közmunka

2011. január 1-jétől megszűnt a közmunkaprogram, helyét az egységes közfoglalkoztatás rendszere váltotta fel, amely átmeneti munkalehetőséget biztosít azok számára, akiknek az önálló álláskeresése hosszú ideig eredménytelen.

Békéscsabán a tavalyi évben 1017 főt tudott közfoglalkoztatással alkalmazni az önkormányzat. Ebben az évben ez a szám 600 főnél tart, ami augusztustól és szeptembertől tovább nő. Több mint 20 intézményben sikerült elhelyezni azokat az embereket, akik korábban tartósan álláskeresők voltak. Ilyen intézmények például a kórház, színház, iskola és az idősek otthona. A városban a közfoglalkoztatási rendszer része a start munkaprogram, amelynek segítségével a közfoglalkoztatottak járdalapokat tesznek le a város meghatározott pontjain. 

Szerkesztő: Balázs Anett

Operatőr: Fazekas Róbert

39 települési önkormányzat kap ingyenes használatra földeket az államtól – derült ki abból a kormányhatározatból, amely május elején jelent meg a Magyar Közlönyben. A területek megművelésébe a helyi közmunkaprogramban résztvevőket vonják be. Békés megyében 11 önkormányzat részesült a földosztásból.