Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

betegség

Alzheimer sétát rendeztek Békéscsabán az Alzheimer világhónap alkalmából, mellyel a betegséggel küzdők, hozzátartozóik és a gondozókkal való együttérzésre hívták fel a figyelmet.

Az Alzheimer-kór az időskori demencia leggyakoribb oka. A betegség a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt, ami a normális napi életvitelt, önellátást is lehetetlenné teszi a késői stádiumban. 2012 óta minden év szeptembere az Alzheimer hónap, amikor különböző eseményekkel hívják fel a figyelmet erre a súlyos betegségre. Békéscsabán egy sétát rendeztek, amely az Andrássy út közepétől indult a Korzó téren át egészen a városházáig, ahol a megjelenteket Herczeg Tamás országgyűlési képviselő köszöntötte.

Az Alzheimer-kóros beteggel való együttélés rengeteg türelmet és odaadást igényel. Mind a demenciával szenvedőknek, mind pedig azoknak, akik gondozzák őket, komoly kihívást jelentenek a mindennapok.

Minden év márciusának második csütörtöke a Vese Világnapja. Ez alkalomból világszerte a veseelégtelenségre és a vesék öregedése következtében kialakuló krónikus vesebetegségekre hívják fel a figyelmet. A programsorozathoz kapcsolódva a békéscsabai dialízis központ nyílt napot tartott, ahol bemutatták az állomás munkáját és a kezelés technikai oldalát. 

A békéscsabai központ 86 beteg kezelését látja el a hét 6 napján. A betegek egyik fele hétfőn, szerdán és pénteken jár, a másik fele pedig a köztes napokon. Egy-egy kezelés átlagosan 4 órát vesz igénybe, ez idő alatt a páciensek vérét több alkalommal is áttisztítják. Dr. Tóth Eszter, a központ orvos-igazgatója az itt zajló kezeléssel kapcsolatban elmondta, hogy az úgynevezett kapillárba mintegy 500 ezer darab hajszálvékony csövecske van, amelyekbe folyik a betegek vére és a csövecskéken kívül az úgynevezett dializáló oldat. A gép a dializáló oldatot, ami sókat, cukrokat, elektrolitokat tartalmaz, ezt megkeveri, melegen tartja, keringteti, átfolyatja ezen a rendszeren.

Címkék: