Pálinka

Gyula ismét a pálinka fővárosa lett, hiszen immáron a huszadik fesztiválnak adott otthont a város április 12-e és 14-e között. A szervezők célja idén is az volt, hogy mind a látogatók, mind pedig a szakma képviselői egy olyan rendezvényen tudjanak részt venni, ahol méltón képviselik a magyar pálinkát.

Az immáron huszadik, jubileumi évfordulót ünneplő Gyulai Pálinkafesztivál idén is nagy érdeklődésnek örvendett. A Várkertben évről-évre megrendezett fesztivál céljai között most is a kulturált pálinkafogyasztás népszerűsítése, Gyula város idegenforgalmi kínálatának bővítése és a magyar gasztronómiai hagyományok ápolása szerepelt.

Háromnapos bíráláson, közel 1200 minta közül választják ki a Brillante - 2019 Pálinka és Párlat Verseny legjobbjait. A versenyre az idei évben bérfőzetők, magánfőzők és kereskedelmi főzdék párlatait és pálinkáit várták.

Kezdetét vette a 20. Gyulai Pálinkafesztivál részeként meghirdetett ,,Brillante - 2019 Pálinka és Párlat Verseny” érzékszervi zsűrizése Békéscsabán. A versenyre az idei évben három kategóriában nevezhettek a főzdék, országszerte és határon túlról is összesen 1182 minta érkezett be.

A beérkező mintákat egy háromnapos bíráláson értékelik az ország minden részéről érkező zsűrik - összesen 24-en, akik a magasabb szakmai munka miatt egy pálinkabírálati tréningen is részt vettek.

A bírálást, a zsűri számítógéppel egy négyszer öt pontos rendszerben végzi, ahol számos szempontot kell figyelniük. Így azt vizsgálják, hogy a termék ízében és illatában tiszta-e, és hogy érezhető-e rajta az alapanyagként használt gyümölcs karaktere. Emellett a textúrát és az összbenyomást is pontozzák.

Az elmúlt hétvégén rendezték meg a XVIII. Gyulai Pálinkafesztivált a Várkertben. A számos koncert mellett a szervezők versennyel és színes programokkal várták a látogatókat.

Péntek este egy ünnepélyes megnyitóval kezdődött a XVIII. Gyulai Pálinkafesztivál. Elsőként Bora Imre, a rendezvény főszervezője köszöntötte a szép számban megjelent érdeklődőket, majd Varga Zsolt, Budapest önkormányzati főtanácsadója átadta Dr. Görgényi Ernőnek, Gyula város polgármesterének a nemzeti főváros kulcsát, ezzel jelképezve, hogy erre az időre Gyula a pálinka fővárosává vált. A nyitóbeszédek után a kulturált szórakozásé és a pálinkáé volt a főszerep, ami az első napon egészen hajnali 3-ig tartott.

A Gyulai Pálinkafesztivál keretei között megvalósuló versenyt már második alkalommal rendezik meg. Az esemény növekvő népszerűségét a több mint 700 nevezett pálinkán és párlaton túl, a Gyulára érkező látogatók száma is jelzi. Bora Imre, a Brillante – 2017 Pálinka és Párlat verseny főszervezője elmondta, büszkék a rendezvény sikereire. 

A versenyre idén már a határon túlról is érkeztek pálinka és párlat minták, melyek értékelését egy neves szakemberekből álló zsűri végzi. A győztest a Gyulai Pálinkafesztivál keretein belül április 29-én hirdetik ki.

A 18. Gyulai Pálinkafesztivált idén április 28-a és 30-a között rendezik meg, melyre könnyűzenei koncertekkel és számos színes programmal várják az érdeklődőket. 

Címkék:

2017 - a szilva éve. Többek között ez hangzott el azon a tájékoztatón, melyen az idei Gyulai Pálinkafesztivál- és az ehhez kötődő verseny újdonságait ismertették.

Az első fesztivált 2000-ben tartották Gyulán, akkor még Kisüsti Pálinkafesztivál néven. Ez volt az első olyan rendezvény, amely a pálinkát, mint hungarikumot állította a figyelem középpontjába. A Gyulai Pálinkafesztivált az idei évben április 28-a és 30-a között rendezik meg.

Idén is megválasztotta Békés megye legjobb házi pálinkáját a Csabagyöngye Kulturális Központ és a Csabai Pálinka Klub. Több mint 100 féle pálinkát kóstolt a szakmai zsűri és a legjobbakat arany minősítéssel jutalmazta.

A szilvapálinka először az 1600-as évek közepén jelent meg, a 18. század folyamán már egyre több helyen fogyasztották, 1787-ben pedig már nagy mennyiségben készítették Erdélyben, illetve kisebb mennyiségben egyéb gyümölcsök lepárlásáról is említést tettek. Mára a pálinka mindenki számára ismert és sokan szívesen fogyasztják ezt a hungarikumnak számító italt. A versenyre fél liternyi pálinkával lehetett nevezni, többek között vadgyümölcs, nemes gyümölcs, szőlő törköly, vegyes és ágyas pálinka kategóriákban.

Oldalak