Szent István napi előzetes

Idén is megrendezik a Szent István Napi Előzetes családi napot Békéscsabán a Lencsési Lakótelepen. A Féja Géza téri eseménynek már nagy hagyománya van a városban, hiszen már több mint 25 éve ott tartják az augusztus 20-át megelőző rendezvényt.

Mint minden évben, idén is rengeteg program várja majd az érdeklődőket. A többi között koncertek, mazsorettek és egy sztárvendég is szórakoztatja majd az egybegyűlteket. Természetesen ezek mellett rengetek kísérő program is várja majd az érdeklődőket.

A színpadi programok péntek délután négy órától kezdődnek.

Peter Sramek koncertje után az ünnepi beszéd következik majd este tíz órától tűzijáték világítja meg a Lencsési lakótelep tömbházait. A Szent István napi előzetes nagy hagyományokra tekint vissza a városban, hiszen az elsőt 1992-ben rendezték meg. Eleinte leginkább csak a Lencsésin lakók népesítették be a Féja Géza teret, azonban az évek során egyre nagyobb az érdeklődés a rendezvény iránt.

Új kenyér ünnepe, keresztény államalapítás, Szent István napja. Magyarország legnagyobb ünnepe augusztus 20a. Tömegek ezrei vonulnak ki a terekre minden településen. A Békéscsabai Lencsési Közösségi ház, idén már 21. alkalommal rendezte meg a Szent István napi előzetest, ezzel is hangsúlyozva a jeles nap fontosságát.

A tikkasztó hőségben – a hagyományoknak megfelelően – a Csorvási Fúvószenekar és Majorette Csoport vezette fel a menetet lovas hintókkal a Lencsési úton, majd a Féja Géza téren csodálhattuk meg produkciójukat. Ez a nap a családoké volt: a gyermekeket óriáscsúszda, arcfestés, csillámtetoválás, szabadtéri játszóház várta egész délután, ahol népi játékokat készíthettek és a népi kismesterségekkel is megismerkedhettek. A felnőttek az egészségpontokon vérnyomásuk, vércukruk és testzsír-szintjükről tájékozódhattak szakemberek segítségével.

Immár 23. alkalommal ad otthont a Szent István napi előzetesnek a Lencsési Közösségi Ház. A szervezők ebben az évben is színes kulturális programmal várják a látogatókat.

A rendezvényt először 1992-ben tartották meg Takács Péternek, a Lencsési lakóközösség vezetőjének ötlete alapján. A lakótelepen élők nagy örömmel fogadták a kezdeményezést. Azóta minden évben óriási sikere van a rendezvénynek. Az esemény célja, hogy az augusztus 20-i városi ünnepség előtt legyen egy kisebb ünnepi rendezvény, mely felvezeti a nagy, országos ünnepet. A Szent István napi előzetesen számos programmal várják a kicsiket és a nagyokat egyaránt.

- Az elmúlt években is hagyományosan mazsorettek, fúvós zenekar illetve lovas hintók, felvonulásával indul a rendezvény a Gyöngy presszótól idáig a Féja Géza térig, majd itt elkezdődik a színpadi és egyéb produkciók. - mondta el Takács Péter, a Lencsési Közösségi Ház vezetője