Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

vese

2006 óta, minden év március második csütörtökén rendezik meg a Vese Világnapját. A nap célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a vesék szerepére, betegségeire és szűrésére. Minden évben a világnapnak kiemelt témája is van, azért, hogy egy átfogó képet adjanak a vese fontosságáról. Az idei év kiemelt témája a vesebetegség és az elhízás viszonya volt, jelmondata pedig: „Egészséges életmóddal az egészséges vesékért!”.

 

A Vese nemzetközi világnapja minden évben március második csütörtöke. Ezen a napon a legfontosabb, hogy felhívják a figyelmet nem csak a szakemberek, hanem a lakosság számára is a vesék létfontosságú szerepére, a leggyakrabban előforduló betegségeire és természetesen ezek megelőzésére is. A békéscsabai Réthy Pál Kórházban ennek érdekében tudományos ülést tartottak, ahol Dr. Baji Sándor osztályvezető főorvostól megtudtuk, hogy vesék megbetegedése legsűrűbben a magas vérnyomás és a cukorbetegség szövődményeként alakul ki.

 

Minden év márciusának második csütörtöke a Vese Világnapja. Ez alkalomból világszerte a veseelégtelenségre és a vesék öregedése következtében kialakuló krónikus vesebetegségekre hívják fel a figyelmet. A programsorozathoz kapcsolódva a békéscsabai dialízis központ nyílt napot tartott, ahol bemutatták az állomás munkáját és a kezelés technikai oldalát. 

A békéscsabai központ 86 beteg kezelését látja el a hét 6 napján. A betegek egyik fele hétfőn, szerdán és pénteken jár, a másik fele pedig a köztes napokon. Egy-egy kezelés átlagosan 4 órát vesz igénybe, ez idő alatt a páciensek vérét több alkalommal is áttisztítják. Dr. Tóth Eszter, a központ orvos-igazgatója az itt zajló kezeléssel kapcsolatban elmondta, hogy az úgynevezett kapillárba mintegy 500 ezer darab hajszálvékony csövecske van, amelyekbe folyik a betegek vére és a csövecskéken kívül az úgynevezett dializáló oldat. A gép a dializáló oldatot, ami sókat, cukrokat, elektrolitokat tartalmaz, ezt megkeveri, melegen tartja, keringteti, átfolyatja ezen a rendszeren.

Címkék: