Lengyelország

Pontosan 101 éve, hogy 1918. november 11-én, Lengyelország elnyomás, rabszolgaság és számos megpróbáltatás után visszanyerte teljes önállóságát. Ebből az alkalomból nyílt kiállítás a Lencsési Közösségi házban.

A kiállítás bemutatja lengyel szemszögből a háború borzalmait és a gyerekek megpróbáltatásait, amin keresztül mentek. A lengyelek rendkívül hálásak azért a segítségért, amit a magyarok nyújtottak nekik a 1920-as Varsói csatában valamint a II. Világháborúban.  A két ország közötti szoros barátságnak évszázadokra nyúló története van, amely egészen a török időkre vezethető vissza.

Lengyel-magyar két jó barát, együtt harcol s issza borát, vitéz s bátor mindkettője, áldás szálljon mindkettőre – szól a mindkét országban jól ismert mondás a legendás magyar-lengyel barátságról.

A békéscsabai Magyar–Lengyel Baráti Kulturális Egyesület és a város lengyel nemzetiségi önkormányzata a lengyel-magyar barátság jegyében évente több alkalommal szervez rendezvényeket.

A legtöbb zenei találkozó az idő múlásával veszít az érdeklődési köréből, azonban a Zenit már hagyományos, sikeres eseménnyé vált. Korábban több műfajt is magába foglalt a négy napos esemény, mára azonban ez leszűkült. Fúvószenészek és mazsorettek előadásait tekinthetik meg az érdeklődők. Herczeg Tamás, főszervezőtől megtudtuk, hogy új és visszatérő csapatai is vannak a rendezvénynek.

- Minden évben érkeznek új zenekarok is, akik egyszer eljönnek, évről évre újra megjelennek nálunk. Vannak olyanok, akik évről évre rendszeresen jönnek vagy szeretnének jönni. - mondta el Herczeg Tamás, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatóhelyettese

A Körösparti Vasutas Fúvószenekar szintén állandó résztvevője a Zenitnek, akik a legtöbbször záró programként lépnek fel a fesztiválon.

- Húsz Éve állandó tagjai vagyunk a Zenitnek, egy igen széles Békéscsabai réteg szeret bennünket. Nagyon sok a zenekarnak a rajongója. - hangsúlyozta Maczkó István, a Körösparti Vasutas fúvószenekar zenekari vezetője

Egymást váltják a nemzetközi diákcsoportok a Békéscsabai Központi Szakképző Iskola és Kollégiumban. Alig, hogy elutaztak a francia és török diákok, máris újabb vendéget fogadott az intézmény. A mostani alkalommal Lengyelországból érkezett delegáció az iskolába.

Mucsi Balázs intézményvezető-helyettes és Kiss Mihály, a Trefort Ágoston Műszaki Tagiskola vezetője fogadták a lengyel delegációval érkezett pedagógusokat az intézményben. A két iskola már több mint 10 éves kapcsolatot tart fent egymással. A szakmai partnerség erősítése mellett a résztvevők szerint egy-egy ilyen látogatás idején a lengyel és a magyar diákok is gyakorolják a nyelvet, valamint nemzetközi tapasztalatot szereznek a külföldi iskolák oktatási rendszeréről, hagyományairól. 

Kiss Mihály, a BÉKSZI Trefort Ágoston Műszaki Tagiskolájának tagintézmény vezetője elmondta, hogy kapcsolatot tartanak, kialakulnak barátságok tanárok, kollegák között, ezáltal a két nép közötti híresen jó kapcsolat még tovább mélyülhet.