szennyvíztisztító-telep

Közel 15 milliárd forintos szennyvízberuházást adtak át Békéscsabán.

A 160-as évek óta üzemelő szennyvíztelep a fejlesztésnek köszönhetően teljesen megújult és az egyik legmodernebb hazai, a szennyvizek komplex kezelését biztosító létesítmény jött létre. A teljeskörűen korszerűsített telepet Hanó Miklós alpolgármester avatta fel, aki elmondta, a megújításra azért volt szükség, mert a korábban alkalmazott technika elavult és a tisztított szennyvíz minősége nem felelt meg a hazai és uniós követelményeknek.

Közel 14,5 milliárdos beruházás a város életében az egyik legnagyobb beruházás. 85%-os támogatottsággal európai uniós és nemzeti forrásból. Eddig a város 60 %-ig volt lecsatornázva, most pedig ugyanez az adat már 95 %-nál tart - emelte ki Hanó Miklós.

Átadták a megújult békési szennyvíztisztító-telepet.

A közel 500 millió forintból korszerűsített létesítmény épületeit felújították, valamint egy új biológiai és egy iszapsűrítő műtárggyal bővítették. Izsó Gábor, a város polgármestere elmondta, az önkormányzat környezettudatosan gazdálkodik a településen, amely egyik eleme a most átadott fejlesztés.

Dankó Béla, a körzet országgyűlési képviselője hangsúlyozta, az elmúlt ciklusban Békés megyében a szennyvíztisztítás korszerűsítésre és fejlesztésére fordított mintegy 570 milliárd forint 10 %-a Békés megyébe érkezett, melyből 37 projekt valósult meg. A korszerűsítésnek köszönhetően a szennyvíztisztító-telep kapacitása a duplájára nőtt, az uniós előírásoknak pedig teljes mértékben megfelel.

Szerkesztő: Bugyi Diána

Operatőr: Pozojevich Miklós

Közel 1 milliárd forintból újul meg a Gyomaendrődi szennyvíztisztító-telep. A beruházás részeként új tárolómedencéket alakítanak ki, felújítják a meglévő épületeket, és a feleslegessé vált létesítményeket pedig kivonják az üzemeltetés alól.

Kedden délelőtt tartottak bejárást a gyomaendrődi szennyvíztisztító-telepen, ahol a későbbi üzemeltető, a város vezetése és a kivitelező munkatársai megtekintették a beruházás állását. A területen az építészeti munkák idén tavasszal kezdődtek, a jelenlegi fázisában a két biológiai műtárgy és a kezelőépület falazása zajlik. A korszerűsítéssel kapcsolatban Várfi András, a település polgármestere elmondta, a korábbi telep az uniós követelményeknek nem minden tekintetben felelt meg, így időszerűvé vált a fejlesztése.