határátkelő

Több ideiglenes határátkelőt is megnyitottak a hétvégén a magyar-román határ mentén. Békés megyében egy időben 4 helyszínen, Dombegyházán, Körösnagyharsányban, Gyulán, illetve Eleken került erre sor. Az ideiglenes határátkelőket egyelőre szombati-, illetve vasárnapi napokon használhatja a lakosság.

A program célja, hogy a nehezen megközelíthető, közvetlen közúti kapcsolattal nem rendelkező magyar és román, úgynevezett zsáktelepülések közötti összeköttetés megvalósuljon és ezáltal az utazási idő lerövidüljön, mely hozzájárul az érintett települések gazdasági, társadalmi, kulturális kapcsolatainak az erősítéséhez. Eleken, az ünnepélyes megnyitón, elsőként Ottlaka polgármestere, jelképesen egy fűrészt adott át Elek polgármesterének, szimbolizálva, hogy a két település között állandó átjárhatóságra számítanak a vezetők.

Két határátkelőn is lejárt iratokkal rendelkező külföldiekkel találkoztak az egyenruhások.

A gyulai közúti határátkelőhelyen augusztus 8-án 9 óra 40 perc körüli időben kilépésre jelentkezett egy román állampolgár. Ellenőrzése során az egyenruhások megállapították, hogy a személyazonosító igazolványának érvényessége lejárt. A 29 éves férfit helyszíni bírság megfizetésére kötelezték, majd folytathatta útját Romániába.

A lőkösházi vasúti határátkelőhelyen augusztus 9-én 1 óra 20 perc körüli időben belépésre jelentkezett két albán állampolgár. Ellenőrzésük során az egyenruhások megállapították, hogy velük szemben beutazási és tartózkodási tilalom van érvényben. A 40 és 43 éves férfiakat visszairányították Romániába. Ugyanitt 3 óra 20 perc körüli időben kilépésre jelentkezett egy kongói állampolgár. Ellenőrzése során a határrendészek megállapították, hogy az útlevelének érvényessége lejárt. A 22 éves férfit helyszíni bírság megfizetésére kötelezték, majd okmányai pótlására hazája külképviseletére irányították.