Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

gyógynövény

Nagyszüleink Házipatikája címmel került sor egy előadásra a gyógynövényekről Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központban. Surmanné Taschner Éva életmód tanácsadó, természetgyógyász a cukorbetegség gyógynövényes terápiáiról tartott előadást.

Az előadássorozatot már ötödik alkalommal rendezték meg. A korábbi évekhez hasonlóan idén is a tavaszi méregtelenítés, megújulás és a regeneráció volt a fő téma. Az előadáson először a máj, a vese és nyirokrendszer szerepe kerültek középpontba, majd a jelenlévők megismerkedhettek a cukorbetegség megelőzési lehetőségeivel is.

Az előadó a természetben is fellelhető gyógynövények közül, mindig az aktualitásokat ajánlja. Ilyen például a tyúkhúr, a feketeretek, a máriatövis, a gyömbér, a kurkuma és a zsurló. Ezen növények tea formájában való fogyasztása vagy az étkezésbe való beillesztése rendkívül fontos.

Címkék:

Az erdőtörvény szabályozásainak megfelelően gyűjthető csak az erdészeti igazgatóságok területén a gomba, a vadgyümölcs vagy a gyógynövény. Ez egyéni szükséglet esetén maximum 2 kilogramm lehet. Ha valaki ezt megsérti, akár 50 ezer forintos pénzbírságra is számíthat.

A 40 éves gyulai parkerdőben sok más vadgyümölcs mellett a kökény is megterem. A kökényt, a szedret és a különböző ehető gombákat is sokan szeretik, éppen ezért vannak, akik kijárnak az erdőbe és gyűjtenek belőlük. Nem mindegy azonban, hogy mennyit, az erdőtörvény ugyanis pontosan szabályozza ezt.

- A 2009. évi erdőtörvény szabályozza az erdei vadgyümölcs, gomba és a gyógynövénygyűjtést erdőterületen. A lényege az, hogy állami erdőterületen az egyéni szükségletet meg nem haladó mennyiségű gomba, gyümölcs, gyógynövény gyűjthető. Az egyéni szükségletet a jogszabály 2 kilónként határozza meg naponként. – hangsúlyozta Papp László, a Bács-Kiskun Megyei Kormány Hivatal Erdészeti Igazgatóság Gyulai Erdőfelügyeleti és Hatósági Osztályának osztályvezetője