gyulai vár

Május 4-én a Gyulai vár előtt ad látványos koncertet az 1962-ben alakult Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar rockegyüttes, az Omega.

Hosszú évtizedek után tér vissza egy látványos koncerttel Gyulára a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar rockegyüttes, az Omega.

A közelgő koncert további különlegessége, hogy a zenekarnak ez lesz az idei Tűzvihar című turnéjuk első szabadtári állomása. Elmondásuk szerint fergeteges show műsorral készülnek és a 70-es évek egyik listavezető-, világhírű amerikai együttesével közösen állnak színpadra.

A koncerten minden bizonnyal felcsendülnek majd az Omega nagy slágerei is, a vendégzenekar pedig egy kicsit másabb-, retro jellegű műsorral fog jelentkezni.

A nem mindennapi közös koncerthez - amiről egyébként filmfelvétel is készül majd - különleges helyszín is párosul. A közönség Gyulán a Várkertben láthatja majd a csapatot május 4-én.

Ismét a Gyulai Vár, és környéke adott otthont a történelmi íjászok hagyományőrző versenyének. A szakág magyar bajnokságán népes mezőny gyűlt össze. A megmérettetésen több mint százan ragadtak íjat, hogy a 21 cél meglövése után a legtöbb pontot szerezve elnyerjék a bajnoki 1. helyet.

Az Országos Bajnokságra hazánk minden részéről érkeztek indulók. A népes mezőnyben, több mint 100-an álltak a célok elé, hogy a legtöbb pontot lőve megnyerjék a magyar bajnoki címet. A történelmi íjászversenyen az indulásnak 2 feltétele volt, a kvalifikáció teljesítése mellett kötelező volt a történelmi viselet is. 

Ismét a Gyulai vár és környéke adott otthont az íjászok hagyományőrző versenyének.

A Magyar Íjász Szövetség - Vadászíjász Szakága és a Kerecsényi László Íjász Egyesület a napokban Gyulán a Várkertben rendezi meg a Történelmi Íjász Országos Bajnokságot és Vadászíj Országos Bajnokságát. 

A rendezvényre a helyi egyesület versenyzői mellett az ország szinte minden pontjáról, több mint 100 induló érkezett. A nevezőknek a kvalifikációs szint teljesítése mellett a történelmi viselet volt szükséges az induláshoz. 

Az előre felállított pályán minden indulónak 21 célt kellett teljesíteni, ahol a 3D-s állatok mellett, céllapokon és mozgó célpontokon gyűjthették a pontokat. A népes mezőnyben a gyermek, ifjúsági és felnőtt korcsoportban is voltak női indulók, akik méltóképpen képviselték a gyengébbnek kikiáltott nem képviselőit. 

Szerkesztő: Bugyi Diána

Különleges koncerteken hódolhatnak a műfaj kedvelői a 23. alkalommal megrendezett fesztiválon.

A programsorozat idei sztárvendége az USA-ból érkezik. A jazz first ladyjének is nevezett, kétszeres Grammy-díjas, háromszor erre a díjra jelölt Diana Schuur énekes-zongorista ad koncertet a fesztiválon. Schuur születése óta vak, kisgyermekként tanult meg zongorázni, már ekkor feltűnt gyönyörű hangja. Először country és pop számokat énekelt, majd 1975-ben tért át a jazzre, Stan Getz fedezte fel a műfajnak, akivel több lemezt is készített, többek között a Grammy-díjas Timelesst. Count Basie Orchestrával felvett ugyancsak Grammy-díjas lemeze 33 hétig vezette a Billboard jazz nagylemez listáját. Az idén megjelent legújabb CD-jén Stan Getznek és Frank Sinatrának állít emléket. Diana Schuur a jazz és pop műfaj egyik legismertebb énekesnője, aki saját együttesével lép fel Gyulán.

A készítők magyar rekordot szeretnének elérni, és sikeres hazai minősítés alapján a Guinness-rekord bejegyzésre is pályáznak.

Több ezer kifújt hímes tojás és szorgalmas, ügyes kezek. Lassan, de biztosan készül a gyulai vár kicsinyített mása. Az építmény 1,5 méter széles és a legmagasabb pontja egy méter magas lesz. Lovász Sándor ötletgazdának köszönhetően a rekordállító mozgalomhoz 13 nemzetiségi önkormányzat, valamint barátok és ismerősök is csatlakoztak.

Címkék: