Békéscsaba hazavár

A Békéscsaba hazavár program már négy éve támogatja a fiatalokat, idén is többen nyerték el a pályázatot, melyet a város minden évben két alkalommal hirdet meg.

Újabb kilenc békéscsabai fiatalt segít a „Békéscsaba hazavár!” program. A felsőoktatási hallgatói ösztöndíj és az életkezdési támogatás aláírása alkalmából fogadták a sikeres pályázókat a városháza Mokos termében. A díjakat Szarvas Péter polgármesteradtaát.

A díjazottak elmondták, hogy hogyan találkoztak a kiírással, és milyen feltételekkel pályázhattak a programban.

A polgármester mindenkinek gratulált, és sok sikert kívánt a nyerteseknek. Úgy gondolja, hogy a fiataloknak jó a jövőképe, mert a város évről évre fejlődik, erősödik,és szükség van Békéscsabán is több kiművelt szakemberre.

Békéscsaba önkormányzata idén tavasszal is meghirdette Békéscsaba hazavár programját. A támogatást ezúttal három helyi fiatal nyerte el.

Békéscsabán a közgyűlés 2015-ben döntött a Békéscsaba hazavár életkezdési támogatásról. A támogatásban azokat az egyetemi tanulmányaikat már befejező szakembereket vagy még hallgatói jogviszonyban álló tanulókat kívánják segíteni, akik munkájukat Békéscsabán szeretnék végezni. Arról, hogy mely szakmáknak szeretne a program teret adni a városban, egy tanácsadó testület döntött.

A program kezdete óta 18 hallgatói ösztöndíjról és 49 életkezdési támogatásról szóló szerződést írtak már alá Békéscsabán. Évente kétszer hirdetik meg a felhívást, 2019 tavaszán egy hallgatói ösztöndíjassal és két életkezdési támogatásban részesülő fiatallal nőtt a támogatottak száma.

Várai Viktor építőmérnök korábban már pályázott az életkezdési támogatásra. Néhány munkával telt évvel később, idén újra jelentkezett.

A Békéscsaba Hazavár program nyertes pályázói nagy örömmel vették át az elhelyezkedésüket, tanulásukat vagy éppen a családalapításukat segítő városi hozzájárulást.

A programról még 2015-ben döntött a közgyűlés. A kezdeményezés azzal a céllal indult, hogy a fiatalok Békéscsabán maradjanak, vagy tanulmányaik után visszatérjenek a városba és itt alapítsanak családot.

Szarvas Péter polgármester hozzátette, hogy saját tapasztalatai szerint a fiatalok szeretik a várost és büszke rá, hogy a fiatalok - miután más városban vállaltak munkát - visszavágytak Békéscsabára. Talán ezért is van az, hogy a „Békéscsaba Hazavár” program továbbra is jól működik.

A következő pályázati kiírás idén ősszel jelenik majd meg, tehát a pályakezdő, Békéscsabán letelepedni kívánó fiatalok a jövőben is számíthatnak az önkormányzat támogatására. 

„Békéscsaba hazavár” elnevezéssel indított munkába állási ösztöndíjat Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata idén tavasszal.

Ünnepélyes keretek között adta át a megjelent 6 fiatalnak Szarvas Péter polgármester és Kiss Tibor alpolgármester a „Békéscsaba hazavár” pályázat elismerő oklevelét. A májusi közgyűlésen Szarvas Péter által előterjesztett pályázati lehetőséget egyértelműen pozitívan bírálták el. A felsőoktatásban továbbtanulók elmennek Békéscsabáról, ami mind a család, a közvetlen környezet, mind pedig az egész város számára teher. Ezen felül természetesen ők maguk, az ösztöndíjasok is hazavágynak.

- Én nagyon szeretem ezt a várost, én nagyon kicsi korom óta, tehát mióta megszülettem itt lakok, itt élek, a szüleimmel nagyon jó a kapcsolatunk, a barátnőm is itt van, ő mondjuk Pesten tanul, és mind a ketten itt szeretnénk elképzelni a közös jövőt. - Kiss Tamás