orosházi úti felüljáró

Ünnepélyes keretek között adták át a Békéscsabai Vasútállomás épületét a mai napon. A két évig tartó újítás alatt a páyaudvar mellett megszépült az Orosházi úti felüljáró, a repülőhíd, valamint a Szerdahelyi utcai aluljáró is. A város vezetősége úgy gondolja, mindent sikerült teljesíteni, amit szerettek volna a fejlesztéssel kapcsolatban. 

Az elmúlt hétvégén elvégzett sikeres próbaterhelést követően, délelőtt ismételten birtokba vették a közlekedők az Orosházi úti hidat. A mintegy 35 milliárd forintból megvalósuló vasútberuházás egyik kiemelkedő elemét, a ferdekábeles felüljárót jelenleg 2x1 sávban használhatják a járművezetők és a gyalogosok.

A próbaterhelést követően Szarvas Péter polgármester és dr. Bacsa Vendel, városunk jegyzője az ideiglenes átadás előtt még egyszer utoljára bejárta a kivitelező képviselőjével az Orosházi úti felüljáró területét. A séta alkalmával a jelenlévők információt kaptak a megújult híd paramétereiről és a hátra lévő munkálatokról. Ma délelőtt a forgalomba helyezés előtti utolsó pillanatokban a híd csabai oldalán lévő lábánál várták a gyalogosok és a járművezetők , hogy birtokba vehessék a felüljárót.

Vasárnap megtörtént az Orosházi úti felüljáró próbaterhelése.

A hídon tizenkét négytengelyes teherautóval végezték el a szükséges méréseket. Loppert Dániel, a beruházó Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Kft. kommunikációs osztályvezetője a Csabai Mérlegnek adott interjújában elmondta a terhelést követően egy-egy sávon a hidat és a csatlakozó útszakaszokat is megnyitják a forgalom előtt. A gyalogosok és kerékpárosok egy közös, a közúti forgalomtól elválasztott sávon, az útburkolaton közlekedhetnek ezt követően. Az osztályvezető hozzátette ezt követően a befejező munkák következnek: a korlátok, zajvédő falak építése és a különféle bevonatok készítése.

Mindezek mellett folytatódik a csatlakozó útszakaszok építése is a felüljáró mindkét oldalán, a Bartók Béla út-Temető sori csomópontnál és a jaminai oldalon a turbó körforgalomnál is. A végleges átadást nyár végére tervezik.

Az ütemterv szerint zajlanak a munkálatok az új Orosházi úti híd építése kapcsán. A régi szerkezetet már csaknem elbontották és a kivitelező már megkezdte az új felüljáró alapozási munkálatait is.

Egy nagyobb betonfal maradt mára a régi Orosházi felüljáróból. Ezt is csak azért nem bontották még el, mert a mellette futó sínpáron megy jelenleg a teherforgalom, a munkálatok ideje alatt pedig vágányzárt kell életbe léptetni. A hónap végére azonban már ez is eltűnik. Ezzel együtt pedig elkezdődtek az új híd alapozási munkálatai is. Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője elmondta, hogy a jövő héten elkezdődnek a cölöp alapozási munkálatai és a pilonok építése is.