konferencia

Közös konferenciát tartott Békéscsabán a Nemzeti Művelődési Intézet, a Csabagyöngye Kulturális Központ és a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete. A szakmai nap középpontjában idén a kommunikáció és az innováció állt.

Közművelődési szakmai napot tartottak Békéscsabán a Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Igazgatósága, a Csabagyöngye Kulturális Központ és a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesületének közös szervezésében. A Békés megyei hatókörű rendezvényen a szakemberek ezúttal az innovációt és a kommunikációt helyezték előtérbe, annak érdekében, hogy a közművelődési intézmények és a közösségi színterek minél inkább láthatóvá váljanak.

Az NMI Békés Megyei Igazgatóságának vezetője Sipos Andrea elmondta, hogy a művelődési intézet tevékenységében most igen hangsúlyosak a képzési és pályázati lehetőségek.

Civil Tudomány címmel rendezett konferenciát a Civil Szervezetek Szövetsége, a Békés Megyei Kormányhivatal, és a Gál Ferenc Főiskola, az intézmény békéscsabai Gazdasági Karán.

Civil tudomány elnevezésű konferenciát rendezett a fennállásának 20 éves jubileumát ünneplő Civil Szervezetek Szövetsége, a Gál Ferenc Főiskolával és a Békés Megyei Kormányhivatallal karöltve. Az eseményt a főiskola gazdasági karán rendezték meg, a tudomány, állam, egyház, civilek kölcsönhatásait, együttműködését, közjó szolgálatában végzett munkáját vizsgálták meg. Herczeg Tamás országgyűlési képviselő beszédében kiemelte, hogy a tudomány és a civil világ kiegészíti, erősíti egymást.

A Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott Takács Árpád elmondta, hogy a családok mellett a társadalom alapját a civilek alkotják.

Matek az oviban címmel tartottak konferenciát a Csabagyöngye Kulturális Központban. Az eseményen számos matematika professzor és pedagógus jelent meg, hogy a matematika fontosságáról tárgyaljanak.

Nem is gondolnánk, hogy egy nap során mennyi egyszerű élethelyzet adódik, amikor a gyerekek újabbnál újabb ismeretekhez juthatnak. A kicsiket minden érdekli, amit a felnőttek csinálnak, és együtt tevékenykedhetnek a nagyokkal. Ha egy picit tudatosabban odafigyelünk, az ilyen jellegű szituációkra, rájövünk, hogy gyakran megalapozzuk azokat a képességeket, amelyekre később, az iskolában lesz szükség. Így például a matematikát is. A Csabagyöngye Kulturális Központban matek az oviban témakörben rendeztek konferenciát, ahol számos pedagógus, és matematika professzor jelent meg, hogy a tudományág fontosságáról tárgyaljanak.

Félelem nélkül tanulni egy intézményben, ahol a gyermekekre már korán ránehezedik a megfelelni akarás súlya. Hogyan lehet mégis elfelejttetni velük, nem tragédia, ha nem azonnal értik meg a lényeget? Hogyan lehet megszeretni egy logikai tantárgyat?

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület idén is megtartotta konferenciáját. Az esemény középpontjában a népi kézművesség innovációs - gazdasági lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület konferenciáján számos népi iparművész, pedagógus jelent meg. A rendezvényt hagyományosan minden év novemberében tartják. A konferencia célja, mint mindig a népi kézművesség valamilyen oldalról való bemutatása. De idén mit is vizsgált az egyesület?

A délutáni programokon az úgynevezett szociokulturális tevékenység vizsgálatára került sor. Nagyon sok gyakorlat létezik a megyében, ahol a népi kézművesség eszköz, ahhoz, hogy beinduljon egy tevékenység, ami a közösséget is erősíti, és kultúrát teremt a településen. Számos példa felsorakoztatása mellett az egyesület elnöke kiemelte, hogy a hímzés területén nagyon sikeres a szerbhímzés, amit az is bizonyít, hogy Szerbiából is vannak megrendeléseik.

Békéscsabán tartott konferenciát a Békés Megyei Népművészeti Egyesület. A konferencián 11 település polgármestere mutatta be a helyi népművészeti közösségek működését.

V. alkalommal rendezte meg a Népművészeti Egyesület a megyében-, illetve a Dél-alföldi régióban működő kézműves közösségek találkozóját. Az első négy konferencián a különböző szakkörök, kis közösségek mutatkoztak be egymásnak, azonban idén, az egyesület úgy gondolta, hogy a térség településeinek polgármesterei kulturális vezetői mondják el véleményüket a hagyományőrzéssel, népművészettel kapcsolatban.

Békéscsaba - mint a megye legnagyobb települése - központja a régió hagyományőrző népművészeti tevékenységét végző közösségeinek, és a szlovák gyökereknek köszönhetően számos kulturális értékkel is bír.

A népművészeti egyesület a konferencia idejére egy kiállítást is berendezett a Phaedra Művelődési Házban, illetve az előadások szünetében a megyében szerveződött közösségek bemutatták a térségükre jellemző gasztronómiai értékeket is.

„27 ország 1 választás” címmel az Európai Parlamentről és a 2019-es európai választásokról tartottak konferenciát a Békéscsabai Gál Ferenc Főiskolán. A tájékoztató célja az volt, hogy felhívják a fiatalok figyelmét a szavazás fontosságára.

Május 23-a és 26-a között szervezik meg az európai parlamenti választásokat. Magyarország polgárait ez május 26-án érinti igazán, ugyanis itthon ezen a napon szavazhatnak arra a 21 képviselőre, akiket a következő 5 évben az Európai Parlamentben szeretnének tudni. Az Európai Parlament több eszközzel kíván eljutni a választó polgárokhoz, ezzel is nyomatékosítva, hogy éljünk választói jogunkkal. A magyarországi kapcsolattartó iroda ezért is szervezte meg a „27 ország 1 választás” címmel az Európai Parlamentről és a 2019-es európai választásokról szóló rendezvényt, ami Békéscsabára is elérkezett.

Lengyel-magyar kapcsolatok a második világháború időszakában címmel rendezett konferenciát a Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Kara Szarvason, ahol az érdeklődők több, a témához kapcsolódó érdekes előadást hallgathattak meg.

Az évszázadokra visszatekintő lengyel-magyar barátságot hivatalos emléknapnak 2007-ben nyilvánította mind a lengyel-, mind a magyar parlament. Ennek a régi jó viszonynak sok összetevője van. Egyrészt a két állam alapításának időpontja közel van egymáshoz, másrészt Géza fejedelem második felesége lengyel volt, amivel elkezdődött a lengyel-magyar uralkodói házasságok sora. A két nép ezután a kisebb-nagyobb viszályok ellenére folyamatosan jó viszonyt ápolt egymással. A második világháborúban Magyarország és Lengyelország ugyan ellenkező oldalon harcolt, azonban még ilyen viszonyok között is volt kooperáció.

A jó történelmi tapasztalatok a mai napig kitartanak és a két ország továbbra is jó diplomáciai viszonyt ápol.

Ötödik alkalommal rendezte meg nemzetközi integritás szemináriumát az Állami Számvevőszék. A nemzetközileg is elismert konferencián ebben az évben közel 20 ország számvevőszéki szakértője vett részt.

Az ötnapos tudásmegosztó szemináriumon a szakértők megismerkedhettek a hazai- és nemzetközi korrupcióellenes gyakorlatokkal. A programsorozat kiemelt témája az Állami Számvevőszék által működtetett Integritás Projekt volt.

A nemzetközi konferenciára elsősorban a fejlődő országokból érkeztek számvevőszéki szakértők.

Az Állami Számvevőszék Integritás Projektjének hatékony működését jól mutatja, hogy Szaúd-Arábiából is érkeztek számvevő szakértők az eseményre.

Az Állami Számvevőszék 2019-ben is kiemelt feladatának tekinti az integritásalapú közigazgatási kultúra megteremtését, melyhez a költségvetési szervek, többek között az önkéntes integritás-felmérés kitöltésével járulhatnak hozzá.

Országos óvodai szakmai napot tartottak Békéscsabán az Evangélikus Pedagógiai Intézet szervezésében. A konferencia fő témája az óvodai társadalmat érintő problémák és feladatok voltak, valamint a hagyományőrzés és a népi kultúra beépítése az óvodákba.

A Magyarországi Evangélikus Egyháznál egyfajta hagyomány, hogy az ország evangélikus óvodái - amelyből közel harminc van már - egy nevelési évben kétszer találkoznak egy-egy szakmai nap alkalmával. A most Békéscsabán megrendezett egésznapos konferenciára az ország több településéről is érkeztek pedagógusok, hogy a rendezvényen egymástól megismert elméleti- és gyakorlati módszereket elsajátítsák, melyeket később otthon be is tudnak építeni saját hivatásukba.

Egy másik központi téma a hagyományőrzés és a népi kultúra volt, hogy minél több ezzel kapcsolatos hangszeres foglalkozás, néptánc, és népzene is megjelenjen, illetve eljusson az óvodákba.

Éves szakmai tanácskozást rendezett a Békéscsabai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ. A konferencián a szakemberek több előadást is meghallgathattak.

Minden évben több alkalommal rendez szakmai tanácskozást jelzőrendszeri tagok részére a Békéscsabai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ, mely ez alkalommal a 2018-as évet értékelte. A konferencián nemcsak védőnők, óvodapedagógusok és gyermekorvosok vettek részt, hanem a rendőrségtől és a hivataloktól is érkeztek szakemberek, hogy együtt járják körbe a gyermekvédelemi kérdéseket.

A rendezvényre több előadót is meghívtak, hogy így még több információt adjanak át és osszanak meg egymással a rendszertagok. D. Nagy Anikó, klinikai szakpszichológus előadásában a gyermekek veszélyeztetettségére és a kiskamasz kor sajátosságaira hívta fel a figyelmet.

A konferencia résztvevői tájékoztatást kaptak a rendőrség tavalyi évben végzett gyermek-és ifjúságvédelmi tevékenységéről, valamint a biztonságra nevelő iskolai programokról és vagyonvédelemről is.

Oldalak