Kétegyháza

Jótékonysági sport- és családi napot szerveztek Kétegyházán. A bevételből a jelenleg Budapesten élő 6 éves Dicsa Noémi gyógyszeres kezelését támogatják.

A kislány életét gerincvelői izomsorvadás nehezíti. Miközben – mint minden hasonló korú kislány – táncról, színpadról álmodozik és igyekszik vidám maradni, a valóság az, hogy állapota folyamatosan romlik, mozgása egyre nehezebbé válik. A kislány állapotában jelentős változást idézhetne elő egy drága gyógyszer.

A jótékonysági rendezvénysorozat első állomásaként sport- és családi napot szerveztek Kétegyházán, melyen számos programmal várták az érdeklődőket.

A résztvevőknek egy finom ebéddel is készültek a szervezők. Bandula János bográcsban készített pásztor tarhonyát hortobágyi módra, mangalica szalonnával és füstölt kolbásszal.

19 fővel alakult meg a Kétegyházi Gazdakör, a település polgármesteri hivatalának dísztermében. A jelenlévő tagok tartózkodás és ellenvetés nélkül választották meg a kör elnökének, dr. Rákóczi Attilát, a gazdakör alapító tagját.

Az eseményen Kalcsó Istvánné, Kétegyháza polgármestere elmondta, a helyiek közül sokan a mezőgazdaságból élnek, ezért támogatták a gazdakör megalakulását. Céljuk, hogy a nagyközség élhető település maradjon, ne fogyjon el a lakosság, ne menjenek el a fiatalok, ennek érdekében bölcsőde és óvoda is található a településen.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének országos elnöke elmondta, hogy a MAGOSZ helyi szervezetei, a települési önkormányzattal együttműködve, a település adottságait figyelembe véve tud a legjobban építkezni. Az országos szervezet arra kéri a kormányt, hogy a leghatározottabban álljon ki a föld védelmében, tartsa meg azt a nemzet tulajdonában.

A Békés Megyei Polgárőrök Szövetsége Kétegyházán tartotta a XVIII. Békés Megyei Polgárőr Napot. A rendőrség Békés megyében is stratégiai partnerének tekinti a polgárőrséget.

A Békés Megyei Polgárőr Napon részt vett Dr. Polyák Zsolt r. dandártábornok, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, valamint jelen voltak a Békés megyében működő rendőrkapitányságok és határrendészeti kirendeltségek vezetői is. Kalcsó Istvánné, Kétegyháza Nagyközség polgármestere nyitóbeszédében kiemelte: nagy öröm volt számára a rendezvény egyik fővédnökének lenni, mert nagyra értékeli a polgárőrök munkáját.

A polgármester asszony hozzátette, hogy minden polgárőrnek jár a tisztelet, hiszen szabadidejüket feláldozva szolgálják a közösséget. Dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke háláját fejezte ki a békés megyei tagoknak.

Idén is sokan jelentkeztek a DARKE Dél-alföldi Regionális Közművelődési Egyesület nyári táborába Kétegyházán. A táborozók itt betekintést nyerhettek a csapatban zenélés kulisszái mögé.

Itt a nyári szünet, ilyenkor sok fiatal választ magának táborozási lehetőséget. A hangulat adott, de ha még hangszerekkel és énekekkel is össze lehet kötni, sőt, ha neves zenészek oktatják őket, akkor egy igazi kuriózum lehet. Ilyen ezek közül a 21. Ifjúsági és 10. zenei tábor, amit Kétegyházán rendeztek meg.

A megye számos pontjáról, de még Pestről és Pilisvörösvárról is érkeztek egészen 8-tól 65 évesig korig Kétegyházára a táborozni vágyó résztvevők a 21. Ifjúsági, - és a 10. Zenei Táborba.

A Dél-alföldi Regionális Közművelődési Egyesület és a Békés Megye Népművészetéért Alapítvány szervezi közösen ezt a tábort. Az előzménye elég hosszú: 21 éve létezik a    közös szervezésében 21. Ifjúsági Tábor, ezen belül 10 éves a zenei tábor. Jelen pillanatban is 3 tábolr él egymás mellett: nagy létszámú zenei tábor, és két kisebb létszámú. Az egyik egy önismereti tábor, a másik pedig egy diák önkormányzati és diákújságíró tábor - mondta el Kölcseyné Balázs Mária tábor szervezője

Címkék:

Népzene, bográcsban rotyogó pörkölt, mindenütt mosolygó arcok, és persze pogácsa!- Ez volt a 9. pogácsafesztivál Kétegyházán.

„Gurult, gurult a pogácsa, ahol megállt, oda építették a következő házat az őseink”- Mondta el Kalcsó Istvánné, Kétegyháza polgármestere, a fesztivál megnyitóján. A község számára az egyik legjelentősebb megmozdulás minden évben a pogácsafesztivál. A gyermekeket többek között játszóházzal, ugráló várral várták.

- A kilencedik pogácsafesztivál az nagyon jó, mert lehet játszani, vannak zenék és sok program lesz. És nagyon jól fogjuk érezni magunkat, meg kint leszünk este, meg holnap lesz egy kis tűzijáték. - hangsúlyozta Szabó Fruzsina Napsugár