Románia

Leginkább Békés megyéből, de Romániából is érkeztek versenyzők az 1. Békéscsabai Fogathajtó Versenyre. A résztvevők számára a legfontosabb a tapasztalat szerzés volt.

Először rendeztek  Fogathajtó Versenyt Békéscsabán a Csabai Tanya- és Gabonatörténeti kiállítóhely területén. Ez a verseny alkalmas volt arra, hogy a környékbeli fogathajtók találkozzanak egymással, felmérjék milyen teljesítményre képesek lovaik és tapasztalatokat cseréljenek egymással a fejlődés érdekében.

Az időjárás a nézők számára nem volt túl kedvező, de a versenyre és az indulókra nem volt befolyással, mindenki kíváncsian várta, hogyan szerepelnek lovaik.

Az eseményt hagyományteremtő szándékkal hívták életre. A szervezők bíznak abban, hogy jövőre még több versenyző méretteti meg magát.

2015. november 21-én rendezték meg Romániában, Nagyszebenben (Sibiu)  a 7. Mas Oyama Memorial Utánpótlás Európa Kupát. A versenyen 8 ország közel 250 versenyzője vett részt köztük az orosházi karatésok is. Shihan Zsiga Zsolt tanítványai közül 3 fő indult a versenyen és végzett nagyon szép eredményekkel. Sebő Dávid 2 első helyet is szerzett ugyan is mind küzdelemben, mind pedig formagyakorlatban is ő bizonyult a legjobbnak. Barta Dávid is egészen a döntőig menetelt, ahol is ellenfele legyőzésével szintén 1. helyezést ért el. Fábián Lara 2.helyezett lett formagyakorlat kategóriában.

2015. november 21.-én rendezték mega Fuji Mae Kupa nemzetközi ITF taekwon-do versenyt. Az orosházi karatékák közül ifj. Zsiga Zsolt törésben 2.helyen, Tóth Géza 5.helyen, Süveges István pedig 6.helyen végzett. Az karatékák legközelebbi megmérettetése decemberben lesz Lengyelországban.

A dr. Regele Károly Szenior Úszóklub és a Gyulai Várfürdő rendezésében már 45.alkalommal került megrendezésre az országos szenior úszóverseny. A háromnapos verseny folyamán egyéniben-, váltókban és családi váltókban álltak rajtkőre a versenyzők.

Az ország minden pontjáról, valamint Romániából, Szerbiából és Szlovákiából érkeztek versenyzők, mégis családias, felszabadult hangulattal találkozhattak a kilátogatók.

- Családi nyaralásnak fogjuk fel minden évben a gyulai úszóversenyt és én is szoktam indulni. Idén egy sérülés miatt sajnos kimarad, de édesapám, és a húga már számtalan aranyérmet nyertek és most nekik drukkolunk. - mondta el Dr. Rentka Anikó

Örök fiatalok mérettették meg magukat. Ugyan 25 év volt az alsó korhatár, de az átlagéletkor 55-60 évre tehető. A több, mint 300 induló közül a legidősebb úszó 87 éves volt. Fiatalokat meghazudtoló lelkesedéssel, versenyszellemmel vetették magukat a habok közé, küzdöttek vállvetve a csapatért, és az egyéni sikerekért.

A legtöbb zenei találkozó az idő múlásával veszít az érdeklődési köréből, azonban a Zenit már hagyományos, sikeres eseménnyé vált. Korábban több műfajt is magába foglalt a négy napos esemény, mára azonban ez leszűkült. Fúvószenészek és mazsorettek előadásait tekinthetik meg az érdeklődők. Herczeg Tamás, főszervezőtől megtudtuk, hogy új és visszatérő csapatai is vannak a rendezvénynek.

- Minden évben érkeznek új zenekarok is, akik egyszer eljönnek, évről évre újra megjelennek nálunk. Vannak olyanok, akik évről évre rendszeresen jönnek vagy szeretnének jönni. - mondta el Herczeg Tamás, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatóhelyettese

A Körösparti Vasutas Fúvószenekar szintén állandó résztvevője a Zenitnek, akik a legtöbbször záró programként lépnek fel a fesztiválon.

- Húsz Éve állandó tagjai vagyunk a Zenitnek, egy igen széles Békéscsabai réteg szeret bennünket. Nagyon sok a zenekarnak a rajongója. - hangsúlyozta Maczkó István, a Körösparti Vasutas fúvószenekar zenekari vezetője