sem kerülte el.

1957-től 1960-ig mintegy 400 embert végeztek ki a forradalomban való részvételért és több mint 21 ezer személyt börtönöztek be, illetve közel 18 ezer főt internáltak. A börtönökben többeket kegyetlen körülmények között vallattak, megkínoztak, köztük számos fiatalkorút is.

A második gyulai Kézműves Sörfesztivál egyik kiemelt programja volt a Central European Beer Awards 2019 Nemzetközi Sörverseny díjátadója.

A második gyulai Kézműves Sörfesztiválon tartották meg a Central European Beer Awards 2019 Nemzetközi Sörverseny díjátadóját. A megmérettetést házi amatőr sörfőzők és kisüzemi kézműves sörfőzdék részére hirdették meg. A nemzetközi verseny díjátadóját Jakab István, a verseny fővédnöke nyitotta meg.

Idén már 210 mintával neveztek, ami a tavalyi adatokhoz képest 30%-os növekedést jelentett. A beérkezett minták között arany, ezüst, bronz, valamint champion minősítéseket osztottak ki. Kovács László, a verseny igazgatója értékelése szerint, a megmérettetésen kiderült, milyen minőségi is a magyar sör.

Erős volt a mezőny, a nevezők egyedi fantázianevekkel látták el folyékony kenyerüket, melyek elkészítéséhez a legkülönbözőbb hozzávalókat hívták segítségül. A verseny egyik nagy győztes söre tartalmazta a háztartási kekszet, a barackvelőt, illetve a vanília rudat is.

Második alkalommal adott otthont Gyula városa a Kézműves Sörfesztiválnak. Június 7-e és 10-e között a legkülönfélébb csapolt- és üveges sörök, valamint számos program várta a látogatókat.

Június 7-e és 10-e között már második alkalommal rendezték meg Gyulán a Kézműves Sörfesztivált. A nagyszabású eseményt magas színvonalú programokkal, különleges sörökkel és a street food remekeivel töltötték meg a szervezők. A fesztivál első napján, a hivatalos megnyitón köszöntőt mondott Dr. Görgényi Ernő is, Gyula város polgármestere.

A sörfesztivál második napján a színpadot a Central European Beer Awards nyertesei töltötték meg, estére pedig a helyükre a Lord együttes lépett. A zenekar 1972 óta zenél és bár közben a tagok cserélődtek, igyekeznek abban a szellemiségben zenélni, ahogy elődeik tették csaknem 50 évvel ezelőtt.

Az idei évben Gyulán is megrendezték a Magyar Film Napját. A Romantikus Filmek Fesztiválja - Szerelmesek Hétvégéje című rendezvénysorozat második állomásán számos magyar filmtörténeti klasszikust vetítettek le az érdeklődőknek.

A magyar filmtörténet egyik klasszikusát, az Egri Csillagok digitálisan felújított változatát is bemutatták Gyulán a Magyar Film Napja alkalmából. A Gárdonyi Géza könyve alapján készült film 51 évvel ezelőtt a legnagyobb hazai filmnek számított.

1901-ben mutatták be az első magyar filmet és a Magyar Nemzeti Filmalap ennek tiszteletére indította útjára a Magyar Film Napját. A programon az érdeklődők a kulisszák mögé is bepillanthattak és találkozhattak legendás magyar színészekkel is.

Az eseményen elhangzott, hogy ezt a napot Andy Vajna emlékének is ajánlják, aki - mint fogalmaztak - hozzásegítette a nézőket, hogy visszataláljanak a hazai filmekhez.

Gyula ismét a pálinka fővárosa lett, hiszen immáron a huszadik fesztiválnak adott otthont a város április 12-e és 14-e között. A szervezők célja idén is az volt, hogy mind a látogatók, mind pedig a szakma képviselői egy olyan rendezvényen tudjanak részt venni, ahol méltón képviselik a magyar pálinkát.

Az immáron huszadik, jubileumi évfordulót ünneplő Gyulai Pálinkafesztivál idén is nagy érdeklődésnek örvendett. A Várkertben évről-évre megrendezett fesztivál céljai között most is a kulturált pálinkafogyasztás népszerűsítése, Gyula város idegenforgalmi kínálatának bővítése és a magyar gasztronómiai hagyományok ápolása szerepelt.

Oldalak