Madzagfalvi Napok

Immár jubileumi, 20. alkalommal rendezték meg a békési Madzagfalvi napokat, Békés legnagyobb közösségi rendezvényét. A nagyszabású esemény fő mozgatórugója a közösségépítés volt.

20 éve rendezték meg először a békési Madzagfalvi Napokat. A rendezvényen minden évben színes programokkal várják az érdeklődőket a gasztronómiai programoktól kezdve, a vásárokon át a könnyűzenei koncertekig. A fesztivál három napja alatt ebben az évben is minden korosztály találhatott szórakozási lehetőséget: a legkisebbek játszóházban, ugráló várban múlathatták az időt, az idősek pedig főzőversenyen mérhették össze tudásukat. A Madzagfalvi napok kezdetéről a főszervező beszélt stábunknak.

Huszadik alkalommal rendezik meg a Madzagfalvi Napokat Békésen. A jubileumi rendezvényen - szeptember 7-e és 9-e között - színes programokkal várnak minden érdeklődőt.

Idén 20. alkalommal rendezik meg Békés megye egyik legnépszerűbb fesztiválját, a Madzagfalvi Napokat. A békési rendezvényen színes programkínálat várja az érdeklődőket. A közel 100 rendezvényt felvonultató fesztiválon többek között olyan zenészek lépnek fel, mint Radics Gigi, Hobo, Rudán Joe vagy Fenyő Miklós. Emellett számos békési kötődésű zenekar koncertjén is szórakozhatnak a résztvevők szeptember második hétvégéjén.

Túri Andrea intézményvezető elmondta, nagyon fontosnak tartja, hogy megemlékezzenek arról, hogy ez a programsorozat már 20 éve minden szeptemberben megrendezésre kerül.

A kulturális központ igazgatója hozzátette, hogy a városi ártézi kút idén is nagy népszerűségnek örvend majd.

Tizenhetedik alkalommal kerül megrendezésre a Madzagfalvi napok Békésen, szeptember 4-én és 5-én. A megszokott események mellett új programokkal is várják a látogatókat.

A madzagfalvi elnevezés több dologhoz is köthető, úgy tartják, egy madzaggal sok mindent meg lehet javítani és egy békési embernek mindig van egy darab a zsebében, hogy bármit korrigálhasson. A kifejezés egy legendához is kötődik, amikor a református templom harangját készítették, voltak, akik nem járultak hozzá. Emiatt körbekerítették a várost, hogy csak azoknak szóljon, akik támogatták a harang készítését. Koszecz Sándortól, a kulturális központ igazgatójától megtudtuk, hogy hogyan kötődik a név a rendezvényhez.

- Maga a madzag a rendezvény szempontjából átvitt értelembe is nagyon fontos, hiszen ha a kötődésről, összekötésről beszélünk, akkor átvitt értelemben ez a madzag is jelzi azt a kötődést, köteléket és közösséget, amire maga a rendezvény kezdetektől fogva építeni szeretne. - Koszecz Sándor, a Kecskeméti Gábor Kulturális Központ igazgatója

Címkék:

Immár 16. alkalommal rendezték meg a Madzagfalvi Napokat megyénkben. A rendezvénysorozatot a „Békés bemutatkozik” elnevezésű kiállítás jelképezi a legjobban, hiszen a 3 napos fesztiválhoz hasonlóan ezt a tárlatot is főként a helyiek töltik meg tartalommal.

Érmek, serlegek és fotók fogadták azokat, akik először körbenéztek az évről évre visszatérő tárlat helyszínén. Az első blokk tablóin a békési oktatási intézmények büszkeségei tűnnek fel, de emellett a kiállítás nyitva áll minden helyi szervezet és magánszemély előtt.

A kiállítás lényege az, hogy akinek van valami értéke, amit ő állít elő, vagy amire nagyon büszke, azt itt megmutathatja. Jelen vannak az óvodák, az iskolák, a különböző civil szervezetek, az alkotók, a művészek, a kertbarátok és a kosárfonók. A különböző gasztronómiai csodák is itt vannak, mint például a békési kolbász, a Csapó-féle kenyér és a híres lekváros papucs, tehát gyakorlatilag Békés értékeiből egy jelentős részt mutat be. – mondta Izsó Gábor Békés város polgármestere.

Immár 16. alkalommal ad otthont Békés a Madzagfalvi Napoknak. A nagyszabású kulturális és szórakoztató rendezvény 16 helyszínen közel 100 programmal várják az érdeklődőket.
Két évvel ezelőtti Madzagfalvi Napok megnyitóján készültek, ahol a hagyományoknak megfelelően a „Békés bemutatkozik” elnevezésű kiállítás nyílt meg a látogatók előtt, amely során a város életében fontos szerepet játszó szervezetek és civilek kaptak szerepet. A tárlat ebben az évben is helyet kap a programban, ami a település lakóinak együttműködését is jelképezi.


- Békés közösségi életének, összefogásának, összetartozásának egyik nagy ünnepe a Madzagfalvi Napok, hiszen a legkisebbektől a legidősebbekig talál magának mindenki kikapcsolódási lehetőséget és a legkisebbektől a legidősebbekig mindenki segít is megrendezni, nagyon sok önkéntessel, nagyon sok civil szervezettel van kiegészítve, talán nem is lenne olyan színes ez az alkalom, ha ők nem segítenének – emelte ki Izsó Gábor, Békés polgármestere.

Péntektől vasárnapig 16 helyszínen közel 100 programmal várja a látogatókat a 16. Madzagfalvi Napok.

Békés városa az év legkiemelkedőbb rendezvényére készül.  A nagyszabású kulturális és szórakoztató programokkal tarkított háromnapos rendezvény fő célja a közzöségépítés, mondta el Izsó Gábor a város polgármestere. Hozzátette, az a legfontosabb, hogy a már hagyománnyá váló esemény rendezői, szervezői és élvezői is békésiek, így ilyenkor a település gazdag kultúrája, gasztronómiája és sportja is szerepet kap.

A megyei szinten is egyre nagyobb érdeklődésnek örvendő rendezvényen pénteken Csordás Ákos és a Hevesi Happy Band, szombaton Márió és zenekara, vasárnap pedig az Edda ad koncertet.

Szerkesztő: Kovács Dávid

Operatőr: Mazán Nándor