Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata első alkalommal szervezi meg a Csabai Advent programsorozatot. A eseményt a Szent István téren rendezik meg december 1-től december 23-ig.

Az idei évben színes programokon vehetnek rész a csabaiak a Szent István Téren. Egységes térzene és dekoráció, szebb és bővebb kivilágítást kap a Főtér. Magyarország legszebb Betleheme országos versenyen Lenkefi Zoltán, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház igazgatójának installációja második helyezést ért el, melyet az arra járók megcsodálhatnak a Katolikus Nagytemplom előtt.

Az idei advent célja egyértelműen az előző évek tapasztalataiból merítve és újra gondolásán alapszik. Szervezők eltökélt szándéka még meghittebbé és ünnepi hangulatot teremtő rendezvényt hozzanak létre, ezáltal egy kellemes családias környezetet teremtsenek az oda kilátogatóknak.

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata a Magyar Kultúra Napja alkalmából ünnepi gálaműsort rendezett a Csabagyöngye Kulturális Központban. Az eseményen a Békéscsaba kultúrájáért kitüntetéseket is átadták, melyet idén Hajtmann Ildikó pedagógus, karvezető és előadóművész és a Békéscsabai Napsugár Bábszínház vehetett át.

A Magyar Kultúra Napján, január 22-én tisztelgünk az előtt, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon véglegesítette a Magyar Nemzeti Himnusz kéziratát. Vantara Gyula országgyűlési képviselő megnyitóbeszédében kihangsúlyozta a nemzeti kulturális értékek jelentőségét és ezen értékek méltó elismerésének fontosságát.

A megnyitó után az Alföld Quartett szórakoztatta a vendégeket.

A gálaest folytatásaként átadták a Békéscsaba Kultúrájáért díjakat. Az egyik kitüntetett Hajtmann Ildikó pedagógus, karvezető és előadóművész volt, aki hivatását nem munkának, hanem az életének tekinti.

Karácsonyi élelmiszerosztást szervezett 1000 nehéz helyzetben lévő család részére Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Békéscsabai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ.

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzatánál már régóta hagyomány, hogy Karácsony előtt, az adventi időszakban élelmiszercsomaggal segítik a legnehezebb sorsú családokat, hiszen ez az időszak nem csak a karácsonyi készülődésről szól, hanem arról is, hogy ilyenkor, ha tudunk, akkor segítsünk nehéz sorsú embertársainkon.

Az élelmiszerek beszerzését, a rászoruló családok kiválasztását és a csomagok kiosztását a Békéscsabai Családsegítő és Gyermekjóléti Központtal együtt szervezték meg. A családok 8-10 kg súlyú tartós élelmiszercsomagot kaptak.

Az önkormányzatnál az élelmiszerosztás mellett pénzügyi támogatási forma is működik, emellett számos olyan ötlet, megoldás van, amivel a rászorulókon próbálnak segíteni. A nehéz helyzetben lévő családok a Családsegítő és Gyermekjóléti Központhoz is fordulhatnak az év minden napján.

„Békéscsaba hazavár” elnevezéssel indított munkába állási ösztöndíjat Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata idén tavasszal.

Ünnepélyes keretek között adta át a megjelent 6 fiatalnak Szarvas Péter polgármester és Kiss Tibor alpolgármester a „Békéscsaba hazavár” pályázat elismerő oklevelét. A májusi közgyűlésen Szarvas Péter által előterjesztett pályázati lehetőséget egyértelműen pozitívan bírálták el. A felsőoktatásban továbbtanulók elmennek Békéscsabáról, ami mind a család, a közvetlen környezet, mind pedig az egész város számára teher. Ezen felül természetesen ők maguk, az ösztöndíjasok is hazavágynak.

- Én nagyon szeretem ezt a várost, én nagyon kicsi korom óta, tehát mióta megszülettem itt lakok, itt élek, a szüleimmel nagyon jó a kapcsolatunk, a barátnőm is itt van, ő mondjuk Pesten tanul, és mind a ketten itt szeretnénk elképzelni a közös jövőt. - Kiss Tamás

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata nyílt, országos tervpályázatot ír ki szobrászművészek számára Szent Istvánt ábrázoló, egész alakos szobor elkészítésére, államlapító királyunk emlékének tiszteletére.

A pályázat kiírója a magas színvonalú alkotás megteremtéséhez szabad kezet ad a művészi kivitelezésben. Így a város főterén későbbiekben elhelyezhető Szent Istvánt ábrázoló szobor méretét nem határozza meg pontosan, de elvárás, hogy a megjelölt tér szerkezetébe, közvetlen környezetébe illő, az épített és természeti környezethez illeszkedő, Szent István nagyságát, szellemiségét, kiemelkedő jelentőségét szimbolizáló megformálás szülessen. Az alkotás karaktere, anyaga sem került meghatározásra, kizárólag a mechanikai sérüléseknek ellenálló, külön gondozást nem igénylő, tartós és időtálló kivitelezés szerepel elvárásként.

Oldalak