Lencsési lakótelep

Idén is megrendezik a Szent István Napi Előzetes családi napot Békéscsabán a Lencsési Lakótelepen. A Féja Géza téri eseménynek már nagy hagyománya van a városban, hiszen már több mint 25 éve ott tartják az augusztus 20-át megelőző rendezvényt.

Mint minden évben, idén is rengeteg program várja majd az érdeklődőket. A többi között koncertek, mazsorettek és egy sztárvendég is szórakoztatja majd az egybegyűlteket. Természetesen ezek mellett rengetek kísérő program is várja majd az érdeklődőket.

A színpadi programok péntek délután négy órától kezdődnek.

Peter Sramek koncertje után az ünnepi beszéd következik majd este tíz órától tűzijáték világítja meg a Lencsési lakótelep tömbházait. A Szent István napi előzetes nagy hagyományokra tekint vissza a városban, hiszen az elsőt 1992-ben rendezték meg. Eleinte leginkább csak a Lencsésin lakók népesítették be a Féja Géza teret, azonban az évek során egyre nagyobb az érdeklődés a rendezvény iránt.

"Látni és látszani… élni és életben hagyni!" címmel tartott baleset-megelőzési akciót a Békéscsabai Városi Polgárőrség és Dr. Ferenczi Attila tanácsnok Békéscsabán, a Lencsési lakótelepre vezető Corvin utcai kerékpárúton.

Békéscsaba egy kerékpárbarát város, így évente sok kerékpáros baleset is történik, ezért döntött úgy Dr. Ferenczi Attila tanácsnok és Bugyinszki Tamás, a Békéscsabai Városi Polgárőrség elnöke, hogy játékos formában hívják fel a figyelmet a biztonságos közlekedésre Mikulásnap alkalmából.

A téli időszakban délután négy órakor már sötétedik, ezért ilyenkor már érdemes felkapcsolni a kerékpárokon a világítást, valamint azt jól látható helyre kitenni, előre-, illetve hátra is.

Öt-hat évvel ezelőtt nagyon sok kerékpárost kellett megállítani, mert vagy a világítással vagy a csengővel vagy pedig a prizmával volt probléma. Az évek során viszont folyamatosan csökken ezen problémák száma.

A városi ünnepséget megelőzően a Lencsési lakótelepen is megemlékeztek az államalapítás ünnepéről.  A Szent István napi előzetes ebben az évben is színes programmal várta a látogatókat.

Lovasbemutatóval szórakoztatták a közönséget a Közösségi ház előtti téren. A közönség betekintést kaphatott a nemzetközi szintű díjlovagló programba, amely számos feladatot tartalmaz. Nem csak a különböző lépéseket kell betartania az állatnak, de fontos a mozgás könnyedsége, és a lovassal való harmónia is.

-Egy lovas mire ide eljut az alapoktól kezdve, ha nagyon jó érzéke van, akkor 10 év, mire itt lehet. Ha a lovat vesszük, csikó korban elkezdődik, minimum 3 év, tehát egy jó adottsága van a lónak 3 évre szükség van. Egy kicsit félresiklott, vagy nem olyan egyensúlyban született, ahogyan az elvárható, akkor az egy 4 évet igénybe vesz. Mire egy olimpiai nagydíjat meg tud tenni egy ló, 6 év munkát igényel, hogy azzal ki lehessen állni több millió ember elé- mondta el Csercsa Sándor a Magyar Imre Díjlovagló Egyesület ló kiképzője.