Gálaműsor

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata a Magyar Kultúra Napja alkalmából ünnepi gálaműsort rendezett a Csabagyöngye Kulturális Központban. Az eseményen a Békéscsaba kultúrájáért kitüntetéseket is átadták, melyet idén Hajtmann Ildikó pedagógus, karvezető és előadóművész és a Békéscsabai Napsugár Bábszínház vehetett át.

A Magyar Kultúra Napján, január 22-én tisztelgünk az előtt, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon véglegesítette a Magyar Nemzeti Himnusz kéziratát. Vantara Gyula országgyűlési képviselő megnyitóbeszédében kihangsúlyozta a nemzeti kulturális értékek jelentőségét és ezen értékek méltó elismerésének fontosságát.

A megnyitó után az Alföld Quartett szórakoztatta a vendégeket.

A gálaest folytatásaként átadták a Békéscsaba Kultúrájáért díjakat. Az egyik kitüntetett Hajtmann Ildikó pedagógus, karvezető és előadóművész volt, aki hivatását nem munkának, hanem az életének tekinti.

A Balassi Táncegyüttes története 1947-ben kezdődött, amikor is egy cserkészcsapat tagjai úgy döntöttek, hogy táncolni kezdenek. Azóta 70 év telt el, melyre büszkén emlékeztek a táncegyüttes tagjai egy gálaműsorral.

Egykori és jelenlegi táncosokkal ünnepelte 70. születésnapját a békéscsabai Balassi Táncegyüttes. A két teltházas ünnepi előadásnak a Jókai Színház adott otthont. A műsorok összeállítása nem volt könnyű feladat.

Több, mint 170 táncos lépett színpadra az ünnepi műsor során, melyet már visszavonult- és jelenlegi tagok, valamint a Hétpróbás Néptánciskola növendékei közreműködésével adtak elő.

Említésre méltó színpadi megoldásoktól sem volt mentes a műsor – az első tánc, egy román népszokáshoz köthető tánc, a turkajárás volt, mely az árnyjátéktól a bábokig felsorakoztatta a színpadi lehetőségeket.

Hatalmas sikert aratott mindkét előadás, a táncegyüttes tagjai pedig fáradtságot nem kímélve táncolták át magukat a táncház következő hetven évébe.

Gálaműsort tartottak a Szigligeti utcai óvodában, melyen a Jókai Színház színészei is részt vettek egy varázslatos előadás keretében. Az eseményt az uszoda felújításáért rendezték meg.

A gyerekek, különösen az óvodások fantáziája határtalan, pár apró kellék segítségével pillanatok alatt mesehősöké vállnak és átvarázsolják a környezetüket is. A szigligeti utcai óvoda uszodájában kedden délután nagy volt a készülődés. A díszletek a helyükre kerültek, nézőteret alakítottak ki a medencéből, próbáltak a színészek és gyülekeztek a nézők. Fülöp Csaba önkormányzati képviselő a tavaly októberi megválasztása után karolta fel az óvoda uszodájának ügyét. A létesítményt a gyermekek közel 2 éve nem tudják használni különféle hibák miatt.

Címkék: