ellenőrzés

Szinte minden ellenőrzött-, dinnyeföldeken dolgozó vagy útmentén dinnyéket árusító munkáltatónál találtak szabálytalanságot a NAV munkatársai. Az adótraffipaxon előre bejelentették az ellenőrzést, ennek ellenére mindössze egy munkavállalóval kapcsolatban találtak mindent rendben.

 

A mezőgazdasági foglalkoztatottként idénymunkára felvett munkavállalók utáni teher a legkisebb. Naponta hozzávetőlegesen 500 Ft az adókötelezettség dolgozóként, azonban ezen kötelezettség elmulasztásával nagyobb összegű bírságot kockáztatnak, akik nem jelentik be dolgozóikat. Békés megyében találkozni lehet olyan dinnyeárussal is, ahol egyetlen eladott dinnye fedezné ezt az összeget az adott napra.

 

Jegyinák Attila

sajtóreferens

NAV Békés Megyei Igazgatósága

 

Ismét kábítószergyanús anyagokat találtak a rendőrök egy korábban már ideiglenesen bezárt szórakozóhelyen Békéscsabán.

A Békéscsabai Rendőrkapitányság és a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság június 6-án 23 óra 45 perctől ellenőrzést tartott Békéscsabán, a Kossuth téren, egy akkor szórakozóhelyként üzemelő büfében. Éppen élőzenés rendezvény volt, kb. 130-an tartózkodtak az épületben. A szórakozóhelyet a rendőrség kiürítette és a nyomozók alaposan átvizsgáltak minden helyiséget. Az asztalokon, padokon, valamint a mellékhelyiségekben kábítószergyanús anyagokat találtak, melyeket lefoglaltak.

A sajtó jelenlétében vizsgálták a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai a 44-es számú főúton közlekedő gépjárműveket. Augusztus 6-án a veszélyes áruk közúti szállításán túl a szakemberek azt is ellenőrizték, hogy a teherautók, kamionok raktere nem rejt-e radioaktív anyagot.

Forgatásunk idején egy kisteherautót intettek le a Békés Megyei Katasztrófavédelem szakemberei a 44-es számú főúton Békéscsaba és Kondoros között. Nem véletlenül, hiszen ADR, azaz veszélyes áru szállítással kapcsolatos ellenőrzés zajlott.

- Ez a hatósági kontroll egyfajta megelőzést szolgál, a cél a balesetek kockázatának a csökkentése. A nemrég rendszerbe állított sugár felderítő egység egy modern jármű, ami speciális felszerelésekkel rendelkezik és akár mozgó autókban, kamionokban is ki tudja mutatni a sugárzó anyagok jelenlétét – mondta el Dr. Nagy Szilvia tűzoltó főhadnagy, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Békés megyében is ellenőrzik a gyorshajtókat TISPOL akcióban a rendőrök.

A rendőrség 2014. augusztus 8. és augusztus 9. között Békés megyében is ellenőrzi a megengedett legnagyobb sebességre vonatkozó előírások betartását a TISPOL Operation Group (European Traffic Police Network) „SPEED” elnevezésű akció keretében. Az ellenőrzés célja kifejezetten a megengedett legnagyobb sebességet túllépő járművek vezetőinek kiszűrésével a közlekedésbiztonsági helyzet érzékelhető javítása, valamint a közlekedési szabályokat szándékosan megszegő állampolgárokkal szembeni fellépés. Ennek érdekében a rendőrök hitelesített sebességmérő berendezések alkalmazásával ellenőrzik a közlekedőket a megye közútjain.

Címkék:

A veszélyes áru szállítását ellenőrizték a Békés Megyei Katasztrófavédelem szakemberei ma délelőtt a 44-es számú főúton Békéscsaba és Kondoros között.

Ennek során radiológiai méréseket végeztek a hivatásos tisztek a nemrég rendszerbe állított sugárfelderítő egység segítségével. Ez a gépkocsi speciális felszerelései révén képes arra, hogy akár mozgó járműben lévő radioaktív anyagokat is kimutasson. Használata a legjobb módja annak, hogy a szakemberek megakadályozzák a nagy aktivitású sugárzó anyagok illegális határátlépését, országba történő bejutását, szállítását.

Öt ilyen jármű van jelenleg az országban Békés, Csongrád, Győr-Moson-Sopron és Szabolcs megyében, valamint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon is van egy ilyen eszköz.

Szerkesztő: Gy. Tűri Zsanett

Operatőr: Fazekas Róbert

Fokozott ellenőrzést tartott a rendőrség az elmúlt héten. A nemzetközi TISPOL akció keretében főként a nehézgépjárműveket és az autóbuszokat állították meg. A kontrollal a közlekedési szabályok betartása és a jogsértések felderítése volt a cél.

Néhány napja hosszú, tömött sorokban álltak a kamionok a Gyulai Határátkelőhelyen. Feltorlódott a sor, mert lassabb volt az áthaladás, a rendőrség és a katasztrófavédelem ugyanis fokozott ellenőrzést tartott. Július második felében a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a veszélyes áru szállítást kontrolállta.

Az ellenőrzés három napja alatt a határátkelőhelyen és a közutakon a rendőrök mindegy 120 esetben intézkedtek a szabályszegőkkel szemben. Olyan bűncselekményekkel, mint az embercsempészet, a fegyver- és kábítószer kereskedelem, vagy a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése nem találkoztak az egyenruhások, a problémák jelentős részét a közúton tapasztalták. 

A rendőrség és a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tisztjei július 22. és július 24. között fokozottan ellenőrzik a nehéz tehergépjárműveket és autóbuszokat.

Kedden és szerdán is a Gyulai Határátkelőhelyen dolgoztak az egyenruhások. A rendőrség részéről a cél a jogsértések felderítése, a bűncselekmények, különös tekintettel az embercsempészet, illegális bevándorlás, fegyver- és kábítószer-kereskedelem, valamint a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése, illetve megelőzése.

A katasztrófavédelem részéről a mobil labor volt jelen a helyszínen. Kedden összesen 71 darab tehergépjármű radiológiai monitorozását hajtották végre az igazgatóság szakemberei, továbbá 26 darab nem veszélyes anyagot szállító és két darab úgynevezett ADR, azaz veszélyes áru hatálya alá tartozó gépjárművet vizsgáltak át. Az ellenőrzés során sugárzást nem mértek a műszerek.

A legmagasabb szankciót az árfeltüntetési szabályok megsértése, valamint a fogyasztói döntéseket tisztességtelenül befolyásoló kereskedelmi gyakorlatok okozták.

Az idei első félévben több, párhuzamosan futó vizsgálat is érintette a kereskedelmi szektort. A szervezet munkája az általános kereskedelmi feltételek, az árfeltüntetés és az árfelszámítás átfogó vizsgálata köré koncentrálódott, különös tekintettel az áruházláncok akciós ajánlataira és azok valóságtartalmára. Emellett a szavatossággal, jótállással kapcsolatos fogyasztói kifogások intézésének ellenőrzése, valamint fogyasztói igényeket befolyásoló kereskedelmi gyakorlatok kiszűrése is a feladatok közé tartozott.

A hatóság a fentieken túl vizsgálta az árubemutatókat szervező cégek tevékenységét, valamint a korábbi évekhez hasonlóan kiemelt hangsúlyt helyezett a veszélyes termékek kereskedelemből való kiszorítására.

A dél-alföldi piacok ellenőrzésein több „visszaeső”, adószám és vállalkozói igazolvány nélküli árus akadt fenn. Egyesek adótartozása már meghaladta az 1 millió forintot.

A NAV adóellenőrei ismét ellenőriztek egy kereskedőt, akit – mint kiderült – korábban többször megbüntettek, mert az árusnak sem adószáma, sem vállalkozói igazolványa nem volt. Mivel jelentős adótartozást halmozott fel, a helyszínen lévő végrehajtók az árukészletet és a napi bevételt is kénytelenek voltak lefoglalni.

A NAV munkatársai váratlanul és szúrópróbaszerűen ellenőriznek egy-egy piacot és egy-egy kereskedőt, hogy kiszűrjék a zugárusokat. Az adószám és bejelentkezés nélkül kereskedők akár 200 ezer forintos bírságra is számíthatnak.

Címkék:

Békés megyében a „Józan Húsvét” kampány keretében végzett ellenőrzések során 10 személygépkocsi vezetőjétől vették el ittasság gyanúja miatt a helyszínen a vezetői engedélyt az intézkedő rendőrök.

A rendőrség április 17. és 21. között „Józan Húsvét” címmel országos kampányt hirdetett. A fokozott ellenőrzés során a rendőrök kiemelt figyelmet fordítottak az ittas állapotban közlekedő, agresszív, szabályszegő gépjárművezetők forgalomból való kiszűrésére.

Békés megyében ebben az időszakban 3727 ittasság ellenőrzést végeztek az egyenruhások, az alkoholszonda ezek közül 74 esetben mutatott pozitív eredményt. Személygépkocsi-vezetők esetében 14, míg kerékpárosoknál 58 esetben volt szükség ittasság gyanúja miatt intézkedésre. A vezetői engedélyt 10 személygépkocsi vezetőjétől vették el a helyszínen a rendőrök, emellett az ellenőrzés során arra kérték a közlekedőket, hogy ne veszélyeztessék saját, valamint mások testi épségét, életét és biztonságát, ittas járművezetés esetén ugyanis nagymértékben megnő a balesetek bekövetkezésének kockázata.