gazdák

Tavasszal jelentős területeket belvíz borított, a nyár elején szokatlanul súlyos jégverések okoztak rendkívüli károkat, majd ezt követően a forró és száraz időjárás nehezítette a gazdák dolgát. Az aszályos időjárást felhőszakadás zárta le. Mindez elsősorban a kukorica, és a napraforgó, valamint az őszi gyümölcsök számára káros. Az elmúlt napok csapadékmentes időjárása viszont már kedvezhet a gazdáknak.

Legfontosabb olajnövényünk a napraforgó. Az utóbbi időben évente 500 és 600 ezer hektár közötti területen termelik, az éves termésmennyiség 1-1,5 millió tonna között alakul. A nyár végi esőzések minimálisan visszavethetik ezt a mennyiséget, azonban jelenleg nincs nagy probléma az időjárás miatt.

Az iskola viseletében büszkén várták az érdeklődőket a fiatalok, és az is kiderült, hogy miért pont éppen madzag. Békésen felpezsdült az élet egy hétvégére. A kilátogatók helyi gazdák, kézművesek, képzőművészek munkáival is találkozhattak a 17. Békési Madzagfalvi napokon.

Házitermék mustrával mutatkoztak be a helyiek a 17. Madzagfalvi napok első napján. Sokan meghívásra érkeztek a kiállításra, mások pedig szerették volna megmutatni, hogy milyen szemet gyönyörködtető hobbival tudják elütni szabadidejüket. Az egyik legkülönlegesebb látványt a harisnyavirág nyújtotta.

- Nagyon-nagyon örül neki mindenki…minden perce rengeteg örömet okozott és energiát kaptam tőlük. - mondta el Vári Istvánné Ili, harisnyavirág készítő

Különböző szakkörök is megmutatták magukat és munkásságukat. Rengeteg szabadidős tevékenységre van ugyanis lehetősége az érdeklődőknek Békés városában. Van aki elképzelt egy hobbit, de végül egészen másban találta meg a kikapcsolódást.