Munkácsy Mihály

174 évvel ezelőtt, ezen a napon látta meg a napvilágot Munkácsy Mihály világhírű festőművész, aki több szálon is kötődik Békéscsabához. A jeles napra emlékeztek a Munkácsy Mihály Múzeum kertjében, illetve a Munkácsy Emlékházban is.

1844. február 20-án látta meg a napvilágot Munkácsy Mihály, aki gyermekkorában került Békéscsabára. A világhírű festő több mint 25 évet töltött a városban, ahova később is gyakran tért vissza látogatóba. A festőművész emlékét Békéscsaba számos pontja őrzi, melyek közül Ando György, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója idézett fel néhányat.

Munkácsy Mihály születésének 174. évfordulója alkalmából megemlékezést tartottak a festőművészről elnevezett múzeum udvarában, ahol az ünnepi beszédek után, a résztvevők koszorúkat helyeztek el a festő szobránál. A jeles nap alkalmából Kiss Tibor, Békéscsaba alpolgármestere elmondta, reméli, hogy a Munkácsy negyed kialakítása tovább erősítheti a Munkácsy-kultuszt a városban.

Így a nyár közepén ismét ellátogattunk egy nyári táborba, melynek Békéscsabán a Munkácsy Mihály Emlékház ad otthont. Ezúttal a Boldogságtábor mindennapjaiba tekinthettünk bele.

Szent László I. Béla király fiaként született. 1077-től 1095-ig uralkodott és ő volt a második magyar király, akit szenté avattak. Szent László uralkodását egy igazán sikeres időszakként jegyzi a történelem. Uralkodása alatt kiemelt jelentőséggel bírt az angol-magyar kapcsolat, ami az ő segítségével jöhetett létre.

Szent László kegyelme is figyelemre méltó, mivel I. András fiát, Salamont sem vakítatta meg, aki a magyar trón megszerzésén fáradozott. László, hogy meggátolja a hatalomra jutását, csak bebörtönözte, majd István király szentté avatásának ünnepén, szabadon bocsájtotta. Több legenda is kapcsolódik Szent László személyéhez, mely az értékeit emeli ki. Dr. Halmágyi Miklós azt is

elmondta, hogy a legendákat azért írják, hogy példaként állítsanak egy személyt az utókornak. A történetekben is bőven találunk példaértékű elemeket.

Szent László 940 évvel ezelőtt lépett trónra és 825 éve már annak, hogy szenté avatták. Ennek emlékére a Munkácsy Mihály Múzeum egy kiállítást szervezett, így méltó módon emlékeznek az uralkodóra.

A kiállítás, a Munkácsy Mihály Múzeum Tégla Termében május 25-ig tekinthető meg. 

Péter Erika, Prima-díjas magyar költő, író. 13 verseskötete jelent már meg és 4 díjat is kapott munkájának elismerése jeléül. A Jankay-Kolozsváry-Tevan Gyűjtemény egy versmondó versenyt hirdetett meg a költőnő 70. születésnapja alkalmából. Erre az általános iskola alsó tagozatos diákjai nevezhettek. A versenynek a Munkácsy Mihály Múzeum adott otthont.

Nem csak Békéscsabáról, hanem a vidékről is érkeztek szavalók. A vártnál sokkal több jelentkező érkezett a versenyre, 115 diák vett részt az eseményen, így a múzeum két termében is folyt a versenyeztetés.

Minden benevező diák ajándékot kapott, illetve az első három helyezett könyvutalványban is részesült. A versmondó fiatalok és kísérőik ingyen megtekinthették a múzeum tárlatait, illetve a rendezők gondoskodtak arról is, hogy a kicsik ne unatkozzanak.

Számos szakavatott előadó látogatott ismét Békéscsabára, köztük neves építészek, akiktől a kétnapos rendezvény első napján előadásokat hallhattak az érdeklődők a felújított és pusztulásra ítélt műemlékekről.

Szente Béla, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója beszédében ismertette a város műemlékeit érintő felújítási terveket, a többi közt a Munkácsy Emlékházét is.

Az előadások témái közt szerepelt, a többi közt a békéscsabai vasútállomás felújított épülete, a Tiszadobi Kastély, a Gyulai Kastély, illetve a Gyulavári kastély is.

Munkácsy Mihály születésének 173. évfordulója alkalmából megkoszorúzták a festőművész szobrát Békéscsabán a Munkácsy Mihály Múzeum kertjében.

Munkácsy Mihály 1844. február 20-án született. Szüleit korán elvesztette, majd ezt követően Békéscsabára került anyai nagybátyjához, Reök Istvánhoz. Itt asztalos inasként dolgozott, és itt ismerkedett meg a festészet szépségeivel is.

- Ezer szálal, kötődik Békéscsabához, hisz itt a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum előtt állunk, ahol rengeteg relikvia, festménye található Munkácsy Mihálynak. Ezelőtt 3 évvel volt a 170. évfordulója, a születésének a 170. évfordulója, akkor a város egy nagyszabású rendezvény sorozatot szervezett egész éven keresztül. Az-az év az Munkácsyról szólt. Nagy kiállítások, nagy rendezvények, festők kint a téren festettek, tehát akkor találtuk ki, hogy legyen a város tortája a Munkácsy torta, amit azóta tovább vittünk és minden évben augusztus 20-án kínálgatjuk az új Munkácsy tortát a város lakóinak. – mondta el Kiss Tibor, Békéscsaba Megyei Jogú Város alpolgármestere

Oldalak