akció

A kormány a nemzeti konzultációval kapcsolatos plakátjait október elején ragasztották ki országszerte. Az Együtt rögtön be is jelentette, hogy folytatják a nyáron meghirdetett plakátletépő akciójukat.

A magyar kormány október elején újabb nemzeti konzultációt indított ezúttal az úgynevezett „Soros-tervről”. A kormány szerint Soros György –magyar származású üzletember- egy migrációval kapcsolatos tervet akar végrehajtani, melyet két újságcikkben fejtett ki a nyilvánosság számára korábban. Az állampolgárokat arra kéri, hogy minél többen küldjék vissza a kérdőívet, ami felhatalmazást adhat az Európai Unió menekültpolitikájával szembeni kiálláshoz. Sokan úgy gondolják, hogy ez csak egy ürügy és valójában nem is létezik „Soros terv”. Így vélekedik az Együtt is, melynek helyi tagjai a rendőrségi bejelentést követően létrával és spaklival felszerelkezve el is távolították a Soros György arcképével ellátott plakátot.

Véleményük szerint a kormány a nemzeti konzultációval el akarja terelni az emberek figyelmét a sokkal fontosabb témákról.

Sok millió búzaszem – egy nemzet! Ezzel a szlogennel nyílt meg az országos búzagyűjtő nap Szarvason. Az akció egy pécsi civil kezdeményezésként indult, az évek során pedig egy nemzet összetartozását és a szolidaritást jelképező eseménysorozattá nőtte ki magát.

Immáron 5. alkalommal rendezték meg azt a Magyarok Kenyere programot, amelynek keretein belül az összes megyéből és a Kárpát-medence magyar lakta településeiről felajánlott búzát összegyűjtik. A helyszínen fúvós zenekar kíséretében szekeres felvonulással indult a rendezvény, amit az egyik szekéren Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke kísért végig, és értékelte a program eddig eredményeit.

- Elmondhatjuk, hogy sikeres a program idén is. Azt azért tegyük hozzá, hogy nem az eredeti elképzelés, hogy minél többet gyűjtsünk össze, hanem minél több embertől kapjunk valamilyen felajánlást. Hiszen ez erősíti azt az összetartást, ami az egész program mozgatórugója. - mondta el Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke