Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

idősek

A Memória Café minden hónap első szerdáján egy kötetlen beszélgetéssel egybekötött előadást szervez időseknek Békéscsabán a demenciáról, annak tüneteiről és kezeléséről.

Ebben a hónapban a gyulai kórház pszichiátria osztályának szakorvosa, Dr. Udvardi László ismertette a betegség tüneteit a Csabagyöngye Kulturális Központban megtartott előadáson.

A demencia többnyire az agy igazolható betegségével jár együtt. Mindenekelőtt a rövid távú emlékezet, távolabbról azonban a hosszú távú memória, a nyelv és a mozgás is érintett, amely azonban csak a betegség előrehaladásával válik feltűnővé. Amennyiben még a kezdeti stádiumban észleli valaki, szükséges szakemberhez fordulnia, hiszen kezelésekkel lényegesen lassítható a betegség folyamata. A szakorvos szerint a legfontosabb, hogy ne rejtegessék az emberek a témát és nyíltan beszéljenek a demenciáról.

Az Életet az Éveknek Országos Szövetség Mozgás egy Életen át címmel szervezett három napos programot tagjai számára. A szervezők legfőbb szándéka az volt, hogy a rendszeres testmozgást népszerűsítsék az idősebb korosztály számára.

Az „Életet az éveknek” országos szövetség 28. éve működő szervezet melyet 130 klub hozta létre és mára már több, mint 1000 klubbal működik az országban. Az országos klubhálózatnak 90 000-nél is több tagja van, ezúttal közel 200-an látogattak el Gyulára.

A 28 évvel ezelőtti kérdésekre tehát a klubok létrehozása volt a válasz, amelyek azóta megteltek élettel, programokkal. Ez alkalommal Gyulán, a tánc, jóga, torna csak néhány program azokból, amelyeken vehettek részt pihenésük ideje alatt a tagok.

A „Mozgás egy életen át!”  című rendezvény legfontosabb célja volt, hogy népszerűsítse a rendszeres testmozgást a nyugdíjkorhatárt elérése után is.

Az ENSZ közgyűlésének döntése alapján 1991 óta október elseje az idősek világnapja, amikor is világszerte köszöntik a szépkorúakat.

E jeles nap alkalmából Békéscsaba Megyei Jogú Város a CsabaParkba hívta meg a megyeszékhely szociális intézményeinek időseit, hogy egy kellemes ünnepi műsorral és ebéddel tisztelegjen előttük.

Herczeg Tamás tanácsnok köszöntőjében elmondta, ez az egyik legfontosabb világnap. Hozzátette, a középgenerációnak tudnia kell, hogy nem velük kezdődött a világ és nem is velük ér majd véget, ezért meg kell becsülnie kell az elődöket. Az ünnepségen Hanó Miklós alpolgármester bemutatta a CsabaParkot a résztvevőknek, amit követően a Jókai Színház színművészeinek ünnepi műsora szórakoztatta a jelenlévőket.

Szerkesztő: Bugyi Diána

Operatőr: Incze László