Vasutas Művelődési Ház

Második éve már, hogy gyerekeknek szervez a Vasutas Művelődési Ház néptánc oktatást és kézműves foglalkozást. Ebben az évben is 8-12 éves gyerekek részvételével indult el a Népi Játék Tábor. 

Túllépve a negyedévszázados sorozatot, az elmúlt héten rendezték meg a 26. Nemzetiségi Vezetők Találkozóját Békéscsabán, a Vasutas Művelődési Házban.

A nemzetiségi vezetők találkozójának fő célja, hogy az ország, illetve a megye nemzetiségi aktivistái, vezetői találkozzanak, eszmét cseréljenek, illetve az, hogy előadásokat tartsanak egymásnak. Ebben az évben többek között az identitásé és az értéktár mozgalom témaköröké volt a főszerep. A rendezvényen Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere is jelen volt, aki beszédében elmondta, hogy a térség gazdagsága a hagyományaiban, nemzeti értékeiben, sokszínű nemzetiségében és a békés együttélésben jelenik meg.

Lászik Mihály, a Békés Megyei Szlovák Önkormányzat elnöke köszöntötte a Csaba Tv szlovák nézőit, invitálva őket, hogy látogassanak el Békéscsabára, nézzék meg a helyi, kulturális hagyományokat.

A legtöbb zenei találkozó az idő múlásával veszít az érdeklődési köréből, azonban a Zenit már hagyományos, sikeres eseménnyé vált. Korábban több műfajt is magába foglalt a négy napos esemény, mára azonban ez leszűkült. Fúvószenészek és mazsorettek előadásait tekinthetik meg az érdeklődők. Herczeg Tamás, főszervezőtől megtudtuk, hogy új és visszatérő csapatai is vannak a rendezvénynek.

- Minden évben érkeznek új zenekarok is, akik egyszer eljönnek, évről évre újra megjelennek nálunk. Vannak olyanok, akik évről évre rendszeresen jönnek vagy szeretnének jönni. - mondta el Herczeg Tamás, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatóhelyettese

A Körösparti Vasutas Fúvószenekar szintén állandó résztvevője a Zenitnek, akik a legtöbbször záró programként lépnek fel a fesztiválon.

- Húsz Éve állandó tagjai vagyunk a Zenitnek, egy igen széles Békéscsabai réteg szeret bennünket. Nagyon sok a zenekarnak a rajongója. - hangsúlyozta Maczkó István, a Körösparti Vasutas fúvószenekar zenekari vezetője