Békés Megyei Kormányhivatal

A Békés Megyei Kormányhivatal már évek óta jelentős szerepet vállal a társadalmi szférában is, mely jelenlétet együttműködési megállapodások kidolgozásával erősít. Most a Civil Szervezetek Szövetségével írtak alá egy paktumot, melynek segítségével a már folyamatos közös munkájukat még hatékonyabban el tudják majd végezni.

Az együttműködési megállapodások által jobban megismerhetik egymás feladatát, célkitűzését az érdekképviseleti szervek, kamarák és a Kormányhivatal, így minden szerv saját területén sokkal hatékonyabban tudja majd elvégezni munkáját.

A civil szervezetek elnöke, Gólya Pál elmondta, hogy nagyon örülnek a megállapodás aláírásának, mivel így gördülékenyebben tudják folytatni a már megkezdett közös munkát.

Az elnök hozzátette, hogy több hónapon keresztül egyeztettek a megállapodás különböző pontjairól és végül sikerült egy olyan paktumot megalkotni, melynek pontjai fedik mindkét szerződő szerv elvárásait.

Murányi Teréz festőművész alkotásait bemutató kiállítás nyílt, a Békés Megyei Kormányhivatal aulájában.

A kiállításon Takács Árpád, kormánymegbízott köszöntötte a festőnőt, a hivatali vezetőket, illetve a nagy számban megjelent, kultúra és művészet iránt érdeklődőket. Köszöntőbeszédében utalt a művésznő, Békés megyéhez való kötődésére is.

A tárlatot ezután, a Munkácsy Mihály Múzeum képviseletében, Gyarmati Gabriella, művészettörténész nyitotta meg. A megnyitón hangszeren közreműködött, a KaBoHa Trió.

Murányi Teréz, becenevén Teca, többek között munkásságáról, festői stílusáról és belső világáról beszélt stábunknak, valamint kiemelte két személyes kedvencét is a kiállított festmények közül.

A festőművész kiállítását október 18-ig tekinthetik meg az érdeklődők, a Békés Megyei Kormányhivatalban.

Az akadálymentesített, mobil kormányablak buszban két ügyintéző a kormányablakokban elintézhető összes ügyet elvégzi majd. A járművet Dr. Krizsán Anett, a Békés Megyei Kormányhivatal igazgatója mutatta be a nyilvánosságnak Békéscsabán.

Mozgalmas, tartalmas, változásokkal teli éven van túl a Békés Megyei Kormányhivatal - minderről Takács Árpád kormánymegbízott beszélt. Hangsúlyozta: tavaly a megyei kormányhivatal és a járási hivatalok szervezeti egységeinél több mint 1 millió 200 ezer ügyfél fordult meg, munkatársaik pedig csaknem 900 ezer ügyintézést bonyolítottak le. A kormánymegbízott kiemelte: Békés megyében egyre kevesebb az álláskereső.

A jövőben a kormányablak ügyintézői a kormányablaki feladatok ellátására kialakított busszal járják a megyét, hogy a kis települések mellett egy-egy nagyobb rendezvényen is lehetővé tegyék a szolgáltatás igénybevételét.

A Békés Megyei Kormányhivatal, a Munkácsy Mihály Múzeum és a Csabagyöngye Kulturális Központ közös szervezésben született meg a Munkácsyt mindenkinek! - Munkácsy Mihály műveinek rajzmásolatai és reprodukciói című kiállítás, melyet a kormányhivatal aulájában tekinthetnek meg az érdeklődők.

A Békés Megyei Kormányhivatal, a Munkácsy Mihály Múzeum és a Csabagyöngye Kulturális Központ közös szervezésben született meg a Munkácsyt mindenkinek! - Munkácsy Mihály műveinek rajzmásolatai és reprodukciói című kiállítás. A gyűjtemény jelenleg 25 darab rajzból, illetve litográfiából áll, melyek közel 100 éves másolatok.

A Békés Megyei Kormányhivatal az év elején általában szakmai rendezvényeknek, konferenciáknak ad helyet, a jelenlegi kiállítás azonban különlegesnek mondható, hiszen egy kulturális kiállításnak adott színteret az intézmény.

Munkácsy Mihály békéscsabai asztalosinasként kezdett dolgozni, de egy olyan festőművész vált belőle, aki hatalmas vásznaival az egész világot meghódította.

Sikeresen pályázott a Békés Megyei Kormányhivatal és 1220 millió forint vissza nem térítendő Uniós támogatást nyert „A Békés Megyei Kormányhivatal épületeinek energetikai fejlesztése” című projekt megvalósítására. A beruházás keretében a Kormányhivatal Gyulai Járási Hivatalának két épülete is megújult.

Magyarországon az energiafelhasználás mintegy 40%-a az épületeken belül történik. Ha ezeket jól szigeteljük és megújuló energiaforrásokat használunk, akkor további energia-megtakarítást tudunk elérni. Magyarország Kormánya ezért célul tűzte ki az alacsony széndioxid-kibocsátású gazdaság felé történő elmozdulást, mely célt a költségvetési szervek együttműködésével tervez megvalósítani. A projekt keretében a Békés Megyei Kormányhivatal a középületek felújításával növeli az energiamegtakarítást és csökkenti az épületek energiafelhasználását.

A Víz Világnapja alkalmából konferenciát tartottak a Békés Megyei Kormányhivatalban. A rendezvényen az egyik fő téma a vidékfejlesztési programok bemutatása-, ezen belül pedig az öntözésfejlesztési támogatások ismertetése volt.

Az ENSZ közgyűlése által 2015-ben elfogadott Fenntartható Fejlesztési Célok 6. pontja azt a célkitűzést foglalja magába, hogy 2030-ig mindenki számára biztosítani kell a Földön a hozzáférést az egészséges ivóvízhez.

A célkitűzés közvetve aláhúzza azt a tényt, hogy a víz témája a nyomor elleni küzdelem egyik kulcsfontosságú kérdése, ez az ügy pedig összevonható a jelenleg tapasztalható, a kevesebb vízkészlettel rendelkező országokból való elvándorlással is.

A konferencia napján az Alföldvíz standjánál különböző folyadékok PH-értékét is meg lehetett vizsgálni, valamint a program részeként egy különleges kiállítás is látható régi-, Békés megyei térképekből, melyek még a Körösök szabályozása előtt, az 1820-as években készültek.

Újabb együttműködési megállapodást írt alá a Békés Megyei Kormányhivatal. Ezúttal a Békés Megyei Orvosi Kamarával kötött paktumot, melynek célja a lakosság egészségi mutatóinak javítása.

A Békés Megyei Kormányhivatal az elmúlt több mint egy év során a megye hat szakmai szervezetével és három felsőoktatási intézményével kötött együttműködési megállapodást. Az így kialakított cselekvési tervek fő célkitűzése a helyi közösségek megerősítése, a vidék népességmegtartó képességének javítása, valamint a térség foglalkoztatásának fejlesztése. A Békés Megyei Kormányhivatal és a Magyar Orvosi Kamara Békés Megyei Területi Szervezete között egy együttműködési megállapodás született.

A kormányhivatalnak - az orvosi kamarával együttműködve - az a célja, hogy a megye lakosságát arra késztesse, hogy vegyenek részt a szűrővizsgálatokon és vegyék komolyan egészségüket.

Ezen szerződés aláírásával a Kormányhivatal teljesítette azokat az maga elé kitűzött célokat, melyeket 2018. áprilisáig tervezett.

Sikeresen pályázott a Békés Megyei Kormányhivatal és 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert „A Békés Megyei Kormányhivatal épületeinek energetikai fejlesztése” című projekt megvalósítására.

Ünnepélyes keretek között adták át Békéscsabán a megújult Szerdahelyi út 2. szám alatti épületet, ami a Kormányhivatal megyei Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztályának, valamint a Békéscsabai Járási Hivatal Agrárügyi Főosztályának ad otthont. Dr. Takács Árpád megnyitó beszédében elmondta, hogy a közigazgatást is átszervezték, így ma már az ügyfelek egy nyílt, támogató, együttműködő hatóságot találhatnak.

Az ingatlant 243 millió forint európai uniós támogatásból korszerűsítették, szigeteltek, nyílászárókat cseréltek, napelemes rendszert telepítettek, valamint a fűtési rendszert és a világítást is modernizálták.

Az önkormányzat és a járási hivatal szociális- és gyámügyi területen történő együttműködésének erősítéséért és a meglévő tapasztalatok átadásáért tartottak értekezletet a Békés Megyei Kormányhivatalnál.

A Békés Megyei Kormányhivatal kiemelten fontosnak tartja a szociális- és gyámügyi terület, ugyanis itt nagyon fontos a kormányhivatal és az önkormányzat feladatellátása. Ennek érdekében egy értekezletet tartottak, melynek célja, hogy az önkormányzat és a járási hivatal ezen a területen történő együttműködését-, közös munkáját erősítsék, valamint, hogy megbeszéljék azokat a tapasztalatokat, melyek ezen a területen jelentkeznek.

Az állam és az önkormányzat számára is kiemelten fontos a családok és a gyermekek védelme, ezért az értekezleten szó volt az őket érintő juttatásokról és szolgáltatásokról és hogy ezeket a feladatokat milyen mértékben tudják ellátni a járási hivatalok.

Mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak támogatására kiírt pályázattal kapcsolatban tartott munkáltatói fórumot a Békés Megyei Kormányhivatal Szarvason.

A Nemzetgazdasági Minisztérium 2018-ban ismét kiírta a mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak elősegítésére szolgáló pályázatot, melynek részleteiről a Békés Megyei Kormányhivatal tájékoztatta a fórumon megjelenteket. Dankó Béla országgyűlési képviselő a pályázattal kapcsolatban elmondta, a helyi vállalkozásoknak fontos szerepe van a régió munkanélküliségi mutatóinak csökkentésében.

A Békés Megyei Kormányhivatal egyik fontos törekvése, hogy a megyében működő vállalkozások piaci pozíciójának javításával, illetve új munkahelyek létrehozásával a térségből történő elvándorlást visszaszorítsa.

Oldalak