Orosházi felüljáró

Hétfőn este végre megtörtént, amire napok óta vártak a békéscsabai lakosok. Felrobbantották a Barnevál egy, már évek óta használaton kívüli épületét.

Ha vasárnap délután kettő és három között valaki Jaminában járt, észrevette, hogy igen nagy tömeg gyűlt össze a nemrégiben felújított Orosházi felüljárón és környékén. Az ok nem volt más, mint egy robbantás, ami valljuk be, nem mindennapi dolog. Végül negyed nyolckor mindenki hazament, mert a robbantás technikai okok miatt elmaradt. Hétfőn délelőtt megkérdeztük a beruházás vezetőjét, hogy mi volt a robbantás elnapolásának oka.

- Elhalasztásunk azért történt, mert nagyon hamar ránk sötétedett, és nem tudtuk teljes biztonsággal elvégezni a robbantási műveletet. Igazság szerint az utolsó ellenőrzések híja volt, a műszereket ebben a sötétben mi is nehezen látjuk, túl nagy volt a rizikófaktor, amiatt tettük át. – mondta el Bálint Kornél beruházás vezető

Vasárnap elvégezték a vasútberuházás egyik kiemelkedő elemének, az Orosházi úti felüljárónak a próbaterhelését. A beruházó képviselőjétől megtudtuk az eredmények jók voltak, így a hidat a hét második felében 1-1 sávon megnyitják a közlekedők előtt.

2014. február 22-én pontban éjfélkor zárták le az Orosházi úti felüljárót az áthaladó forgalom elől. A vasútberuházás egyik legnagyobb változását itt tapasztalhatták a megyeszékhelyen élők és közlekedők ugyanis a kivitelező előbb teljesen lebontotta, majd egy új hidat épített fel a 15 vágányos vasúti pályaudvar fölé. Loppert Dániel a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője elmondta munkálatok a terveknek megfelelő ütemben haladnak, így a hétvégén meg tudták tartani a próbaterhelést.

-A terhelésre, azért volt szükség, hogy az új híd vasbeton és acél elemeit ellenőrizzék, megfelelő volt-e a kivitelezés, biztonságosan elindulhat-e rajta a forgalom. A híd ezeknek a feltételeknek megfelelt. - tette hozzá a szakember

Az előzetes ütemterv szerint zajlanak az építési munkálatok az Orosházi felüljárónál. Jelenleg a város felöli oldalon építik a szerkezeti elemeket, melyeket tolásos technikával tesznek majd a helyükre. A jaminai részen pedig jelenleg a cölöpösszefogó gerendák építése folyik.

Már nagyon sokan várják, hogy elkészüljön a híd főleg a Jaminában élők. Jó hír lehet nekik, hogy az építési munkálatok az ütemtervnek megfelelően haladnak és az erre járók is tapasztalhatják, hogy hétről hétre egyre több szerkezeti egység készül el.

-A centrum felöli oldalon az acélszerkezeti híd előszerelése történik és folyamatában több ütemben történik majd meg a hídnak az áttolása a vasúti pálya felett a Jaminai oldalra. Az acélszerkezeti előszereléshez a segédszerkezeti elemek elkészültek a belváros felöli oldalon a toláshoz használt toló járműk építés alatt vannak jelenleg- mondta el Loppert Dániel a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője.