Dr. Réthy Pál Kórház

Minden évben izgalommal várjuk, hogy hol fog megszületni az első újévi baba. Január elseje egy különleges dátum minden újévkor születő baba számára, hiszen egész életüket végig kíséri majd ez a különleges születési dátum.

A békéscsabai Dr. Réthy Pál Kórház tetején nem csak a galambok gyülekeztek január 1-jén, hanem kettő gólya is belátogatott a szülészeti osztályra. Az orvosok szerint a szülés fájdalma kimagaslóan gyötrelmes, de mégis a leginkább lélekemelő történés, főleg ha az év első gyermekének adhat valaki életet újév napján.

- Örömmel jelenthetem, hogy itt a békéscsabai Réthy Pál Kórház szülészeti osztályán már két egészséges kisfiú született a mai napon. Egy óra kilenc perckor született egy Zsoltink, és most 10 perccel ez előtt, 14 óra 2 perckor született egy szintén teljesen egészséges kisfiú. Mind a két újszülött sima szüléssel jött a világra, nem kellett császármetszést végeznünk – mondta el Dr. Ombódi Róbert, a Dr. Réthy Pál Kórház és Rendelőintézet adjunktusa

Diagnosztikai eszközöket nyert a Pándy Kálmán Kórház és a Dr. Réthy Pál Kórház Európai Uniós pályázatokon. Az új készülékeknek köszönhetően a betegeknek világszínvonalú gyógyításban lesz része.

A rák, a daganatos elváltozások napjainkban népbetegségnek számítanak. A rákmegelőző állapotok diagnosztizálása és időben történő kezelése így hát létfontosságú. A gasztroenterológia, - a tumoros elváltozások egyik legérintettebb területével, - az emésztőrendszerrel foglalkozik. A gyulai Pándy Kálmán Kórház és a békéscsabai Dr. Réthy Pál Kórház közösen nyert el Európai Uniós pályázatokon olyan gasztroenterológiai, ultrahangos, mammográfiás és MR berendezéseket, melyek által az ország vezető intézményei közé kerültek.

- Ahol most vagyunk, az endoszkópos laboratórium… ami valószínűleg most évekig jó lesz. – mondta el Dr. Kövesdi József, a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház mb. igazgatója

A pollenkoncentráció szintje még alacsony, nem okoz tüneteket, azonban a déli országrész egyes területein már található néhány virágzó növény. Az előző évek tapasztalatai alapján a parlagfű pollenszórás tetőzése augusztus utolsó két hetében, illetve szeptember első hetében várható.

Közel 100 éve, az I. világháború ideje alatt egy gabonaszállítmánnyal érkezett Európába a parlagfű. Július végén, augusztus elején - a hőmérséklet tartós emelkedésétől és a lehulló csapadéktól függően - a parlagfű virágpora országszerte megjelenik a pollencsapdákban, augusztus második hetétől pedig már várhatóan mindenhol tüneteket okozó koncentrációban lesz jelen a levegőben.

- Itt Békéscsabán is egy pollencsapda van kihelyezve, ami most a kórház tetején üzemel, ami azon az alapon működik, egy szívó rendszer, egy nap alatt annyi levegőt annyi levegőt áramoltat át, annyi levegőt szív be amennyit egy normális ember is normál körülmények között belélegzik. - mondta el Dr. Maráczi Gabriella. A Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály közegészségügyi osztályvezetője

Elkészült a Dr. Réthy Pál Kórház új épületszárnya. A több mint 2,5 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően az új  épülettömb közel 2000 négyzetméteren és három szinten szolgálja majd a gyógyulásra szorulókat.

Tavaly december 3-án helyezték el az épület alapkövét. Mára pedig már, ha a kórház környékén járunk azt láthatjuk, hogy teljes mértékben elkészült az új épülettömb. Az átadási ünnepségen Dr. Becsei László főigazgató főorvos köszöntötte a megjelenteket.

- Ez egy 1,1 milliárdos épület, ami három szinten tudja majd fogadni a betegeket. Egyrészt a pályázatnak, a struktúraváltásnak és az egészségügy átalakításának megfelelően igyekeztünk ezt az új épületet megtölteni tartalommal – fogalmazott Dr. Becsei László, a Dr. Réthy Pál Kórház-Rendelőintézet főigazgató főorvosa.

A Réthy Pál Kórház vezetése idén is megtartotta a már hagyományos Semmelweis napi ünnepségét, ahol az anyák megmentőjére emlékeztek. Az eseményen emellett kórházi kitüntetéseket és kinevezéseket vehettek át az intézmény dolgozói.

 

Virágcsokrok, oklevelek, emlékérem és számos kitüntetés sorakozott az asztalon péntek délután a Városi Sportcsarnokban, ahol a kórház dolgozói Semmelweis Ignácra emlékeztek. Kettős  ünnepet ültek most az egészségügyi szakemberek, hiszen a békéscsabai kórház ez évben ünnepli 150 éves működését is.

Dr. Becsei László a Dr. Réthy Pál Kórház és Rendelőintézet főigazgató-főorvosa elmondta, hogy Semmelweis születésnapját ünnepelik július 1-én. Ez alkalommal a magyar egészségügy is ünnepel. Nekik most Békéscsabán különleges alkalmuk van az ünneplésre, hiszen az évről évre megtartott Semmelweis napi ünnepségen kívül ebben az évben ünnepelik a Réthy Pál kórház névadójának a 205. születésnapját és a kórház megalakulásának 150. születésnapját.

Másfél évszázada szolgálja a betegek gyógyulását a Dr. Réthy Pál Kórház és Rendelőintézet osztálya.

1864-ben vették fel az első beteget a békéscsabai kórházba. Az egészségügyi ellátás azóta számos átalakuláson ment keresztül. Mára már a korszerű diagnosztika és modern technikai berendezések segítik a szakemberek munkáját, és a páciensek gyógyulását. A jeles évforduló kapcsán az osztály egy születésnapi tortával ünnepelt.

Szerkesztő: Tar Hajnalka

Operatőr: Pozojevich Miklós

Oldalak