Arad

Erkel Ferencről emlékeztek meg szülővárosában, Gyulán. A születésének 207. évfordulójára rendezett ünnepségre vendégül hívták Gyula testvérvárosát, Aradot is.

Erkel Ferenc, a Himnusz megzenésítője és a magyar opera megteremtője születésének 207. évfordulóján Gyula város egész napos megemlékezési programokat szervezett. A több, mint másfél millió forintos pályázati forrásból rendezhették meg a nagyszabású megemlékezést, a Határtalanul Erkel elnevezésű programsorozatot, melyre meghívták a testvérvárost, Aradot is.

A megemlékezés az Erkel Ferenc Emlékháznál kezdődött, ahol a résztvevők megkoszorúzták a zeneszerző emléktábláját. Ezt követően az Erkel Ferenc Művelődési Központban egy művészeti tanácskozást tartottak - természetesen a híres gyulai zeneszerző munkásságával kapcsolatban.

Aradi és gyulai iskolások részvételével hirdettek meg egy rajzpályázatot, melynek témája és címe Mit jelent nekem Erkel.

13 évvel ezelőtt született meg egy együttműködés a békéscsabai Márvány Fotóműhely és az Aradi Fotóklub között. Minden év júniusában a Márvány Fotóműhely bemutatja Aradon legjobb alkotásait, szeptemberben pedig az Aradi Fotóklub látogat el Békéscsabára, hogy ők is megismertessék műveiket az itteni közönséggel.

 

Az Aradi Fotóklub már 13. alkalommal tart tárlatot a Lencsési Közösségi Házban. Ez alkalommal egy klub-kollekcióval készültek, melyben inkább a természetfotók dominálnak, a portré és emberábrázolással szemben. Júniusban a Márvány fotóműhely is egy hasonló összeállítást mutatott be Aradon. Vezetőjük, Katona Péter kitért arra is, miért fontos a klubok közti együttműködés.

Az Aradi fotóklub elnöke is fontosnak tartja a közös programokat, fotózásokat és kiállításokat, mivel ezek által egymástól is tanulhat, valamint tapasztalatokat is cserélhet a két közösség.

 

Az aradi művészek kiállítása szeptember 22-ig tekinthető meg hétköznapokon Békéscsabán, a Lencsési Közösségi Házban.

Címkék:

A 17. Békéscsaba-Arad-Békéscsaba Nemzetközi Szupermaratonon reggel 9 órakor előbb a kerékpárosok, majd a futók indultak neki az embert próbáló távnak.

Május 17-én és 18-án rendezik meg a 17. Békéscsaba-Arad-Békéscsaba Nemzetközi Szupermaratont. A verseny iránt ebben az évben is nagy az érdeklődés, amelyen 200 kilométer vár a futókra, a kerékpárosokra és a görkorisokra.

A tavalyi Szupermaratonhoz hasonlóan, a Csabagyöngye Kulturális Központ elől indul a mezőny. Az utóbbi évekhez hasonlóan a kerékpárosok lesznek majd túlsúlyban, hiszen mintegy 700 kerekes vág neki a távnak. A verseny egyik főszervezője, Tóth Sándor elárulta az egyéni kategóriában összesen 14 fő próbálja leküzdeni a 200 kilométert. Az esélyek egyértelműen a korábbi győztesek jó szereplését vetíti előre. Itt Steib Péter lesz a legnagyobb esélyes a győzelemre, ha nem hátráltatja sérülés vagy bármilyen más probléma, mellette pedig a rutinos Bogár János küzdhet a babérkoszorúért. A csapatok versenye váltakozó sikereket mutatnak az utóbbi években, ebben az esztendőben a Gregor Lászlóval megerősített csabai csapat is a győzelemre tör.