Emberi Erőforrások Minisztériuma

Egy héttel ezelőtt jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának járványügyi felügyeleti osztálya, hogy Magyarországon az influenzás megbetegedések száma átlépte a járványküszöböt. Információink szerint Békéscsabán még nem jelentős az influenzás betegek száma.

Idén az Egyesült Államokban nagy intenzitású influenzajárvány terjed, melyben eddig közel negyven ember vesztette életét. Magyarországon szerencsére nem ilyen súlyos a helyzet, azonban a megbetegedések száma az utóbbi időben itt is megnövekedett. Békéscsabán a probléma még nem jelentkezett nagy mértékben. Dr. Bereczki Zsolt háziorvos szerint, rendelésére eddig egy beteg sem érkezett influenzásan.

Az influenza egy vírus által okozott fertőző betegség, mely cseppfertőzéssel terjed. Különösen időseknél és kisgyermekeknél súlyos szövődmények alakulhatnak ki. Dr. Bereczki Zsolt háziorvos szerint a legfontosabb teendőnk a betegség elkerülése-, illetve a gyors gyógyulás érdekében az, hogy egészségesen étkezzünk, minél többet aludjunk, sok forró gyógyteát és mézet igyunk.

Több, mint 270 millió forintos forrást nyert hat Békés Megyei település az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatán. A pályázati pénzt különböző képzésekre és egyéb humán szolgáltatásokra fordítják majd.

Öt település közösen pályázott az Emberi Erőforrások Minisztériumának EFOP pályázatára. A konzorciumban Telekgerendás, Csabaszabadi, Csorvás, Kétsoprony vesz részt Gerendás vezetésével. Az előző 5 településtől függetlenül Újkígyós városa is nyert pályázati forrást, összesen több mint 22 millió forintot.

A pályázat legfőbb célja a társadalmi felzárkóztatás annak érdekében, hogy a területi különbségeket csökkentsék, illetve, hogy a települések lakossága minél könnyebben hozzáférhessen a különböző közszolgáltatásokhoz. Az is nagyon fontos része a források minőségi felhasználásának, hogy a munkanélküliek számára olyan képzéseket indítsanak, hogy azzal javuljon a munkába állásuk lehetősége.

Huszadik alkalommal rendezték meg az Országos Tervezőgrafikai Biennálét Békéscsabán. A megnyitón átadásra kerültek a szakma által odaítélt díjak is.

A biennále szervezői 1978-ban indították el a tervezőgrafika legrangosabb magyarországi kiállítás sorozatát, melynek kétévente a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum ad otthont. Ilyenkor osztanak díjat a fiatal művészeknek és a szakmában évtizedek óta dolgozóknak is.

- A tervezőgrafikai biennálén most különösen magas összegű díjakat tudtunk átadni, mert nagyon nagyvonalú volt a Magyar Művészeti Akadémia, aki három díjat is adott, az Emberi Erőforrások Minisztériuma  két díjat adományozott, a Megyei Jogú Város díja is átadásra került, és a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének Konecsni-díja is átadásra került. – mondta el Szepesi Hédi, Konecsni György-díjas művészettörténész

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Kazinczy-díj Alapítvány - az idei tanévre is meghirdette a "Szép Magyar Beszéd" elnevezésű versenyt az általános iskolák 5-8. évfolyamos diákjai részére. A múlt héten a városi fordulóra került sor a Békés Megyei Könyvtárban.

Több mint húsz éve rendezik meg a Szép Magyar Beszéd elnevezésű versenyt, mely az ifjúság anyanyelvi nevelését és a beszédkultúra javítását szolgálja. A nagy hagyományokat őrző verseny két részből állt.

- Egy olyan sajátos nyelv ápoló tevékenység amely tulajdonképpen az általános iskolákat és a középiskolákat is átfogják – mondta el Dr. Horváth Erzsébet nyugalmazott főiskolai tanár

A Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, valamint Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata rendezi a helyi versenyt évről-évre. A megmérettetést a Klik békéscsabai tankerületének igazgatója nyitotta meg.