Tarhos

Fergeteges programok várják az érdeklődőket a 42. Békés-Tarhosi Zenei Napokon, mely hazánk egyik legrégebbi múltra visszatekintő komolyzenei fesztiválja. A két héten át tartó nyári, zenei fesztiválsorozatot június 16-a és július 1-je között rendezik meg.

Békésen az idei évben is két héten át a zene kapja a főszerepet. A Békés- Tarhosi zenei napok június 16-tól július 1-ig komolyzenével, számos hangversennyel, koncerttel, valamint zenei és hangszeres kurzusokkal várja a zenekedvelőket.

A kéthetes rendezvénysorozaton huszonöt komolyzenei, népzenei és irodalmi program várja az érdeklődőket. A programok számos érdekességet tartogatnak: „Zeneközelben” – 20 kép a 20 éves Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium, Művészeti szakgimnázium anyagából láthatnak kiállítást az érdeklődők.

A „Zeneközelben” című pályázatra, számos kreatív munka érkezett. A kiállítás megtekinthető a Kecskeméti Gábor Kulturális Központ kápolnatermében.

Jótékonysági futóversenyt rendeztek Tarhoson a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány javára. A családi napon főzőversennyel és zenés, táncos produkciókkal is kedveskedtek az érdeklődőknek.

 

Az első Tarhosi Jótékonysági Futóversenyt hagyományteremtő céllal hívták életre a településen és így, első alkalommal a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány részére gyűjtenek. A futóversenyen több táv közül lehetett választani, a nemenkénti- és korcsoportonkénti első három helyezett pedig éremben és oklevélben részesült.

 

Pataki Zoltán

 

 „Hát igazából minden futóversenyen próbálok részt venni, ami a környéken van. Meg ugye itt szempont volt, hogy a koraszülötteket ugye támogatjuk és akkor ez így kapóra is jön. Futunk is meg támogatunk is ez így tökéletes. Tökéletes összhang.”

 

Sáfi Enerik

 

„- Miért döntöttél úgy, hogy részt veszel ezen a versenyen?

Hát mert nagyon szeretek futni, meg szerettem volna dobogós lenni.

A színvonalas művészeti fesztivál már évtizedek óta nyújt színvonalas szórakozást a komolyzene kedvelőinek.

Idén negyvenegyedik alkalommal rendezik meg a Békés-Tarhosi Zenei Napokat, mely ebben az évben Kodály-emlékév jegyében zajlik majd.

Címkék:

Nagyszabású új kenyér ünnepet tartottak a Tarhos melletti Libás tanyán, ahol minden a pékárú körül forgott.
A helyszínen az érdeklődők a gyergyószentmiklósi Szent Anna Gyermekotthon lakói és vezetői jóvoltából megismerkedhettek a határon túliak kenyérsütési hagyományaival. Mindezek mellet, az adakozni vágyók megvásárolhatták a Testvérvárosok Kenyerét is, melyhez a lisztet békési gazdák adták össze. A lisztből 300 db cipót sütöttek és a belőlük befolyt pénzösszeget a készítők adományként a gyergyói otthon lakóihoz jutatják el. 

Az eseményre megyénkbe látogatott Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója is. Az atya elmondta, hatalmas hálával, és köszönettel tartozik azoknak a jó szándékú embereknek, akik segítő kezet nyújtanak az árva gyergyói gyerekek, és fiatalok számára. 

Szerkesztő: Bugyi Diána