Körös

Minden idők legnagyobb árvízvédelmi beruházása zajlik jelenleg a Körösök vidékén. A korszerűsítés részeként átépítik a Mályvádi és Kisdelta megnyitási helyeket, felújítják a hozzájuk tartozó kiszolgáló épületeket és utakat, valamint megemelik a töltéskoronákat is a hatékony árvízi védekezéshez.

 

A térség árvízvédelmi védekezésében meghatározó szerepet játszik az átjáró közelében lévő Mályvádi szükségtározó megnyitási helye. A fejlesztés egyik részeként a korábban itt robbantásos technikával működő műtárgyat építik át.

- Tulajdonképpen mindkét fejlesztés ugyanazt a célt szolgálja, hiszen ama már elavult és lassú megoldás helyett korszerű szegmenstáblák és elzárással működtethető vízbeeresztő műtárgyakat építünk – emelte ki Bak Sándor, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója.

Közel 7,4 milliárd forintból korszerűsítik az árvízi védekezést Békés megyében. A projekt részeként a mályvádi szükségtározóban új megnyitási helyet alakítanak ki, melynek köszönhetően a korábbi robbantásos technikát, új gépesített forma váltja fel.

A Fekete-Körös vize tavaly áprilisban szinte a vasúti híd alját mosta Gyula határában. A folyó itt valamivel 7 méter fölött tetőzött. A levonuló és hosszan elnyúló árhullám nem okozott jelentős problémát a védekezésben, fakadóvizek és talpszivárgások alakultak ki a védvonalak mentén. Kritikus árvizet ezen a területen legutóbb közel 20 éve regisztráltak, amikor is azonnali beavatkozást kellett alkalmazni. 1995-96 fordulóján akkora árhullám vonult le a folyón, hogy a mályvádi szükségtározónál nyitották meg a töltést.