E. Szabó Zoltán

E. Szabó Zoltán 1939. június 19-én született Gyulán. Már gyermekkorában megszerette a festészetet. Képei nem konkrét másolatai a valóságnak, a konkrét és az absztrakt határán mozognak. Festményeiben van egy kis szürrealizmus és egy kis álom is. A festőművészt Leonardo Da Vinci rajztudása, gondolkodása és sokoldalúsága nagyon megragadta, de Modigliani és Picasso alkotásai is nagy élményt jelentettek a számára.

Alkotásai főként a természetet ábrázolják. „Alkotó munkámat gyermekkori és utazási élményeim, valamint a természet, a Föld és az élet szeretete táplálják” – írja a honlapján. Valójában egész életében egy képet fest, és ha ezt az egyet meg tudná csinálni, akkor annak nagyon örülne.

A békéscsabai Szemián Sámuel Egylet tagjai minden hónapban szerveznek különböző programot, most például E. Szabó Zoltán festőművész műtermébe látogattak el, ahol a festő mesélt életéről és munkáiról.

Az Endrődiek Baráti Körének elnöke, Tímár Imre arra kérte E. Szabó Zoltánt, hogy 80 éves korában csináljon még egy önálló kiállítást Gyomaendrődön, a Gyomai Galériában.

A Bartók Béla úti  ART-tér Galériában  a napokban nyílt meg E. Szabó Zoltán tárlata. A „Tájak-álomtáj” című kiállítás képein a természet kapta a főszerepet.

A festőművészt Dr. Szemenyei Sándor tisztelte meg nyitóbeszédével, nem véletlenül, hiszen egy régi barátság köti össze őket.

Dr. Szemenyei Sándor nyugalmazott középiskolai igazgató elmondta, hogy nagyon jól ismeri E.Szabó Zoltán  lelkét, tudja, hogy mennyire szereti az életet, az életörömöknek nagy híve és szereti a tájakat a föld szépségét. Véleménye szerint a képek tulajdonképpen az alkotó lelkének vetületei, a képzeletének egy vászonra vitt formái.

E. Szabó Zoltánnak gyerekkora óta szenvedélye a festészet. Képeit leginkább olajfestékkel készíti, hiszen ezzel a technikával gyorsan lehet festeni és ő ezt kedveli leginkább benne.  Alkotásait megálmodja, és az álmaiban látott tájakat, szituációkat adja vissza a festővásznon. Leginkább tájképeket fest, hiszen rengeteget utazott, így ez áll a szívéhez a legközelebb.

Címkék: