I. világháború

Többes számban címmel nyílt meg a Magyar Nemzeti Múzeum vándorkiállítása Békéscsabán a Szent István téren. Az I. világháború emlékeit bemutató tárlat 2016 óta járja az országot.

A Békéscsabán most megnyílt, első világháborús tárlat azt mutatja be a látogatóknak, hogy milyen volt a négy éven át tartó nagy háború frontvonalain harcolni és milyen volt a hátországban élni - jelentették be a főtéren tartott sajtótájékoztatón. A kiállítás jubileumi jellegét az adja, hogy száz éve ért véget az első világháború.

A különleges kiállítóteret három részre osztották: az egyikben a front, a másikban a hátország, a harmadikban pedig a hírgyártás kerül közel az érdeklődőkhöz, közel 800 műtárgy segítségével.

A 800 műtárgyi emlék egy vándorkiállításon igazán nagy számnak mondható, ugyanis átlagosan 30-40 műtárgyat szokás kiállítani országjáró kiállításokon. Ez is magyarázat lehet arra, hogy a szokottnál nagyobb az érdeklődés Békéscsaba főterén, főleg fiatalok részéről.

A pollenkoncentráció szintje még alacsony, nem okoz tüneteket, azonban a déli országrész egyes területein már található néhány virágzó növény. Az előző évek tapasztalatai alapján a parlagfű pollenszórás tetőzése augusztus utolsó két hetében, illetve szeptember első hetében várható.

Közel 100 éve, az I. világháború ideje alatt egy gabonaszállítmánnyal érkezett Európába a parlagfű. Július végén, augusztus elején - a hőmérséklet tartós emelkedésétől és a lehulló csapadéktól függően - a parlagfű virágpora országszerte megjelenik a pollencsapdákban, augusztus második hetétől pedig már várhatóan mindenhol tüneteket okozó koncentrációban lesz jelen a levegőben.

- Itt Békéscsabán is egy pollencsapda van kihelyezve, ami most a kórház tetején üzemel, ami azon az alapon működik, egy szívó rendszer, egy nap alatt annyi levegőt annyi levegőt áramoltat át, annyi levegőt szív be amennyit egy normális ember is normál körülmények között belélegzik. - mondta el Dr. Maráczi Gabriella. A Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály közegészségügyi osztályvezetője

Az I. világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából nyílt kiállítás a Jankay Tibor Kéttanítási Nyelvű Általános Iskola aulájában. Az intézmény célja az volt, hogy a diákok és a pedagógusok bevonásával felidézzék az eseményeket és azok hangulatát.

Ugrai Gábor történelemtanár többek között egy 100 éves magyar kártya lapjait mutatja be a 7./B osztályos diákoknak a rendhagyó tanórán, amiket akkor használtak a katonák, amikor éppen nem a fronton harcoltak. Ahogy már több oktatási intézmény, a Jankay Tibor Kéttanítási Nyelvű Általános Iskola is csatlakozott a városvezetés és a történelem munkaközösség kezdeményezéséhez.

Ezzel a címmel első világháborús kiállítás nyílt a Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium aulájában. Az intézmény célja az volt, hogy a diákok és a pedagógusok bevonásával felidézzék az eseményeket és azok hangulatát, ezáltal közelebb hozzák a múlt eseményit a fiatalokhoz.

A Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium  kiskórusának népdalcsokrával kezdődött az intézmény legújabb kiállításának megnyitója. Az „Ember az embertelenségben” elnevezésű tárlat létrejötte illeszkedik a város centenáriumi eseménysorozatához, amely az I. világháború történéseit eleveníti fel. 

Ezzel a címmel nyílt kiállítás a Munkácsy Mihály Múzeumban, ahová az I. világháború hangulatát hozták el a látogatóknak.

- Pont 100 évvel ezelőtt átadták ezt az épületet, múzeumi célokat szolgált és pár hónapra rá 1914.  július 28-án kitört az I. világháború, már szeptembertől ezt az épületet nem múzeumként használták – fogalmazta meg nyitó gondolatait Ando György, a Munkácsy Mihály igazgatója.

Az intézmény története és a világháború eseményei már 100 évvel ezelőtt összefonódtak. Most ez a kapcsolat újraéled, hiszen a Múzsák Terme a következő hetekben az 1914 és 1918 közötti időszakot hozza vissza az érdeklődőknek. 

Békés megye székhelyének múzeumaként az intézmény munkatársai alapvető feladatuknak tekintik, hogy mély ismereteket nyújtsanak szűkebb hazánk történetéről. Éppen ezért ebben a tkiállításban hangsúlyos szerepet kapnak a világháború megyei vonatkozásai, amit nem pótolhat egy országos tematikájú tárlat.

Ma száz éve, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia hadüzenetet küldött Szerbiának, és ezzel elkezdődött az I. világháború.

Az első világháború 1914-től 1918-ig tartott. Az összesen több mint 15 millió ember halálát okozó, négy éven át tartó öldöklő küzdelem a korabeli gyarmat- és érdekeltségrendszer újrafelosztásáért indult. Bár valamennyi résztvevő nemzet meg volt győződve arról, hogy gyors offenzívával legyőzheti ellenfeleit, s fél év alatt véget érhetnek a hadmozdulatok, a háború végül négyévnyi véres küzdelemmé terebélyesedett.

Az Osztrák–Magyar Monarchia szétesett a háború végére, valamint a német területszerzés illúziója is szertefoszlott. A háborút lezáró békerendszer igazságtalanságai a második világháború kitöréséhez vezettek.

Címkék:

A trónörökös Ferenc Ferdinánd ellen elkövetek merényletet után egy hónappal 1914. július 28-án Bécs hadat üzent Szerbiának és a csapatok megindultak délre. Az első világháború kirobbanásának 100. évfordulója alkalmából, háborús relikviákból nyílt kiállítás a napokban a Meseházban.

A háború kitörésének 100. évfordulója alkalmából nyílt kiállítás a Meseházban.

A „Mikor mentem Galicia felé...” című tárlatot a Munkácsy Mihály Múzeumból és magángyűjtőktől származó világháborús emlékből állították össze. A kiállított darabok között a tábori levelezőlapok, a képeslapok, valamint Ferencz József Népeimhez című kiáltványa mellett különleges lövedékekből készített vázák és gyűrűk is megtalálhatók.

A tárlat május 30-ig tekinthető meg a Meseházban. A kiállítás ideje alatt ifjúsági és gyermek csoportok jelentkezését is várják, akiket a tárlatvezetés mellett kézműves foglalkozással várnak.

Szerkesztő: Bugyi Diána

Operatőr: Bágy György