fotográfia

Sajtó kategóriában Junior Prima díjat kapott a békéscsabai születésű Martin Wanda fotográfus.

A fiatal fotóson kívül még öten kapták meg 2017 októberében a rangos kitüntetést. Wanda sajnos nem tudott személyesen részt venni az átadóünnepségen, így a díjat édesapja, a szintén fotográfus Martin Gábor vette át.

2007 óta adják át a Junior Prima díjakat azoknak a harminc évnél fiatalabb tehetségeknek, akik a jövő meghatározó személyei lehetnek.

Wanda 2014 óta Londonban él és tanul, előtte felsőfokú iskoláit Budapesten végezte, így nem sok idő jutott számára szülővárosában tartózkodni, stábunknak azonban elárulta, hogy milyen érzés visszatérni Békéscsabára.

Martin Wanda legnagyobb élményeiről és terveiről egy bővebb beszélgetést láthatnak nézőink jövő héten kedden Háttér című magazinműsorunkban.

A magyar fotográfia napjára emlékeztek múlt pénteken a Munkácsy Mihály Emlékházban, megnyitott tárlattal. Az eseménnyel kapcsolódtak az Ybl Miklós emlékévhez, ugyanis a kiállításon az építész Békés megyei védett épületeiről készült képeket mutatják be.

A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének kezdeményezésére hazánkban 2003 óta minden évben kiállítás megnyitókkal emlékeznek meg a magyar fotográfia napjáról. Békéscsaba 2007-ben csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez, amelyen idén Ybl Miklós születésének 200. évfordulójával közösen emlékeztek meg.

- Ybl Miklósra sokan emlékeznek meg fotókiállítással, ezért mi a Békés megyei vonatkozásokat választottuk, mert ami most itt látható az mind a megyénkben található. Ezer szállal kötődik Ybl a Weinckheimekhez és ez által a megyéhez is - mondta Mészáros Zsuzsanna a Munkácsy Mihály Emlékház vezetője.

A magyar fotográfia napját ünneplik országszerte augusztus 29-én.

A rendezvény életre hívója és a programok szervezője a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége karöltve a Magyar Fotóművészek Világszövetségével, valamint együttműködve száznál több szakmai és társadalmi egyesülettel. 1840. augusztus 29-én a Magyar Tudós Társaság ülésén az eredetileg bölcsészdoktor matematikus, fizikus és földrajztudós Vállas Antal bemutatót tartott arról, hogy „miként lehet a fénysugarak segítségével maradandó képet alkotni egy ezüstözött rézlemezre, amelyet megvilágítás előtt fényérzékennyé tettek”.

Címkék: