Doboz

70. évfordulóját ünnepelte a Dobozi Általános Iskola, melyet egy jótékonysági esttel ünnepelt meg. Az esemény díszvendége Jeanne-Marie Wenckheim Dickens grófnő volt.

Idén hetvenéves a Dobozi Általános Iskola. Az évforduló alkalmából ünnepséget és jótékonysági estet tartottak az intézmény udvarán. A rendezvényen beszédet mondott Zsigmond Károly intézményvezető és Köves Mihály, Doboz város polgármestere, aki köszöntőbeszédében az összetartásról és az emlékezés fontosságáról szólt.

Az est díszvendége Jeanne-Marie Wenckheim Dickens grófnő volt, aki dobozi-, gyermekkori emlékeiről is mesélt.

A grófnőről és az általános iskola történetéről Zsigmond Károly, az intézmény igazgatója beszélt stábunknak.

A rendezvényen változatos programok várták az érdeklődőket. A 70. évfordulóhoz kötődő játékos vetélkedő, az iskola pedagógusainak és tanulóinak zenés műsora, valamint élőzene, bográcsgulyás és torta biztosította a jó hangulatú ünneplést.

Idén is megtartották a méz ünnepét Dobozon, a Kastélyparkban. A Dobozi Mézes Fesztivál - kiegészülve a Dobozi Fogathajtó Emlékversennyel - a település legnagyobb eseményévé nőtte ki magát.

Doboz és a méz kapcsolata több évszázados múltra tekint vissza. A település krónikásai szerint még 1138-ban adományoztak a településnek több mint félszáz méhkaptárt, így a méhészetet, a mézpergetést, a „mézes kapcsolatot” innen számítják Dobozon, és innen a fesztivál elnevezése is. Köves Mihály, Doboz polgármestere stábunknak elmondta: az esemény a helyi értéktár bemutatása köré épült.

A fesztiválon főzőversenyt is rendeztek, amelyre több mint harminc csapat jelentkezett. A több tucatnyi bográcsban rotyogott a birka- és  sertéspörkölt.

Mézárusok és a főzőverseny részvevői is nyilatkoztak stábunknak arról: miért volt érdemes kilátogatni a fesztiválra, milyen portékákkal várták az érdeklődőket.

Karácsonyi ünnepséget tartottak a Dobozi Általános Iskolában, ahol bemutatkozott az iskola szeptemberben alapított, alsó- és felső tagozatos diákokból álló énekkara is. 

A karácsonyi rendezvényen megjelent vendégeket Köves Mihály, Doboz nagyközség polgármestere köszöntötte alkalomhoz illő, ünnepi gondolatokkal.

Az ünnepi gondolatok után, a polgármester elmondta, Doboz 2017-ben elért sikereiben kiemelkedő szerepe volt a helyi közösség példaértékű összefogásának.

A Dobozi Általános Iskola 8. osztályos diákjainak karácsonyi ünnepségén mutatkozott be az iskola énekkara, amely egy, a kórusok megalapítását és színvonalas működését támogató pályázat elnyerésével alakulhatott meg.

Az énekkar nagy célokkal vág neki a 2018-as évnek: tavasszal az Éneklő ifjúság elnevezésű versenyről szeretnének szép eredményekkel hazatérni, mely után remélik, hogy az iskolai kórus hosszútávon is sikeresen, folyamatos utánpótlással működhet majd.

Közvilágítást építettek ki Gyula határában Doboz irányába. A mintegy 600 méteres szakaszon körülbelül 150-en élnek életvitelszerűen, így az ott lakók mindennapjait nagyban megkönnyíti ez a beruházás.

A XX. Dobozi Kulturális Napok keretén belül rendezték meg immár 8. alkalommal a Dobozi Fogathajtó Emlékversenyt, valamint tizedik alkalommal a Dobozi Mézes Fesztivált.

Teljes terjedelmében égett egy száz négyzetméteres családi ház Dobozon, szombat éjjel. A Békéscsabáról kivonuló hivatásos tűzoltók fél óra alatt megfékezték a lángokat. Az épületben senki nem tartózkodott, a tulajdonos, a ház melléképületében töltötte az éjszakát.

Még mindig lehetett látni a romok közül felbukkanó füstöt, amikor híradónk stábja a helyszínre érkezett. A ház tetőszerkezete és belseje teljesen kiégett, szinte csak a falak tanúskodtak arról, hogy itt egy családi ház állt valaha. A tulajdonos fél tíz körül tért nyugovóra. A tűzoltókat a szomszédok riasztották.

- Augusztus 24-én éjjel fél 1 körül érkezett a jelzés a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási központjába, hogy egy kb. 100 négyzetméteres ház ég teljes terjedelmében, Dobozon az Ady Endre utcában. A békéscsabai hivatásos tűzoltók vonultak a helyszínre, két gépjárműfecskendővel és egy vízszállítóval – mondta el Dr. Nagy Szilvia tűzoltó főhadnagy, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.