főzőverseny

A 17. Bogrács Napját tartották meg Gyomaendrődön. A programok közül a főszerepet idén is a főzőverseny kapta, melyen nem csak a hagyományos magyar bográcsos ételek kerültek a zsűri elé.

Gyomaendrődön, az Öregszőlőben lassan egy emberöltő óta rendezik meg a Bogrács Napját. Ez idő alatt szépen lassan kialakult egy családias légkör. Sokan állandó résztvevői a rendezvénynek, de mindig akadnak új látogatók is.

A szervezők igyekeztek most is kiegészítő programokkal kedveskedni az Öregszőlőbe érkezőknek, de a Bogrács Napjának főszereplője a főzőverseny volt. A nevezett ételeket helyben működő szakácsok értékelték, vezetőjük Tímár Attila mesterszakács volt.

Jakos Imre 17 éve oszlopos tagja a rendezvénynek, melynek korábban szervezője is volt, idén pedig a verseny indulójaként jelent meg. Bográcsában őzpörkölt főtt, melyet vargányával, borókával, borsikafűvel és olyan fűszernövényekkel ízesített, melyek az őz természetes élőhelyén is megtalálhatók.

Arcfestés, ugrálóvár, futball mérkőzés, főzőverseny. Ez csak néhány program abból, amivel várták az érdeklődőket, a kilencedik Galiba Napokon és Kézműves Fesztiválon, Újkígyóson.

Az 1980-90-es években számtalan újkígyósi lakos a libatömésből kereste a mindennapi kenyerét, a kilencvenes évek derekán egy helyi vállalkozó fejéből pattant ki a formabontó ötlet: mi lenne, ha a liba fogalmához kapcsolva, kellemes galibát okoznának két napra a derék „népeknek”. Innen jött az ötlete a Galiba napoknak, melyet idén már kilencedik alkalommal rendeztek meg.

Az évek folyamán országos látogatottságúvá terebélyesedő rendezvény egy kézműves fesztivállal és sok-sok színes programmal egészült ki: gyermekprogramok, játszóház koncertek és persze főzőverseny várta a szórakozni vágyókat.

A kétnapos rendezvényen az érdeklődők megtudhatták azt is, hogy milyen fűszerek és köretek illenek igazán a libához.

Az elmúlt hétvégén rendezték meg Békéscsabán a már hagyománnyá vált Jaminai Családi Napot, mely egy főzőversennyel vette kezdetét.

 

A családi nap Jaminában már közel 10 éves hagyományra tekint vissza. Az elmúlt 2 évben vette át a rendezvény szervezését a Jaminai Településrészi Önkormányzat, mely fontosnak tartja az itt élők identitásának erősítését is.

 

Zelenyánszkiné Dr. Fábián Ágnes

tanácsnok

Békéscsaba Megyei Jogú Város

 

„Szeretnénk mi képviselők meghívni a jaminai lakosokat egy kicsit kötetlen, szabad formában egy délutánra, hogy együtt lehessünk, együtt ünnepelhessük a nyár végét, meg azokat a kis fejlesztéseket, amit el tudtunk érni itt Jaminában. Ne mindig csak a munkáról, a kötelességekről legyen szó, hanem a szórakozásról is.”

 

Népzene, bográcsban rotyogó pörkölt, mindenütt mosolygó arcok, és persze pogácsa!- Ez volt a 9. pogácsafesztivál Kétegyházán.

„Gurult, gurult a pogácsa, ahol megállt, oda építették a következő házat az őseink”- Mondta el Kalcsó Istvánné, Kétegyháza polgármestere, a fesztivál megnyitóján. A község számára az egyik legjelentősebb megmozdulás minden évben a pogácsafesztivál. A gyermekeket többek között játszóházzal, ugráló várral várták.

- A kilencedik pogácsafesztivál az nagyon jó, mert lehet játszani, vannak zenék és sok program lesz. És nagyon jól fogjuk érezni magunkat, meg kint leszünk este, meg holnap lesz egy kis tűzijáték. - hangsúlyozta Szabó Fruzsina Napsugár