Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

biztonság

Ünnepélyesen átadták a békéscsabai Százszorszép Művészeti Bázisóvoda megújult udvarát. A felújított terület ezentúl már minden előírásnak és szabványnak megfelel, de a legfontosabb szempont a gyerekek biztonságának a növelése volt.

Az békéscsabai óvodában mostantól megújult környezetben játszhatnak a gyerekek az udvaron. Az ünnepélyes átadás a nagycsoportosok előadásával kezdődött.

A megjelenteket Tóthné Svecz Valéria, a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője, Bíró Csaba önkormányzati képviselő és Kócsi Sándorné óvodavezető köszöntötte.

Az új környezet a gyerekek mindennapjait is színesíti, de a szülőknek és az óvodában dolgozóknak is megnyugvást jelent a biztonságosabb udvar.

A autóval való biztonságos közlekedés egyik alappillére az, hogy az ősz végén gépjárművünkön a nyári gumiabroncsokat télire cseréljük. A szakemberek szerint a tartósan hét celsius fok alatti hőmérsékleten már a téli gumikat kell használnunk.

A tartósan hideg időjárás beállta előtt már érdemes lecserélni a nyári gumikat, ugyanis ekkor a téli gumik már jobb tapadást biztosítanak az úttesten.

Nem tanácsos az utolsó pillanatra hagyni a cserét, ugyanis ilyenkor feltorlódik a munka a gumiszervizeseknél, így sokat kell várni, amíg elkészül a járművünk.

Bizonyos körülmények között jó alternatívát jelenthet az ún. négyévszakos gumi is. Azok, akik télen keveset- és éves szinten sem sokat autóznak, és havas, jeges útviszonyok esetén nem szükséges autózniuk, elsősorban városban közlekednek, nem mennek a hegyekbe a téli időszakban és mindezek mellé óvatos, figyelmes sofőrök, azok bátran választhatják a négyévszakos gumit.

Az időjárási körülmények változására való tekintettel, fontos hogy az utakon is fokozott figyelemmel közlekedjünk. Emellett természetesen járműveinket is fel kell készíteni a csapadékos, hűvösebb időjárásra.

Az őszi közlekedésre való felkészítés egyik fontos eleme a járművek akkumulátorainak ellenőrzése, de az ablaktörlő lapátok állapota és a világító- jelző berendezések vizsgálata sem maradhat el. Az egyik legfontosabb feladat a gumik állapotának a felmérése. Amikor a hőmérséklet 7 Celsius fok alá csökken, már kifejezetten ajánlott a téli gumik használata.

Esős, nedves időjárási körülmények között nem csak a csúszós utak nehezítik meg a közlekedést, hanem a sűrű ködfelhők is.

Mielőtt útnak indulunk, elengedhetetlen járművünk különböző tartozékainak ellenőrzése.

A nyár nagy kihívást jelent a családoknak. A gyerekek elhelyezése, táborok leszervezése, napközi után kutatás, nagyobb gyermekek szabadidejének szemmel tartása. Emellett óriási anyagi teher, az iskolakezdésről már nem is beszélve.

A nyár a gyermekeknek a kikapcsolódásról, a pihenésről szól. Sokáig fent lehetnek, nem kell korán lefeküdni, nincs leckeírás. A szülők pedig arra törekednek, hogy a gyermekeiknek maradandó nyári élményeket okozzanak, miközben fontos szempont az is, hogy biztonságban tudják Őket. A tanévkezdéskor az iskola által nyújtott védelem megnyugtatja a szülőket, ugyanakkor nagy anyagi terhet ró rájuk.  A tankönyvek, taneszközök, füzetek beszerzése nem csak időt, de rengeteg pénzt is igényel. Sokan ennek dacára megpróbálják ár-érték arányban a jobb minőséget választani, tudatosan vásárolni.

- Első osztályosnak 15-20.000 körül, és nagyobbaknak 5-10.000 körül, ezek az összegek, amik jellemzőek egy gyermekre. - Mondta el Vrankóné Ködmön Katalin, az Uni-papírbolt ügyvezető-helyettese

Mezőgazdasági gépek vezetőinek szervezett tájékoztatókat a rendőrség Békés megyében. A rendezvényeken a szakemberek a főbb baleseti okok mellett ismertették a legfontosabb közlekedési szabályokat is.

A Mezőkovácsházi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Alosztályának munkatársai 2014. június 16-án és 17-én két helyszínen tartottak baleset-megelőzési témájú rendezvényt. A betakarítás időszakához kapcsolódó programokon, Dombegyházán és Battonyán összesen mintegy 100 mezőgazdasági munkagép, illetve tehergépkocsi vezetője vett részt.

A rendőrség szakemberei hangsúlyozták: a legtöbbször az elsőbbségi, valamint a kanyarodási szabályok megszegése, illetve a sebesség helytelen megválasztása miatt történnek személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetek. Kiemelték azt is, hogy a mezőgazdasági gépek vezetéséhez speciális tudás és gyakorlat szükséges, az ilyen járművek vezetőinek tehát fokozott figyelemmel kell közlekedniük.

Gyomaendrődön mutatták be a "Jövő biztonsága" elnevezésű innovatív mintaprogramot. A projektet a végzős középiskolások számára dolgozták ki, amelynek segítségével a fiatalok megismerhetik a társadalombiztosítás szerepét és az öngondoskodás jelentőségét.

Társadalombiztosítás, öngondoskodás és nyugdíj. Ezek a kifejezések azok, amelyeket a fiatalok nem használnak, hiszen egyelőre nincs rá szükségük, pedig már most fontos, hogy ismerjék és átlássák az élet ezen területeit is. Ehhez nyújt segítséget az úgynevezett Jövő biztonsága projekt, amely kifejezetten a végzős középiskolásokat szólítja meg. Dávid Ferenc a Magyar Pénzügyi–Gazdasági Ellenőrök Közhasznú Egyesületének TB Ellenőrzési elnöke szerint ugyan hazánkban kötelező tb létezik, nagyon sokan nincsenek tisztában azzal, hogyha nem válik biztosítottá, hogyan lesz jogosult egészségügyi szolgáltatásra, hogyan, miként fog alakulni a nyugdíj számára, és ezek mind-mind olyan fontos kérdések, amelyek a középiskolások számára egy új dolgot jelenthetnek.

Címkék: