Szlovák tájház

A Csabai Szlovákok Szervezete meghívására tartott előadást Farkas József György, India szakos újságíró, volt pozsonyi tudósító. Indiából tudósítottam című előadására a Szlovák Tájházban került sor.

Nagy érdeklődés övezte Farkas József György újságíró, tudósító előadását, amely az Indiából tudósítottam címet viselte. Az előadás érdekessége, hogy nem turisztikai szempontból, hanem egy tudósító szemszögéből mutatta be a szubkontinenst.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a Csabai Szlovákok Szervezete a jövőben is tervez hasonló előadásokat szervezni, amelyek Békéscsabához, vagy a szlováksághoz köthetők.

A Munkáspárt Békés Megyei Szervezetének aktivistái tartottak gyűlést a Szlovák Tájházban. A résztvevők a gyűlésen a többi között értékelték az április 8-i választás eredményeit is.

A Munkáspárt békéscsabai gyűlésén az egyik fő téma az országgyűlési választások értékelése volt. Thürmer Gyula, a párt elnöke elmondta, hogy a Békés Megyei Szervezetük tagjai nincsenek megelégedve az áprilisi eredményekkel, ugyanis több szavazatra és nagyobb aktivitásra számítottak választópolgáraik részéről.

A párt elnöke hozzátette: az embereknek többet kell adni, nem csak ígéretekben. Úgy véli, Magyarország gazdaságát nem külföldi tőkével kell rendbe tenni, hanem a magyar emberek által, Békés megyében a mezőgazdaságra alapozva.

Az elnök kiemelte: a párt békés megyei szervezete elismeri, hogy dolgozhattak volna jobban is a választások előtt, viszont nem ők döntötték el a választásokat.

Az idei ünnepi könyvhét utolsó programjaként „Könyvhétzáró irodalmi délutánt” tartottak Békéscsabán. A Szlovák Tájházban nyolc Békés megyei szerző kapott lehetőséget, hogy bemutassa kötetét, emellett pedig a Körösök Gyöngye díjat is átadták.

Az ünnepi könyvhét egyedülálló magyar kulturális rendezvénysorozat, országszerte évről évre töretlen sikerrel és népszerűséggel szervezik meg. Az ünnepi könyvhét székhelye Budapest, de egyre több nagyváros kapcsolódik a könyvfesztiválhoz, így Békéscsaba is. Az elmúlt napokban, a Szlovák Tájházban, Elek Tibor könyvét is bemutatták, amely az erdélyi írókkal történt levelezéseit mutatja be.

Elek Tibor gyűjteményeiben található beszélgetések egyfajta pályaképet is adnak az alkotókról, valamint az erdélyi-magyar irodalomról is megtudhatnak érdekességeket az olvasók. Az ünnepi könyvhét alkalmából átadták a Körösök Gyöngye díjat is, amit ez alkalommal Csillag Tamás verseskötete nyert el.

Napjainkban a magyarországi szlovákok nagy része a Pilis térségében és Békés megyében él. Kulturális központjuk Békéscsaba, ahol nemrégen egy sikeres pályázatnak köszönhetően megújult a Szlovák Tájház.

A békéscsabai Szlovák Tájház 2001-ig a Munkácsy Mihály Múzeum gondozásában volt, ez év májusában külső- és belső felújításon esett át, majd a napokban, június 14-én adták át a megújult tájházat a megyeszékhelyen. A ház berendezésének szinte teljes egésze a Munkácsy Mihály Múzeum gyűjteményéből származik, így a felújítás alatt a berendezési tárgyak a múzeum munkatársai-, valamint önkéntesek munkájának köszönhetően kerültek a Szlovák Tájházba.

A Szlovák Tájház felújítása az Emberi Erőforrások Minisztériumától elnyert pályázatnak köszönhetően valósulhatott meg. A 6 millió forintos forrás nagyobb részéből az épület felújítása, 1 millió forintból pedig a működési célú kiadásokat fedezhetik.

Békéscsabai szlovák tájházban tartották a Hradistei település 600. éves évfordulójára kiadott monográfiai bemutatatót. A könyv a szlovák település több száz éves történelmét mutatja be, de külön fejezetek tárgyalják a Békéscsabával kötött kapcsolatok múltját is.

Az esemény főszervezője a Csabaszabadiért Egyesület és Csabaszabadi Szlovák önkormányzata volt melynek szlovák testvér városa Hradiste. A két település közötti kapcsolat 300 évvel ezelőtt alakult ki, amikor az első családok Békéscsabára költöztek Hradistei községről. A település történelmét áttekintő könyvet a múlt évben, a szlovák községben már bemutatták, de a csabai szlovák közösség nem tudott elmenni.

- És ezért úgy gondoltuk közösen a Hradistei önkormányzattal, településsel hogy itt Békéscsabán is, bemutatjuk a csabai szlovákoknak is ezt a könyvet és ebben partnere találtunk a csabai szlovákok közösségénél és a csabai szlovák önkormányzatnál. – mondta el Kesjár Mátyás, a Csabaszabadi Szlovák Önkormányzat elnöke

Címkék: