Ybl Miklós

Ybl Miklós születésének 200. évfordulója alkalmából Ybl összes, 52 település - 113 épület címmel gyűjtötték kötetbe alkotásait. A könyvbemutatón hangsúlyos szerepet kaptak az építész Békés megyei épületei és a szerzők megyei élményei.

A budapesti bemutatót követően egyetlen vidéki helyszínként Békéscsabán ismerkedhetett meg a közönség azzal a kötettel, amely Ybl Miklós alkotásait gyűjtötte össze. Az anyagban 52 település 113 épülete mellett olyan alkotások is helyet kaptak, amit az építész legenda nevéhez kötődnek, de a kutatómunka eredményeként kiderült, nem ő tervezte. A könyv szerkesztője Halász Csilla mutatta be az alkotást. 

A magyar fotográfia napjára emlékeztek múlt pénteken a Munkácsy Mihály Emlékházban, megnyitott tárlattal. Az eseménnyel kapcsolódtak az Ybl Miklós emlékévhez, ugyanis a kiállításon az építész Békés megyei védett épületeiről készült képeket mutatják be.

A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének kezdeményezésére hazánkban 2003 óta minden évben kiállítás megnyitókkal emlékeznek meg a magyar fotográfia napjáról. Békéscsaba 2007-ben csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez, amelyen idén Ybl Miklós születésének 200. évfordulójával közösen emlékeztek meg.

- Ybl Miklósra sokan emlékeznek meg fotókiállítással, ezért mi a Békés megyei vonatkozásokat választottuk, mert ami most itt látható az mind a megyénkben található. Ezer szállal kötődik Ybl a Weinckheimekhez és ez által a megyéhez is - mondta Mészáros Zsuzsanna a Munkácsy Mihály Emlékház vezetője.