Izsó Gábor

A „Külterületi helyi közutak fejlesztése, önkormányzati utak kezeléséhez szükséges munkagépek beszerzése” című békési pályázatról tartott egy bejárással egybekötött sajtótájékoztatót Izsó Gábor, Békés város polgármestere és Dankó Béla országgyűlési képviselő.

A „Külterületi helyi közutak fejlesztése, önkormányzati utak kezeléséhez szükséges munkagépek beszerzése” című pályázat részeként most két külterületi utat, a Hangyási dűlőt és a Birkási dűlőt újítják fel. Az utak megépítése nem csak az infrastruktúra kiépítése miatt fontos, hanem a környező vállalkozások erejének növelésére is szolgál.

A Birkási dűlő mellett található baromfinevelde már elkezdte a felújítást, melynek eredményeképpen duplájára nő a telephely kapacitásuk, így közel 100 ezer baromfit fognak tudni nevelni ott.

Békésen ezen kívül még számos fejlesztési projekt van folyamatban, a többi között például a rendelőintézet rekonstrukciója, a zöld város program és a kulturális központ energetikai fejlesztése is.

Huszonegy utca vízbiztonságát erősítő és csapadékvíz-elvezetését biztosító 154 millió forintos beruházást adott át Izsó Gábor, Békés Város polgármestere és Dankó Béla országgyűlési képviselő.

Napjainkban rendkívüli módon felértékelődött a csapadékvizek-, illetve a felszínre került talajvíz elvezetésének kérdése. Ezért az árkok kialakítása, az átereszek építése, az aljzat betonozása és az átemelők építése egyaránt része volt a projektnek, amivel huszonegy utca vízbiztonságát oldották meg Békésen. A polgármester elmondta, hogy az átadás helyén, a Keserű soron, illetve Dánfokon, a Táncsics utca és a Tárház utca egyik részén, valamint a Dózsa György utca problémás helyein valósult meg beruházás.

A fejlesztések átadása során Dankó Béla országgyűlési képviselő kiemelte, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programon keresztül több milliárd forint érkezik a városba, melynek köszönhetően a település megújulhat.

Az óévet búcsúztató és az újévet köszöntő állófogadást január 13-án, hétvégén rendezték meg Békésen. A város polgármestere, Izsó Gábor értékelte a 2016-os évet és számolt be a 2017-es évre vonatkozó tervekről. A fogadáson a helyi vállalkozók, intézményvezetők és a környező települések vezetői vettek részt.

10 éve már annak, hogy először rendezték meg az értékelő állófogadást Békésen. Kezdésként egyik helyi iskola zenei előadását hallhatták a résztvevők, majd Békés város polgármestere értékelte a 2016-os évet. A város vezetője elmondta, hogy az elmúlt évekhez képest a helyzet keveset változott, de optimizmusra van ok. Példának az autóút megvalósítását hozta.

- A 2016-os év sikeres esztendőnek tekinthetem, már 2015-ben több fejlesztésünk valósult meg, mint tízen hatban, de mindenki tudja, hogy jelenleg az előkészítés folyt. Tehát a tervek készültek, beadtunk 3 és fél milliárd értékű pályázatot. Ezt tudom elmondani. Amiből, eddig már 2016-ban megnyertünk 550 milliót. - mondta el Izsó Gábor, Békés város polgármestere

5 település összesen 8,5 milliárd forintnyi adósságát vállalta át az állam.

A kormány 2012-ben úgy döntött, hogy kiszabadítja a magyar településeket az évek alatt felhalmozott adósságok csapdájából. Az önkormányzatok terheit több lépcsőben konszolidálta az állam. Dankó Béla országgyűlési képviselő péntek délelőtt Mezőberényben adta át a megye 2. számú választókerületében érintett települések polgármestereinek az Orbán Viktor kézjegyével ellátott Bizonyságleveleket.

A térségben az 5 ezer fő feletti települések közül 5 volt érintett az adósság átvállalásban, akiktől mintegy 8 és fél milliárd forintot vállalt át a magyar kormány. Dévaványa, Gyomaendrőd, Mezőberény, és Szarvas mellett Békés városa szabadult meg anyagi terheinek jelentős részétől.