augusztus 20.

Augusztus 20-a Magyarország legjelentősebb nemzeti ünnepe. Békéscsabán idén is színes és érdekes programokon vehettek részt azok, akik ellátogattak a Szent István térre.

 

Ünnepélyes zászlófelvonással kezdődött az Államalapító Szent István Ünnepe Békéscsabán, a Szent István téren. Ezt követően a főtéren felállított színpadon az evangélikus, katolikus és református egyházak képviselői megszentelték a megújulást-, az összetartozást jelképező új kenyeret.

 

Vantara Gyula

országgyűlési képviselő

 

„Ünnepeljük azokat…a kenyér ünnepével a mai napot.”

 

 

A szentelést követően Szarvas Péter polgármester és Vantara Gyula országgyűlési képviselő megszegte az újkenyeret, melyet - frissen sütött cipókkal együtt - felszeletelve szétosztottak a jelenlévők között. A délután főszereplője a Munkácsy torta volt. Az 1000 szelet idén is - mint minden évben - nagyon népszerű volt.

 

Török Norbert

 

„Nagyon finom a torta…mert szerintem nagyon jó.”

 

Szent István a keresztény magyar állam alapítója. A magyar és az európai történelem kiemelkedő jelentőségű alakja. Augusztus 20-án állami ünnepként az államalapítást és az ő szentté avatását is ünnepeljük.

Magyarország legjelentősebb nemzeti ünnepe. Ezen a napon emberek százai ünnepelnek a városokban falvakban egyaránt. Békéscsabán sincs ez másképp, a Jókai színház előtt és a Szent István téren színes és érdekes programokkal várják a szervezők a kilátogatókat. Az eseménysorozat, a gyerekeknek és a felnőtteknek is megfelelő szórakozást biztosít.

- Egész nap természetesen gyermek programokkal várjuk a kicsiket a családokat illetve nem is csak programokkal hanem egy olyan időtöltési lehetőséggel ami azt jelenti, hogy természetesen ugrálóvártól kezdve arcfestésig a gyermekek fényképezésétől kezdve játszóházi foglalkozásokig sok sok minden lesz. - mondta el Herczeg Tamás

Állampolgársági esküvel és kenyérszenteléssel ünnepelte Békéscsaba az államalapítás ünnepét.

Államalapító Szent István ünnepén a központi programsorozat a Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar térzenéjével indult a városháza előtti dísztéren. A több, mint 60 éves múltra visszatekintő együttes a 28. Zenit fesztiválon, melynek az elmúlt hétvégén adott otthont a megyeszékhely, felnőtt kategóriában zenekari nívó díjat nyert. A zenés ébresztőt követően ünnepélyes zászlófelvonás következett, katonai tiszteletadással

A nemzeti lobogó felvonása után az augusztus 20.-ai ünnepség megszokott részeként állampolgársági esküt tettek új nemzettársaink. Békéscsabán eddig összesen 2220-an tettek esküt, akiknek a száma a mai napon újabb 37 fővel bővült. Új honfitársainkat Vantara Gyula Békéscsaba Megyei Jogú Város polgármestere az alaptörvény soraival köszöntötte.

A városi ünnepséget megelőzően a Lencsési lakótelepen is megemlékeztek az államalapítás ünnepéről.  A Szent István napi előzetes ebben az évben is színes programmal várta a látogatókat.

Lovasbemutatóval szórakoztatták a közönséget a Közösségi ház előtti téren. A közönség betekintést kaphatott a nemzetközi szintű díjlovagló programba, amely számos feladatot tartalmaz. Nem csak a különböző lépéseket kell betartania az állatnak, de fontos a mozgás könnyedsége, és a lovassal való harmónia is.

-Egy lovas mire ide eljut az alapoktól kezdve, ha nagyon jó érzéke van, akkor 10 év, mire itt lehet. Ha a lovat vesszük, csikó korban elkezdődik, minimum 3 év, tehát egy jó adottsága van a lónak 3 évre szükség van. Egy kicsit félresiklott, vagy nem olyan egyensúlyban született, ahogyan az elvárható, akkor az egy 4 évet igénybe vesz. Mire egy olimpiai nagydíjat meg tud tenni egy ló, 6 év munkát igényel, hogy azzal ki lehessen állni több millió ember elé- mondta el Csercsa Sándor a Magyar Imre Díjlovagló Egyesület ló kiképzője.

A Csabagyöngye Kulturális Központ rendezvényei adják idén is Szent István ünnepén a békéscsabai programok gerincét.

Ahogyan az elmúlt évben, úgy idén is a Minőség Díjjal kitüntetett kulturális központ szervezi a kora délelőttől estig tartó események legnagyobb részét. 

Egész napra kínál történéseket a Csabagyöngye Kulturális Központ augusztus 20-án. A délutáni színpadi programért és a nap kiegészítő, családi eseményeiért felel az intézmény. Már délelőtt 9 órától játékokkal várják a családokat a Főtérre. Ugrálóvárat, kisautókat és játszóházat ígérnek a Meseházzal és természetesen vásár is színesíti a programot. 
A színpadi produkciók délután háromkor kezdődnek, a helyi gyermekek nagy kedvence, Évi Tündér fellépésével a főtéri színpadon. 

Augusztus 20-án az államalapítás ünnepén ezúttal is színes rendezvényekkel várják a kilátogatókat a békéscsabai Szent István téren. Ezen az alkalmon minden korosztály megtalálhatja majd a kedvére való programot. Az idei évben egy igazi különlegessége is lesz a programsorozatnak a Honfoglalás című rockoperát láthatják a megyeszékhelyre látogatók.

Államalapító Szent István ünnepén a központi programsorozat a korábbi évekhez megszokottan a Körösparti Vasutas Koncert Fúvoszenekar térzenéjével indul. A zenés ébresztőt követően ünnepélyes zászlófelvonással egybekötött katonai tiszteletadás és állampolgársági eskütétel lesz a városháza előtt. A délelőtti műsorblokk zárásaként ökumenikus kenyérszentelés és áldás lesz, amit követően ünnepi szentmisét tartanak a Belvárosi Római Katolikus Templomban. A programok összeállításával most is a családoknak kedveznek a szervezők, hiszen folyamatos gyermekprogramokkal várják az érdeklődőket.

A városi ünnepséget megelőzően a Lencsési lakótelepen is megemlékeznek az államalapításról. Idén immár 22. alkalommal ad otthont a rendezvénynek a közösségi ház. A szervezők ebben az évben is színes kulturális programmal várják a látogatókat.

A program 1992-ben kelt életre. A lakótelepen élők nagy örömmel fogadták a kezdeményezést. Azóta minden évben óriási sikere van a rendezvénynek. A Szent István Napi Előzetes, ebben az esztendőben is színes és gazdag programkínálattal vár mindenkit. 

- Az országosan ismert vendégeink közül lesznek határon túlról nagyon kedves vendégeink, a Cirkalom Táncegyüttes. Ők azok, akik ebben az évben a Fölszállott a pávának a néptáncegyüttes kategóriájában első helyezettek lettek, ők fognak este 8 órakor egy komplett 1 órás műsort bemutatni. Ezen túl pedig ByeAlex lesz a sztárvendégünk. Róla pedig tudjuk, hogy tavaly képviselte hazánkat az Euroviziós dalversenyen - mondta el Takács Péter a Lencsési Közösségi Ház vezetője.