Gerla

Nevelj fel egy fát! Fa ültetésre és nevelésére buzdította a gyerekeket Gerlán az a program, melynek lényege, hogy a gyerekek felső tagozatba lépéskor elültetnek egy fát, és azt az általános iskola befejezéséig gondozzák. Így testközelből tanulhatják meg a környezetvédelmet, környezetismeretet és szociális egyéb ismeretet.

Nevelj fel egy fát! Ezt a nevet kapta az a program, melyet Herczeg Tamás országgyűlési képviselő támogatásával indított a Közösség a Fejlődésért Egyesület. Az eseményen a Gerlai Általános Iskola tizenegy ötödik osztályos tanulója vett részt tanáraikkal, Herczeg Tamással, a Közösség a Fejlődésért Egyesülettel és a Gerlai Wenckheim Társasággal együtt.

A Gerlai Általános Iskola diákjai örömmel csatlakoztak a programhoz.

Iskolások, önkéntesek és egyesületek is csatlakoztak a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akcióhoz, mely során, Gerlán is több zsák szemetet szedtek össze.

A TeSzedd! akció ma hazánk legnagyobb önkéntes mozgalma, mely idén immár kilencedik alkalommal valósult meg. A szemétgyűjtési akció keretében szerte az országban „nagytakarítanak” a TeSzedd! önkéntesei. Az akció célja minden évben, hogy szűkebb-tágabb környezetünket megtisztítsák a szeméttől. Gerlán - önkéntes alapon –többen is csatlakozhattak a programhoz.

A gerlai lakosok számára fontos, hogy rendben legyen a településrész tisztasága és Gerla virágba borulhasson évről-évre. A közös program így nemcsak a környezettudatosságra nevelést szolgálta, hanem csapatépítő, összekovácsoló ereje is volt, hiszen a fiatalok és az idősebbek együtt tudtak tenni valami hasznosat a környezetükért.

Gerlán a több napos megmozdulás során több, mint 100 zsáknyi szemét gyűlt össze, így elmondható, hogy sikeresen zárult az idei akció.

Ünnepélyesen átadták a gerlai Jázmin utcai idősek klubját, melynek fejlesztése egy bruttó 25 millió forintos pályázati forrásnak köszönhetően valósult meg. Az épület kívül-belül megújult, amelyben elsősorban akadálymentesítést-, valamint energetikai korszerűsítést végeztek.

A Településfejlesztési Operatív Program részeként összesen három idősek nappali ellátását szolgáló intézmény korszerűsítése valósult meg az utóbbi időben, ebből az egyik a gerlai Jázmin utcai idősek klubja. A kívül és belül egyaránt felújított épületet nemrég ünnepélyesen is átadták.

Az átadó ünnepségen Herczeg Tamás országgyűlési képviselő is jelen volt, aki kiemelte: fontos, hogy mindegyik generáció számára biztosítani tudjanak olyan intézkedéseket, fejlesztéseket, amelyek az életkörülmények javítására szolgálnak.

Az idei Gerlai Falunap egyik kísérőrendezvényeként megrendezik az I. Katonai Hagyományőrző Fesztivált is, melynek programjait sajtótájékoztatón ismertették a szervezők.

A Gerlai Wenckheim Társaság néhány évvel ezelőtt elhatározta, hogy szárnyai alá veszik a kastélypark gondozását. Az elmúlt esztendők során egyre szélesebb körű társadalmi munkával segítették a közösséget, mely részeként mára már különböző programokat is szerveznek. A Békés Megyei Károlyi-Huszár és Honvéd Hagyományőrző és Kulturális Egyesülettel karöltve, az idei Gerlai Falunap kísérőrendezvényeként egy katonai hagyományőrző fesztivállal várják az érdeklődőket.

Az egyesület elnöke hozzátette, hogy tapasztalatai alapján egyre nagyobb az érdeklődés a hasonló rendezvények iránt, ezért is gondolták, hogy a kastély mellett, autentikus környezetben nagy sikere lehet a fesztiválnak. A Wenckheim Társaság is egy érdekességgel várja az érdeklődőket.

A fesztivál számos programmal várja az érdeklődőket a kicsiktől a nagyokig egyaránt.

Az 1848-49-es szabadságharc magyar hadseregének harcászatáról, valamint a katonák egyenruhájáról és felszereléséről szóló előadást hallhattak az érdeklődők Gerlán, „Élő Történelem Óra” címmel.

A Gerlai Wenckheim Társaság és a Békés Megyei Károlyi-huszár és Honvéd Hagyományőrző és Kulturális Egyesület szervezésében egy, az 1848-49-es forradalom és szabadságharcról szóló előadáson vehettek részt az érdeklődők. A rendhagyó történelemórán az előadók bemutatták a szabadságharc harcászatát, de a látogatók megtekinthettek korabeli egyenruhákat, fegyvereket is.

Az egyesület 2010-ben alakult és 2013 óta működik közhasznú civil szervezetként. Céljuk, hogy minél szélesebb rétegek ismerhessék meg nemzeti múltunkban, de a világtörténelemben is jelentős szerepet játszó huszárság- és a sokszor méltatlanul figyelmen kívül hagyott honvéd gyalogság történetét, kultúráját.

Minden zászlóalj legfontosabb tárgya a zászló volt, mivel iránymutatást adott a katonáknak támadás vagy visszavonulás esetén.

A TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció ma hazánk legnagyobb önkéntes mozgalma, mely idén immár hetedik alkalommal valósult meg. A szemétgyűjtési akció keretében szerte az országban „nagytakarítanak” a TeSzedd! önkéntesei. Az akció célja minden évben, hogy szűkebb-tágabb környezetünket megtisztítsák a szeméttől. Gyulán - önkéntes alapon - a fogvatartottak is csatlakozhattak a programhoz.

Gyula városa már a kezdetektől részt vesz a programban, mert a mindenkori városvezetés számára nagyon fontos a település szépsége és tisztasága.

A gerlai lakosok is hasonlóan gondolkodnak környezetükkel kapcsolatban. Fontos számukra, hogy rendben legyen a településrész tisztasága és Gerla virágba borulhasson évről-évre.

Gerlán a kétnapos megmozdulás során több, mint 100 zsáknyi szemét gyűlt össze, így elmondható, hogy sikeresen zárult az idei megmozdulás.

Az elmúlt hétvégén rendezték meg az idei falunapot Gerlán. Ebben az évben is, nemcsak a helyiek-, de a Csabagyöngye Kulturális Központ is közreműködött az esemény megvalósításában.